Moliūgai visada madoj! Sakykit ką norit, tikri daržovių karaliai! Patiekalų iš moliūgų (kaip ir iš cukinijų) tikrai niekada nebus per daug, o ir nuo populiarumo pjedestalo nulipti jie tikrai nežada. Moliūgai yra vienos tų daržovių, kurios kepant karamelizuojasi ir saldėja, ir tas suteikia patiekalams ypatingą skonį, jau nekalbant apie spalvą!
Moliūgų, kaip žinia, yra visokių, ir skirtingiems patiekalams tinka vis kitokios jų rūšys. Vieni labiausiai tinka sriuboms (nes natūraliai sutirština masę), kiti idealūs kepimui, nes suminkštėja per protingą laiką ir gražiai karamelizuojasi, yra tokie moliūgai, kuriuos smagu sutarkuoti ir kepti blynelius, dar kitus iškepus šakute galima sukedenti tarsi makaronus:) Tiek tų variantų, kad net sukasi galva…:)
Moliūgų saldumas (jei kalba eina ne apie desertinį patiekalą) visgi turi būti atsvertas kažkuo sūriu, antraip tas saldumas tikrai tampa gana įkyriu… Todėl šiame patiekale yra pridedama gomurį kutenanti aitri čioriso dešra, o patiekiant – dar ir gaivus feta sūris! Tobulas balansas, tiek skonių, tiek ir tekstūrų!
Atskiro aprašymo nusipelnė „masažuotų” kale lapų salotos, patiekiamos prie šio patiekalo:) Kale lapai paprastai yra kietoki, dažniausiai mes juos apkepinam ar apverdam, retai kada dedam į salotas. Tačiau šiuo metodu pagamintos salotos bus minkštutės ir sultingos! Tiesiog užpylus saldžiarūgščiu padažu, susmulkintus kale lapus reikia trinti rankomis, maigyti iš visos širdies, ir pamatysit, kaip po minutės dviejų kale lapai taps visiškai kitokie, nei sudėjote juos į dubenį!:)
SpausdintiKeptos salotos: moliūgai, traškūs avinžirniai, čioriso ir feta
- Užtruks: 55 minutės
- Kiekis: 4 porc 1x
Aprašymas
Nuostabus derinys – kramelizuoti moliūgai su traškiais avinžirniais, aštria čioriso dešra, su feta ir „išmasažuotomis” kale salotomis
Ingredientai
Karštoms salotoms:
- 1,2 kg moliūgo ((nulupto, supjaustyto didokais gabalėliais))
- 1 indelis konservuotų avinžirnių ((400g), nupiltų ir nuskalautų po šaltu vandeniu)
- 8 šalavijų šakelės
- 420 g čioriso dešrelių ((apie 3-4), supjaustytos stambesniais gabalėliais)
- 60 ml sherry acto
- 175 g kale lapų ((5 saujos susmulkintų lapų, be kotelių))
- 200 g feta sūrio
- šviežių petražolių
- citrinos ketvirčių (patiekimui)
Marinatui:
- 120 g medaus
- 80 ml tyro alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštas rūkytos paprikos
- druskos, pipirų
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 220C.
Didelę skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
Marinatui skirtus ingredientus sumaišykite nedideliame indelyje - Sudėkite moliūgus ir avinžirnius bei šalavijus į skardą. Viską pašlakstykite puse kiekio marinato, apvoliokite moliūgus ir avinžirnius, kad viskas pasidengtų šiuo skysčiu.
Kepkite 30 minučių. - Ištraukite iš orkaitės ir sudėkite čioriso dešreles ir kepkite dar 15 minučių, arba kol moliūgai karamelizuosis, o dešrelės apskrus.
- Į likusį marinatą įpilkite sherry actą ir sumaišykite. Šį marinatą supilkite ant smulkiai supjaustytų kale lapų, ir rankomis gerai „išmasažuokite”, kol kale labai suminkštės (1-2 minutes).
- Patiekite šias salotas karštas, su feta sūriu, pašlaksčius citrinos sultimis ir pabarstę petražolėmis.
Pastabos
Recepto šaltinis – Donna Hay, One Pot Perfect
- Paruošimo laikas: 10 min
- Gaminimo laikas: 45 min
- Kategorija: Užkandžiai
- Virtuvė: Artimųjų Rytų
Liutaurai, šalavijus sudėti į skardą kepant! O medus – taip, tikrai turėtų būti nekietas, antraip sunku bus išmaišyti. Visada galima mažumėlę pakaitinti (net ir karšto vandens vonelėje) ir medus suskystėja!
O kur įkomponuoti šalavijų šakeles?
Ir medus turėtų būti skystas.
Rūta, gal kokie grybai (tik kai aš grybų nevalgau, tai neturiu ką daugiau patarti:)), gal tofu? Gal haloumi pakepintas? Visais atvejais (ypač jei naudotumėt grybus ar tofu), reiktų gerai pasūdyti ir pabarstyti kokiais aštresniais prieskoniais, nes tikrai reikia kažko, kas atsvertų gana saldžią moliūgų visumą.
Skamba labai skaniai, tik kažin kas tiktų vietoj dešrelių vegetarams?