Kuo arčiau Kalėdos, tuo arčiau visuotinis australų išėjimas atostogauti, tuo daugiau aplink vakarėlių ir besibaigiančių metų šventimo. Atrodo, kad kiekvienas čia lenktyniauja, kuris daugiau kartų atšvęs Kalėdas dar iki joms ateinant gruodžio 25 dieną! Na ne be reikalo ši šalis yra down under, čia išties daug kas yra aukštyno kojom… Juk mes gruodį stengiamės gyventi ramiai, ne vienas laikosi advento, atsisakydamas mėsos, alkoholio ar saldumynų, tam kad išaušus Kalėdoms būtų be proto visko išsiilgęs ir mėgautųsi kiekvienu suruoštų gausių vaišių kąsniu. Tuo tarpu čia pirma didžiulio Kalėdinio kiaulienos kumpio riekė suvalgoma apie gruodžio pradžią, o atėjus šventėms visi jau tiek būna persisotinę tais kumpiais ir kitais tipiniais švenčių atributais, kad tik ir svarsto kaip čia reikės sunaudoti gausius po švenčių likusius maisto likučius:) 

Pradėkim nuo to, kad Kalėdos ir vasara yra sunkiai suderinamas dalykas. Ir net jei pasodini šventinėje mugėje prie +30C Kalėdų senelį, už nuotrauką su kuriuo tenka pakloti ne vieną dolerį, tomis Kalėdomis tikrai nepakvimpa labiau. Nepadeda nei raudonais bumbulais išpuoštos žalios namų gyvatvorės, nei raudonais kaspinais perrišti pakelės medžiai, net ir ant laukujų durų užkabinti dekoratyviniai vainikai nelabai padeda. Tačiau visą gruodį kiekvienas kolektyvas, kiekvienas klubas (pamenate, minėjau, kad visi australai privaloma tvarka priklauso bent 4-5 klubams), kiekvienas bičiulių būrelis, ir net gatvelės kaimynai turi susiburti jei ne barbekiu vakarėliui, tai bent jau taurei gėrimo. Štai ir šiandien į mūsų pašto dėžutę kažkas įmetė kvietimą kitą savaitę ateiti į kaimynystėje esančio namo sodelį, kur visi kaimynai kviečiami pakelti taures už artėjančias Kalėdas:) Šiaip tai puiki idėja, bus proga susipažinti su tais kaimynais, kurių dar nepažįstame! O kadangi mūsų gatvelėje 35 namai, tai nusimato nemažas baliukas 🙂 

Aš jau net pati nežinau ką su tomis šventėmis daryt… Aš jau kokias šešias Kalėdas skirtingose kompanijose atšvenčiau nuo gruodžio pirmosios, o kiek jų dar liko… Kad ir kaip stengiuosi šį mėnesį nevalgyti mėsos (šitas pratimas kol kas pavyksta!), tačiau jaučiu, kad viskas, ko norėsiu Kalėdoms, bus…. kokia nors grikių košė (kurios žiauriai pasiilgau, nes čionykštė ne tokia, kaip lietuviška:))

Bet užtai „bepasninkaudama“ pristatau jums puikias šventiniam stalui (ir ne tik – paprastai savaitės vakarienei taip pat) tinkamas kaukazietiškas burokėlių salotas! Gruziniškos virtuvės vietelių bent jau čia, Kanberoje, aš dar neaptikau, todėl su malonumu pasigaminau štai šio vegetariško užkandžio, praturtinto riešutais ir kalendromis. Neturėjau tik granatų uogų, nes pas mus ne sezonas, bet jums siūlau būtinai užbarstyti ant salotų patiekiant! 

kaukazietiškos burokėlių salotos lėkštėje
Kaukazo virtuvei būdingais prieskoniais pagardintos burokėlių salotos
Patiekiant pabarstykite graikiškais riešutais, kalendromis ir granatų sėklomis
Print Recipe
Kaukazietiškos burokėlių salotos su riešutais
Sodraus skonio salotos, tinkančios prie mėsos patiekalų arba kaip vegetariškas užkandis
Course Užkandžiai
Virtuvė Kaukazo
Raktažodis burokėliai
Porcijos
porc
Ingredientai
Graikinių riešutų padažui
Course Užkandžiai
Virtuvė Kaukazo
Raktažodis burokėliai
Porcijos
porc
Ingredientai
Graikinių riešutų padažui
Procesas
  1. Įkaitinkite sausą keptuvę storesniu dugnu ir trumpai apkepinkite riešutus, pačioje pabaigoje suberkite į keptuvę kalendras ir curry ir kai pasklis aromatas (tik atsargiai, nes prieskoniai gali sudegti) išimkite riešutus kartu su prieskoniais į dubenėlį, leiskite atvėsti. Į mažo blenderio indą sudėkite apkepintus riešutus su prieskoniais, česnakus, sudekite susmulkintus kalendrų kotelius (lapelius pasilikite patiekimui), granatų sirupą, majonezą, įpilkite actą ir aliejų, įberkite gerą žiupsnį druskos. Viską sutrinkite iki vientisos masės, paragaukite ar netrūksta druskos.
  2. Burokėlius supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir sudėkite į dubenį. Ten pat sudėkite pasigamintą riešutų padažą ir viską gerai sumaišykite, kad burokėliai pasidengtų padažu. Palikite pastovėti bent 5 minutes, kad susigertų skoniai, tada paragaukite, ar netrūksta druskos. Į gilesnės lėkštės dugną suklokite rukolas, ant viršaus dėkite burokėlius, pabarstykite riešutais, kalendrų lapais, ir, jei turite, granatų sėklomis.

  1. Asta:

    Išbandyta! Tai buvo pirmas patiekalas, kurį pagaminau po covidinio atsiribojimo nuo sveikųjų ir nuo savo virtuvės. Ir nors, įtariu, mano skonio/uoslės receptoriai veikia ne visu šimtu procentų, – buvo labai skanu. Ir jau kažkur ragauta, tik neatgaminu, kur. Gal pas graikus? Į padažą priedo įbėriau kepinto malto kumino (nepaprasto skanumo man šitas prieskonis :)) ir majonezą pakeičiau graikišku jogurtu su trupučiu garstyčių. Granatų šį kartą neturėjau, bet jaučiu, kad sproginėjanti rūgštelė labai tiktų.
    Ačiū Jums, Nida, už įkvėpimą!

  2. Aurelija:

    Laba, labai noriu išbanndyti bet. esu alergiskška graikiniams riešutams. I ką geriausia būtų keisti? Kaip dėl pinijų?

  3. Linas:

    Gruziniškos virtuvės vietelių…..Lietuviškai nūnai kartvelų virtuvė.

  4. Nida:

    Asta, aš čia, Australijoje, perku tiesiog curry mišinį prieskonių parduotuvėje, kuris yra arba mild arba spicy. Jis, sakyčiau, bazinis ir unoversalus, nes visokie labai specializuoti curry mišiniai dažniausiai parduodami specializuotose parduotuvėse ir jie skirti konkretiems patiekalams gaminti. Šiaip tai bent jau šioms salotoms kokį curry panaudosite, toks tikrai tiks (jie visi turi keletą tų pačių dominuojančių prieskonių). Be to, netgi galite pakeisti curry prieskonius tipiškais gruziniškais prieskinių mišiniais, kurie kiekvienam LT prekybos centre parduodami.

  5. Asta:

    Suviliojote, Nida, šiomis salotomis! Perskaičiau ir supratau, kad tokio padažo dar nesu gaminusi ir dabar jau labai knieti išbandyti. Sakykite, o kokį curry Jūs naudojate? Nes ir geltono, ir raudono, ir Madras, ir šrilankietiško, – labai visokių jų yra. Suprantu, kad galima su bet kokiu bandyti ir bus gerai, bet gal esate atradusi kokį mėgstamą labai labai gerą 🙂 ?

  6. Žana:

    Kokios puikios salotos! Iš tingėjimo terliotis, pakepintus riešutus su kt. padažo ingredientais aš sutryniau šakute ir buvo liuks😉 Ačiū, tai vienas geriausių burokėlių variantų!

  7. Nida:

    Į sveikatą, Živile! Lietuvoje, skirtingai nei Australijoje, pilna tų tikrųjų gruziniškų prieskonių, tad jūsiškės su chmeli-suneli tapo dar panašesnės į autentiškas!!! Tad tie, kurie neabejingi kaukazietiškai virtuvei, tikrai neliks nusivylę 🙂

  8. Živilė:

    Šios salotos man “nunešė stogą”! Tokio gerumo, kad tikrai keliaus į TOPų sąrašą. Prieskonius naudojau chmeli-suneli. Super ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.