Ar žinote, kad Covid laikais pačiu populiariausiu namuose kepamu kepiniu visame pasaulyje buvo bananų duona? Apskritai labai daugelis žmonių koronos prispausti į kampą atrado savo pačių virtuves, daugelis ir pandemijai pasibaigus nepaleidžia iš rankų maisto gaminimo džiaugsmo. Kad ir ką besakytumėt, restoranuose valgyti smagu ir įdomu, bet namuose gamintas maistas lenkia visus restoranus savo kokybe bei šviežumu (jau nekalbant apie kaštų taupymą!).

Bananų duona Australijoje visais laikais turėjo milžinišką pasisekimą. Įtariu todėl, kad australai augina labai nemažai bananų, todėl ko jau ko, o žaliavos šiam kepiniui čia niekada netrūksta. Beje, tai ir pats puikiausias būdas išgelbėti pernokusius bananus, o mes gi visi žinom kaip greitai jie ima ruduoti, pastovėję kelias dienas vaisių lėkštėje… Negana to, kad Australijoje bananų duonos galima nusipirkti kiekvienoje kavinėje, jie net įtraukti į McDonalds pusryčių meniu! Dar įdomu ir tai, kad bananų duonos kepaliukais prekiauja kiekviena parduotuvė kaip kokiu pirmojo būtinumo produktu, šalia kitų kasdienės duonos gaminių. Pradžioje, tik atsikrausčius į Australiją, aš visai mėgdavau nusipirkti tokios duonos kepaliuką, pasidėti jį šaldytuve (stovi net kelias savaites!) ir kas rytą pusryčiams vis pasiskrudinti po storai atpjautą riekę, kurią dar užsitepdavau ir pasūdyto sviesto gabalėliu… Bet vėliau jau šiek tiek atsivalgiau (nes be manęs namuose tos pirktinės bananų duonos niekas nepripažįsta :)) be to, sutinku, ji daug saldesnė nei ta, kurią paprastai išsikepu pati…). Tad kurį laiką buvo įvykusi tokia pertrauka mano santykiuose su bananų duona:) 

O štai šiandien sėdau ir iškepiau mažą kepaliuką namuose vėl! Nes, žinoma, atsirado pernokusių bananų, kuriuos reikėjo gelbėti, o be to TAS kvapas, kai orkaitėje kepa bananų duona, yra kažkas tokio…. Vien dėl jo norisi ją kepti kuo dažniau. 

Na o dar kas mane pastaruoju metu intriguoja – Australijoje ima populiarėti patiekalai, kuriuose naudojamos…. bananų žievelės! Mačiau vieno savo mėgstamo kulinarinio žurnalo reklamą, jog jo pagrindinė tema bus bananų žievelių naudojimas virtuvėje, tad būtinai nusipirksiu, kai tik jį išleis. Esu pastebėjusi, kad žmonės čia dalinasi receptais, kuriuose bananų žievės užima lyderio pozicijas: pvz., bananų žievelių karis (sako skoniu curry padaže troškintos žievelės primena baklažanus), bananų duona, kurios tešloje ne tik pernokę bananai, bet ir žievelės, bananų žievių arbata, bet džiovinti bananų žievelių miltai, kuriais, panašu, galima keisti visus ar dalį kvietinių miltų kepiniuose. Žodžiu, man atrodo, kad gimsta kažkokia nauja mada (trend’as), jos liudininkais mes visi turime galimybę tapti 🙂 

Pernokę bananai
Tokį vaizdelį jūs turbūt dažnai savo namuose matot?…
Bananų duona su šokoladu
Geriausias pernokusių bananų panaudojimas – bananų duonai kepti
Slices of banana bread with chocolate
Australai bananų duoną valgo paskrudinę, užteptą sūdytu sviestu
Print Recipe
Bananų duona su šokoladu
Ši duona nedaug ką bendro turi su tradicine duona, taip ji tik vadinasi:) Kepiniui naudokite kuo labiau pernokusius, patamsėjusius bananus, tokie saldesni ir minkštesni. Kuo labiau pernokę bananai, tuo mažiau cukraus prireiks. Tačiau jei jūsų bananai nepakankamai pernokę, cukraus kiekį galite ir šiek tiek padidinti. Ši tešlos porcija skirta nedideliam bananų duonos kepaliukui
Virtuvė Australijos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
riekelių
Ingredientai
Virtuvė Australijos
Raktažodis kepiniai
Porcijos
riekelių
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Nedidelės kepimo formelės (20x10cm) kraštus ir dugną patepkite trupučiu riebalų ir išklokite kepimo popieriumi.
  2. Mikseriu arba mediniu šaukštu gerai ištrinkite sviestą kartu su cukrumi, kol masė taps balkšva ir vienalytė. Sudėkite bananus ir kiaušinius kartu su vanile ir viską dar kurį laiką paplakite. Kitame dubenėlyje sumaišykite miltus su druska ir kepimo milteliais bei susmulkintu šokoladu. Keliomis porcijomis įmaišykite miltų mišinį į bananų masę, tik jokiais būdais nepermaišykite (svarbu kad neliktų miltų gabalėlių).
  3. Tašlą suverskite į paruoštą kepimo formą ir išlyginkite paviršių. Kepkite 1 valandą, arba kol įkišę medinį pagaliuką ištrauksite jį sausą. Išėmę iš orkaitės palaikykite bananų duoną kepimo formoje 5 min., o tada pilnai atvėsinkite ant grotelių. Patiekdami supjaustykite storom riekėm (jas galite dar ir paskrudinti), užtepę trupučiu sviesto.
Pastabos
Recepto šaltinis - Bill Granger, Australian Food

Komentarų apie "Bananų duona su šokoladu": 6

  1. Nida:

    Ksenija, niekad nemėginau kepti su šaldytais, bet manau, kad bananai tokie atsparūs temperatūroms vaisiai, kad aš tikrai mėginčiau naudoti šaldytus šiam kepiniui. Tik prieš tai atšildyčiau, žinoma. Man rodos pašaldyti jei dar saldesni tampa, tai cukraus tikrai pamažinkit (jei apskritai dėsit papildomai).

  2. Kotryna:

    Ar vietoje sviesto tiktu margarinas (dėl alergijos pieno produktams)?

  3. Nida:

    Evelina, priklauso nuo bananų (per)nokimo lygio:) Kuo jie rudesni, tuo saldesni tampa. Tai jei jau išlaikau iki tokio visiško patamsėjimo, tai ir man paprastai cukraus neprireikia papildomai:) Bet čia visgi šiek tiek norėjosi, kad ta harmonija su šokoladu būtų. Na bet skonio reikalas visiškas, kas man saldu, kitam gali būti nepakankama, kaip ir atvirkščiai 🙂

  4. Evelina:

    Mėgstu bananų duoną. Esi kepusi pagal daugybę receptų bei varijacijų ir turiu nugalėtoją – pačios patobulintą receptą – be cukraus. Recepte produktų santykiai panašūs, tik maišymo eiga skiriasi. Sumaigytus bananus maišome su kiaušiniais ir lydytu sviestu. Tada suberiam sausą mišinį ir priedus. 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.