Padariau kažkurią dieną tokią išvadą: kiekvienas lietuvis užauga su milžiniško saulės deficito sindromu… Aš nepažįstu kitos tautos, kuriai saulė atneštų tiek džiaugsmo, kiek ji atneša lietuviams. Aš tikrai nesu sutikusi kitataučio (tiksliau žmogaus, gyvenančio ne Lietuvoje), kuris tiksliai žinotų, kada paskutinį kartą jis matė šviečiant saulę. Net jei tai buvo prieš dvi savaites ar ilgiau – mes juk visada žinom tiksliai tą konkrečią paskutinę matytą saulėtą dieną! Man neteko sutikti nei vieno, kuris saule, vasara ir šiluma mėgautųsi nuoširdžiau, nei tą darome mes, lietuviai. Ir aš tikrai nepažįstu nei vieno, kuriam saulė nusibostų taip, kad jis imtų ilgėtis apsiblaususių pilkų dienų…

Pastebėjau, kad net gyvenant tokiose šalyse, kur kuo jau kuo, o saulės trūkumu skųstis netenka (Izraelis, Australija), aš, kaip turinti tą įgimtą saulės nepakankamumo sindromą, niekaip nepriprantu prie giedro kasdienio dangaus, vis kasdien apsidžiaugiu pamačiusi saulę, ir net jei kartais ji ima šiek tiek varginti, pasąmonė kažkaip primena, kad mėgaučiausi kiek tik galiu, nes nežinia kaip su ta saule bus ateity:) Aš net nežinau, ar šį jausmą pajėgus suprasti koks nors italas, ispanas ar marokietis: tai, kas jiems gamtos duota ir dar drėbtelta, mums, lietuviams, – didžiausias ir nuoširdžiausias džiaugsmo ir padėkos pliūpsnis. 

Lygiai taip, kaip lietuviai po ilgo ir varginančio žiemos sezono būna išsiilgę saulės, niekas kitas, turbūt, taip nebūna pasiilgęs ir žalumos – kur ji bebūtų, gamtoje ar lėkštėje. Sunku patikėti, bet net tada, kai žaluma mane supa kiaurus metus, aš kažkaip „pasiilgti” jos sugebu… avansu 🙂 Štai kad ir šiandien – nenumaldomai užsigeidžiau žalios sriubos su kalnu špinatų ir rukolų. Paprastutė sriuba su vos juntamu rukolų „pipiriškumu” buvo jaukus lengvas popietinis užkandis, kurį pasigaminau per lygiai 10 minučių. 

Tad kai jau jus užvaldys žalumos ilgesys, čiupkit špinatus (tiks ir šaldyti! o jei neturite rukolų, pakeiskite špinatais) ir tiesiog pasimėgaukit dubenėliu skaisčiai žalios sriubos, bent trumpam numalšindami vasaros sezono ilgesį!

trinta žalia sriuba dubenėlyje
Tas nenumaldomas žalios spalvos poreikis 🙂
Špinatai
Špinatai – itin daug naudingų medžiagų ir vitaminų turinti daržovė, valgykit juos pilna burna
Špinatų ir rukolų sriuba
Trinta sriuba su špinatais ir rukolom, kurios suteikia sriubai truputį „pipiriškumo”
Print Recipe
Trinta špinatų ir rukolų sriuba
Skaisčiai žalia trinta sriuba su špinatais ir rukolom - greitas jaukus lengvas patiekalas
Trinta sriuba su špinatais ir rukolom
Course Sriubos
Virtuvė Lietuvos
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Sriubos
Virtuvė Lietuvos
Pasiruošimas 5 min
Laikas 15 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Trinta sriuba su špinatais ir rukolom
Procesas
  1. Puode storu dugnu ištiprinkite sviestą ir jame lėtai apkepinkite susmulkintus svogūnus, tik kol svogūnai suminkštės. Kepinant įberkite druskos ir pipirų. Sudėkite špinatus ir rukolas (jei naudojate šaldytus špinatus, galite juos įdėti vėlesniame etape, bebaigiant virti bulvėms). Kai lapai suglebs, įmeskite česnaką, suberkite smulkiai supjaustytas bulves ir supilkite vandenį. Virkite apie 7 minutes, arba kol bulvės suminkštės (nevirkite ilgiau, antraip špinatai praras skaisčiai žalią spalvą). Sutrinkite sriubą blenderiu ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. Patiekite su paskrudinta balta duona arba prancūziška bagete.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *