Ar jums patinka itališka polenta? 

Aš mažumėlę užtrukau, kol su ja susidraugavau. Restoranuose patiekiama polenta man dažnai būna pernelyg riebi (gal dėl to jos patiekia maksimum porą šaukštų garnyrui?:)), namuose gaminant vis nepavykdavo išgauti skonio ir konsistencijos, bet bandymų keliu aš ją prisijaukinau tiek, kad kukurūzų košė (polenta) tapo vienu mėgstamiausių mano šeimos pusryčių patiekalų savaitgaliais! 

Bet dar labiau nei polenta (košė) man visuomet patiko pakepinti polentos traškučiai. O štai su šiais turėjau ne vieną nesėkmę, ir nusivylusi daugiau nemėginau perlaužti paslapties, kaip tuos traškučius tinkamai pasigaminti. 

Bet šį savaitgalį mane aplankė nušvitimas, ir tą nušvitimą atnešė net ne polenta, bet…. avinžirnių miltai ir iš jų gaminami panelle – apkepinti skrebučiai. Sunku patikėti, bet šiuos skrebučius pagaminti galima vos iš dviejų ingredientų – avinžirnių miltų ir vandens. Žinoma, visada galima paskaninti kapotais žalumynais, česnakais ar kitais prieskoniais, bet bazinis receptas būtų tik šie du ingredientai. Paprastumas neišpasakytas, sėkmė garantuota, galima pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve, nes prieš pat patiekiant juos tereikia apkepinti karštame aliejuje (aliejaus turi būti ne tiek, kad skrebučiai būtų skrudinami, bet kepinami didesniame nei įprasta aliejaus kiekyje (shallow frying)). 

Avinžirnių miltų skrebučiai gali būti puikia išeitimi jūsų šventiniam stalui, kai pamaitinti reikia tuos, kurie vengia glitimo. Tiesa, glitimo vengiantiems ir nevengiantiems siūlau būtinai pasinaudoti galimybe už ypatingą kainą įsigyti mano knygą „Nidos Receptai: 10 metų drauge”, kadangi be jos net aš pati nesugebėčiau paruošti savo švenčių stalo:)) Nepaprastai daug laiko patikrintų, daugelyje namų firminiais tapusių receptų – ne tik pavasario šventėms, bet ir visai ateinančiai vasarai:)

Akcija truks tik savaitę!

Avinžirnių miltų skrebučius aš patiekiau su itališka caponata – baklažanų ir pomidorų troškiniu (jis, beje, stebuklingai tinka kaip garnyras prie žuvies ar vištienos!), o mano vyras, paragavęs panelle, nusprendė, kad jie skoniu jam labiausiai primena… švilpikus!! Ir jis kažkiek buvo teisus:) Pasidalinkite komentaruose, ar jums patiko šie skrebučiai ir ką jie jums primena 🙂 

Pannele – skrebučiai be glitimo, vos iš dviejų ingredientų!
Panelle - gluten free fritters
Skrebučių forma gali būti tokia, kokią tik sugalvosite
Avinžirnių miltų skrebučiai
Apkepinkite skrebučius visai prieš juos patiekiant
Print Recipe
Avinžirnių skrebučiai
Trikampiai skrebučiai pagaminti iš avinžirnių miltų - puiki alternatyva duonai.
Avinžirnių skrebučiai
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški
Pasiruošimas 5 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
porc
Course Užkandžiai
Virtuvė Italian
Raktažodis vegetariški
Pasiruošimas 5 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 2 val
Porcijos
porc
Avinžirnių skrebučiai
Procesas
  1. Mažytę kvardatinę skardelę išklokite kepimo popieriumi ir tą popierių patepkite aliejumi. Avinžirnių miltus persijokite, kad neliktų jokių gumulėlių. Supilkite vandenį į nedidelį puodą ir suberkite avinžirnių miltus. Šluotele suplakite iki vientisos konsistencijos. Užkaiskite puodą ant silpnos ugnies ir kaitinkite vis maišydami. Masė pradės gana greitai tirštėti. Maišykite pradžioje šluotele, vėliau - mediniu šaukštu arba silikono mentele. Kaitinkite maišydami apie 10-15 minučių, arba kol masė sutirštės tiek, kad lengvai atlips nuo puodo kraštų. Įmaišykite apie trečdalį šaukštelio druskos ir suberkite petražoles, viską gerai išsukite.
  2. Nedelsdami (vėstant avinžirnių masė ims greitai kietėti ir bus neįmanoma su ja nieko padaryti) iškrėskite masę į paruoštą kepimo skardelę ir aliejumi patepta mentele išlyginkite paviršių. Kad būtų paviršius dar lygesnis, galite uždengti viską pergamentiniu popieriumi ir pakočioti stiklainėliu ar stikline. Idealu, jei masės storis bus nuo pusės iki vieno cm. Skardelę su avinžirnių koše visiškai atvėsinkite, tada padėkite į šaldytuvą apie 2 valandom (galite ir per naktį ar dar ilgiau), kad visiškai sustingtų.
  3. Kai būsite pasiruošę patiekti, įkaitnkite keptuvėje aliejaus tiek, kad siektų apie 1cm kraštuose. Sustingusią avinžirnių masę supjaustykite norimo dydžio ir formos gabalėliais (trikampiais, lazdelėmis ar kt) ir apskrudinkite iš abiejų pusių apie 4-5 minutes, kol paruduos ir taps traškūs. Išgriebkite iš keptuvės ir sudėkite į virtuviniu popieriumi išklotą lėkštę, iškart, kol skrebučiai karšti, pabarstykite trupučiu druskos dribsnių. Patiekite iškart, kol karšti.
Pastabos
Recepto šaltinis - Olivia Cavalli, Stagioni

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *