Neskuba šiemet pavasaris ateiti, tai ir mes neskubėkim, dar pasinaudokim proga pasimėgauti šildančiomis tirštomis sriubomis, kurios, tiesą pasakius, atstoja ir pagrindinį patiekalą!
Lęšiai yra tikrų tikriausias Artimųjų Rytų regiono auksas! Žinoma, kalbu apie regioną plačiąja prasme, nes patiekalais su lęšiais didžiuojasi ir graikai, ir indai, ir italai… Tačiau taip, kaip tų lęšių gerumą sugeba atskleisti arabai, tai man rodos niekam kitam taip neišeina… Apskritai Artimųjų Rytų virtuvei būdinga viskas „pastiprinta”: ir spalvos, ir tekstūros, ir kvapai, ir, žinoma, skoniai.
Lęšių sriuba, pavyzdžiui, Izraelyje, ruošiama tik žiemą (na, teisybės dėlei reikia pasakyti, kad ta žiema Izraelyje nebūna tokia šalta, koks yra mūsų balandis:)), ir kaip taisyklė valgoma sunegalavus. Skanios lęšių sriubos receptą esu įtraukusi ir į savo knygos „Izraelio skoniai” puslapius. Užtai pas mus lęšiai tikrai nėra pirmo būtinumo ingredientas, jį rastumėm tik ypač gerai maisto produktais aprūpintų namų spintelėse:) Ir visai be reikalo – lęšius paruošti nesudėtinga, o baltymų kiekis, kurį lęšiai turi, yra puiki medžiaga mūsų organizmams, ypatingai pavargusiems po žiemos!
Dar šioje sriuboje gėris yra baklažanai!! Ir nors šiuo metu tikrai ne baklažanų sezonas, jų šviežutėlių (japoniškos rūšies, savo mėgiamiausios!!) aš įsigijau parduotuvėje Tikri Vaisiai. Čia iš saulėtos Ispanijos atvažiuoja taaaip sunokę vaisiai ir daržovės, kad aš kaskart nuvažiavusi iššluoju lentynas ir parsivežu dėžę gėrybių!! Žinau, kad tokių gudručių kaip aš yra daug, tai rezervuoju viską internetu, belieka tik pasiimti:)
Taigi, lęšiai, pomidorai, imbierai, riešutai, traškūs išorėje, sultingi viduje skrudinti baklažanai – visas arsenalas Artimuosius Rytus primenančių skonių ir spalvų lauks jūsų vienoje lėkštėje! Būtinai išbandykite!
Pasiruošimas | 15 min |
Laikas | 45 min |
Porcijos |
asm
|
- 3 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas stambiai supjaustytas
- 2 morkos stambiai supjaustytos
- druskos
- 4 česnako skiltelės susmulkintos
- 3 cm imbiero šaknies gabalėlis susmulkintas
- 1 šaukštas kumino sėklų (paskrudintų sausoje keptuvėje ir pagrūstų)
- 1 šaukštas kalendrų sėklų (paskrudintų sausoje keptuvėje ir pagrūstų)
- 1 šaukštelis malto imbiero
- 1 šaukštelis geltonųjų garstyčių grūdelių
- ½ šaukštelio Čili dribsnių
- 200 g raudonųjų lęšių (nuplautų ir nusausintų)
- 200 g konservuotų pomidorų savo sultyse
- 1 litras vištienos sultinio (galit naudoti sultinio kubelį arba pakeiskite vandeniu)
- 1 citrinos sultys
- 2 šaukštai miltų
- 1 šaukštelis malto kumino
- žiupsnis druskos
- 2 balklažanai* (reikia 200g.)
- augalinio aliejaus (skrudinimui)
- graikiško jogurto
- šviežių kalendrų
- graikinių riešutų paskrudintų ir pasmulkintų
- citrinos ketvirčių (pašlakstyti, jei trūksta rūgštumo)
- Alyvuogių aliejaus
Ingredientai
Sriubai
Skrudintiems baklažanams
Patiekimui
|
|
- Dideliame puode storesniu dugnu įkaitinkite aliejų. Sumeskite svogūnus kartu su morkomis, įberkite gerą žiupsnį druskos ir kepinkite ant nedidelės ugnies apie 10-15 min., arba kol svogūnai ir morkos suminkštės, apskrus. Padidinkite ugnį, suberkite česnakus ir imbierus, ir visus prieskonius, ir pakepinkite apie 2 minutes, kol prieskoniai paskleis aromatą. Suberkite lęšius, pakepinkite maišydami, kad lęšiai pasidengtų aromatingais priedais, tada sudėkite pomidorus, supilkite sultinį, užvirinkite ir u-dengę virkite apie 45 minutes. Kartais pamaišyktie, kad lęšiai neprikeptų prie puodo dugno. Įspauskite citrinos sultis, ir ranminiu blenderiu susmulkinkite iki norimos konsistencijos (nebūtina susmulkinti iki visiško kremo, bet kaip patinka!). Paragaukite, ar netrūksta druskos.
- Kol sriuba verda, paruoškite baklažanus: mažame dubenėlyje sumaišykite miltus, kuminą ir druską. Baklažanus supjaustykite apie 1,5cm gabaliukais (japoniškus baklažanus bus lengva pjaustyti, nes jie ploni ir ilgi). Nedideliame puode įkaitinkite apie 2cm aliejaus. Apvoliokite kiekvieną baklažano gabalėlį miltuose, nupurtykite perteklių ir dėkite į karštus riebalus (dalimis). Išgriebkite kiaurasamčiu ir dėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą indą, kad susigertų riebalų perteklius.
- Patiekite sriubą karštą, ant viršaus uždėkite jogurto, keptų baklažanų, pabarstykite riešutais, kalendromis, ir jei norisi, dar užspauskite citrinų sulčių ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
*aš naudojau 2 japoniškus baklažanus, galit pakeisti vienu nedideliu tradiciniu. Japoniški baklažanai ploni ir ilgi, jie labai tinka šiam patiekalui. Tačiau tikrai tiks ir tradicinis.
Recepto šaltinis - Julia Busuttil Nishimura "A year of simple family food"
Indre, žinoma, galima ir orkaitėje!
Miela, Nida, norėjau paklausti, o jei baklažanus apkepti orkaitėje? Gautųsi sveikesnis variantas?