Nė dienos be sriubos! Toks galėtų būti mano šūkis virtuvėje:) Kai kam sriubos valgymas asocijuojasi su vaikystės traumom, ir skaičiuojamais šaukštais „už mamytę”, „už tėvelį”, bet tik ne man! 🙂
Viena sotesnių ir mano labai mėgiamų sriubų yra žirnienė! Paprasta iki negalėjimo, dažnai pilstoma iš kareiviškų lauko virtuvių, nes yra tokia šildanti ir pasotinanti… Vasarą gal ji būtų ir per sunki, bet jau apniukus orams ir už lango imus belsti į šlapdribą panašiems lašams, ji kaip tik!
Lenkijoje žirnių sriuba verdama tik su parūkyta šonine ar spirgučiais, ir į žirnių sriubą, beje, dažnai dedama makaronų! Lietuviškoje versijoje makaronų matyti neteko, bet šoninės gabalėliai yra tas slaptas ingredientas, kuris paverčia šią paprastą sriubą išties ypatinga! Verdant žirnienę aš nededu daugiau jokių riebalų, nepilu net sultinio – pakanka kelių juostelių rūkytos šoninės, šakninių daržovių, žirnių ir vandens.
Dar vienas patarimas, kurį jūs visi žinote, bet neprošal prisiminti,- išmirkyti žirnius iš vakaro, tada sriuba išvirs tikrai greitai!





Porcijos |
asm
|
- 1,5 stiklinės žirnių (užmerkite iš vakaro, kad išbrinktų)
- 100 g rūkytos šoninės supjaustytos gabalėliais
- 1 svogūnas supjaustytas
- 1 morka stambiai sutarkuota
- gabalėlis saliero šaknies sutarkuotas stambiai
- 2 bulvės supjaustytos gabalėliais
- druskos, pipirų
- 1 lauro lapas
Ingredientai
|
![]() |
- Išmirkytus žirnius nukoškite ir praskalaukite. Įkaitinkite puodą (storesniu dugnu). Sudėkite šoninės gabalėlius ir apkepinkite iš abiejų pusių. Jei šoninė labai liesa, įpilkite šlakelį aliejaus. Puode turi būti šiek tiek riebalų, bet nedaug. Sudėkite pjaustytus svogūnus, tarkuotas morkas ir salierus. Maišydami viską kepinkite, kol daržovės truputį suminkštės, pasidengs riebalais. Suberkite išmirkytus žirnius, kubeliais supjaustytas bulves, įpilkite vandens tiek, kad apsemtų visas daržoves - ir kad sriuba būtų norimo tirštumo. Pagardinkite druska ir pipirais, įmeskite lauro lapą ir virkite, kol visos daržovės sutirštės. Jei norite, pabaigoje galite blenderiu sriubą suplakti.
Pingback: Indiški lęšiai – Nidos receptai
Žinokit nežinau…. Turbūt žiūrint kiek tie daigai prasikalė? Nors man sunku įsivaizduoti, kad žirnių sriubą daigaeliai galėtų sugadinti… Aš tikrai virčiau….
Sveiki, aš truputį per ilgai žirnius laikiau užmerktus ir jie pradėjo dygti 🤭 gal žinot ar vistiek galiu naudoti ar visgi neverta, nes sugadinsiu?
Mmm pasaka, labai skani sriubyte!!
Va kaip gerai sugalvojot, Donata!! Bravo!
Puiki sriuba! Vaikai skeptiškai į ją žiūrėjo, bet valgė su didele nuostaba, kad skanu ir net pakartojo 🙂 Vietoj žirnių dėjau raudonųjų lęšių. Ačiū.
Živile, nedėkit nieko, arba dėkit kitokią rūkytą mėsą.
Sveiki. Ka patartumete deti vietoj sonines, nes nevalgau kiaulienos. Aciu
Ingrida, dedu dažniausiai ką turiu:) O turiu dažniau karšto rūkymo nei šalto:) Bet tinka tikrai ir tas ir tas, svarbu dūmo skonis 🙂
Laba diena,Nida,sakykit,šalto ar karšto rūkymo šoninę naudojate ?Ačiū.