Lietuvoje labai daug turiu pažįstamų, kuriems prasidėjus Kino Pavasario festivaliui, prasideda ištisos savaitės švenčių. Žinau net ir tokius kinomanus, kurie pasiima atostogų būtent tomis savaitėmis, kad galėtų aplankyti kuo daugiau kino seansų. Jie ištisomis dienomis neišeina iš kino salių, visą tą laiką gyvena vien kino įspūdžiais. 

Tai man, žinokit, prasidėjo MANO festivalis. To festivalio pavadinimas – MasterChef Australia:) Aš šiaip esu baisiai NE-televizoriaus žiūrėtoja, televizorius man nebent fonui reikalingas ir ryte žinioms pasižiūrėti. Vilniuje vienas iš mūsų TV kabėjo virtuvėje, tai tikrai besikrapštydama virtuvėje nemažai dalykų pamatydavau. Bet čia, Australijoje, televizorius yra tik svetainėje, todėl jį žiūrėti jau reikia specialiai įsitaisius į patogią sofą…. Ir aš tą sofą, žinokit, kiekvieną  vakarą su dideliu malonumu okupuoju, dabar jau kiekvienos dienos 19:30 laikas yra rezervuotas tik man, o kiti TV žiūrėtojai gali glaustis kituose kambariuose su mažesniais ekranais ir su mažiau patogiomis sėdėjimo vietomis 🙂 

Aš nežmoniškai laukiu kada šitas unikalus TV formatas ateis į Lietuvą, kada pagaliau kokia nors mūsų TV įsigys teises ir padarys tokio gerumo šou, koks vyksta MasterChef programoje… Čia jums ne dainos ir šokiai, ne barai, ir ne myliu-nemyliu reality show… Čia vyksta TOOOOOKIOS kulinarinės dramos, ir jos TAAAAAIP gerai nufilmuotos, kad aš net kartais kvėpuot pamirštu užsižiūrėjusi:) 

Tai va dabar aš suprantu tuos Kino Pavasario gerbėjus, nes viskas, ko aš dabar noriu, tai nieko daugiau neveikti, tik žiūrėti MasterChef, tada važiuoti pirkti ingredientų ir viską atkratoti savo vrtuvėje. Prisižymėjau jau kalną receptų, tik visiškai nežinia kada aš juos visus išmėginsiu, aprašysiu ir išfotografuosiu! Nuo šiol ir jūs turėsite galimybę žaisti savo namuose „restoraną”, nes tai, ką gamina MasterChef Australia dalyviai, yra vienu metu paprasta, bet kartu ir kosmosas visom prasmėm. 

Taigi, pirmas patiekalas jūsų dėmesiui – korėjietiškais skoniais alsuojantys kukliojo kopūsto kepsniai, patiekti ant porų piurė paklotės ir pabarstyti porų traškučiais bei pašlakstyti čili aliejumi. Skoniai, tekstūros, spalvos, kvapai – viskas čia dera tobulai ir nuneša į palaimingas dausas. Mano vyras pradžioje buvo gana skeptiškas tokios vakarienės idėjai, bet tik tol, kol paragavo pirmą kąsnį. 

Skanaus ir pirmyn kartu su manim į MasterChef skonių kelionę 🙂 

Cabbage steaks
Vegetariška restoraninė vakarienė – korėjietiški kopūsto kepsniai
Cabbage steak on leak puree
Australijos Master Chef patiekalas – vegetariški kopūsto kepsniai
Print Recipe
Kopūsto kepsniai su porų koše ir čili aliejumi
Australijos Master Chef programos patiekalas, kurį paprasta pagaminti, jis draugiškas biudžetui ir puikiausiai atstoja mėsišką vakarienę!
Kopūsto kepsnys ant porų košės patalo
Course Main Dish
Virtuvė Korėjos, Fusion
Raktažodis vegetariški
Porcijos
asm
Ingredientai
Kopūsto kepsniams
Porų košei
Porų traškučiams
  • ¾ stiklinės aliejaus (rinkitės kuo labiau bekvapį, pvz., vynuogių kauliukų)
  • ½ poro (tik balta dalis), supjaustytas plonais 5cm ilgio pagaliukais
  • druskos, pipirų
Čili aliejui
Course Main Dish
Virtuvė Korėjos, Fusion
Raktažodis vegetariški
Porcijos
asm
Ingredientai
Kopūsto kepsniams
Porų košei
Porų traškučiams
  • ¾ stiklinės aliejaus (rinkitės kuo labiau bekvapį, pvz., vynuogių kauliukų)
  • ½ poro (tik balta dalis), supjaustytas plonais 5cm ilgio pagaliukais
  • druskos, pipirų
Čili aliejui
Kopūsto kepsnys ant porų košės patalo
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190C (su apipūtimo funkcija). Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Kopūsto galvą nuplaukite ir nupjaukite kotą kiek galima arčiau išorinių lapų. Iš kopūsto galvos išpjaukite 2 storas (2,5cm storumo) riekes. Šias riekes gereiausia pjauti iš vidurinės dalies. Nepergyvenkite, jei riekėse pasitaikys koto gabalėlis - jis tinkamas valgyti, tik kad tolygiau keptų, kotą aštriu peiliu įpjaukite keliose vetose. Kopūsto riekes iš abiejų pusių patepkite aliejumi ir pabarstykite šiek tiek druskos. Guldykite riekes ant kepimo skardos ir visą viešutinę riekių dalį ištepkite gochujang pasta. Pirštais iš apačios švelniai (labai atsargiai) pakedenkite kopūsto riekeles, šiek tiek segmentus pakeldami ir atskirdami vienus nuo kitų, kad kopūstas kepdamas būtų traškesnis. Pašaukite į orkaitę arčiau viršutinio kaitinimo elemento, ir kepkite apie 40-45 min., arba kol gražiai apskrus, karamelizuosis. Padidinkite orkaitės temperatūrą iki maksimalios, įjunkite grilio režimą, ir dar kelias minutes paskrudinkite, kad kraštai švelniai apdegtų, tik labai atidžiai žiūrėkite, kad nesudegintumėt. Iškepusius kepsnius atidėkite į šalį ir laikykite šiltai.
  2. Kol kopūstai kepa, pasigaminkite porų košę: Puode storesniu dugnu įkaitinkite sviestą kartu su aliejumi, sudėkite porus ir česnakus, ir kepinkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, kol porai taps visiškai minkšti, bet jokiais būdais neparuduos. Supilkite pieną ir grietinėlę, sumažinkite ugnį ir virinkite ant labai nedidelės ugnies apie 5-8 minutes. Nukelkite nuo ugnies, nukoškite (tačiau skysčio neišpilkite). Sudėkite virtus porus į blenderio indą (arba naudokite įmerkiamą blenderį) ir sutrinkite į košę, pamažu įpildami atidėto skysčio, kuriame virė porai, kol gausite norimą konsistenciją. Pabaigoje įberkite baltųjų pipirų, druskos ir paskaninkite trupučiu citrinų sulčių. Atidėkite į šalį ir laikykite šiltai.
  3. Mažame puode įkaitinkite aliejų. Tame aliejuje dalimis paskrudinkite poro gabalėlius, kol jie taps traškūs. Išgriebkite kiaurasamčiu ir suberkite ant virtuvinio popieriaus, kad susigertų riebalų perteklius. Suberkite porų traškučius į dubenėlį, pabarstykite druska ir pipirais, atidėkite į šalį.
  4. Aliejų, kuriame skrudinot porus, užkaiskite, sudėkite visus išvardintus ingredientus ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 3-5 minutes, kol aliejus paskleis aromatus ir taps labai skaidrus. Perkoškite per labai ploną sietelį, aliejų atidėkite į šalį, o nuosėdas išmeskite.
  5. Patiekdami didelėje lėkštėje paskleiskite porų košės, ant viršaus dėkite keptus kopūsto kepsnius, pabarstykite porų traškučiais (ir žaliais svogūnais dėl grožio), pašlakstykite čili aliejumi ir patiekite iškart.
Pastabos

Recepto šaltinis - Australijos Master Chef

Komentarų apie "Master Chef: kopūsto kepsniai ant porų košės patalo": 3

  1. emu:

    Taip, Nida, šiuo metu pats laikas viską „atkratoti „, kaip rašote – savo darbuose, smegenyse, gyvenimuose : Lietuvoje, Europoje ir pasaulyje

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *