Patikrinta ne kartą – jei norite pasiekti „wow” efektą, patiekite desertui Pavlovą!! Nebūna taip, kad besibaigiant šventinei vakarienei įnešus didžiulę morenginę gražuolę, visi svečiai nenuščiuvtų ir jų veiduose nesuspindėtų laimė!! Pavlova tikrai pelnytai vadinama desertų karaliene, ir šią „pavlovos kortą” siūlau jums naudoti gyvenime kaip tik galima dažniau 🙂

Papasakosiu jums vieną nutikimą iš savo patirties. Dar gyvenant Vilniuje formaliai vakarienei pasikvietėm būrelį garbingų svečių. Žinojau, jog vienas iš svečių nėra gurmanas, jam apskritai maistas yra tik „kuras”, reikalingas normaliai funkcionuoti. Desertų tas žmogus sakėsi apskritai nevertinantis ir nemėgstantis, mat maitinasi sveikai, sportuoja, ir maistą matuoja tik pagal tuos parametrus, kurie nusako baltymų/angliavandenių/riebalų proporcijas. Kaip tas maistas atrodo ar kokio jis skonio, anot mano svečio, jam visiškai nėra svarbu. 

Dabar nė nepamenu, kokius valgius tąkart ruošiau, bet puikiai pamenu deserto momentą. Įvairavau į valgomąjį su šviežiomis sezoninėmis uogomis išpuošta pavlova, visi svečiai, aišku, nuščiuvo, aš akies krašteliu stebėjau tą savo nevisai gurmaną svečią. Man pasirodė, kad ir jo akys truputį suspindo iš nuostabos. Tai buvo geras ženklas 🙂

Kai padalinau tortą gabalėliais, visi mėgavosi tikrai negailėdami pagyrų. Torto dar buvo likę keli gabalėliai, tad pasiūliau pakartoti. Ir spėkit kieno lėkštelė antrai porcijai pavlovos atkeliavo pirmoji? 🙂 

Pavlovų variacijų gali būti dešimtys… Mes Lietuvoje dažniausiai pavlovą įsivaizduojame su kalnu šviežių braškių. Australams tipinė pavlova yra ta su mangais ir pasiflorais, ją dažnai kepa Naujų Metų sutiktuvėms (kai visi mirksta baseine ir vaduojasi nuo vidurvasario karščių). Savo knygoje „Australijos skoniai” publikavau dar ryškesnio skonio pavlovos „Juodasis miškas” receptą – ten lengvutį morengą padengiau sodriu šokoladiniu kremu ir papuošiau vyšniomis. 

Šio įrašo pavlova – Ottolengi’ška. Su Artimųjų Rytų regionui būdingais skoniais ir prieskoniais – kardamonais, rozmarinais, citrusiniais vaisiais… Tikrai nesigailėsite ją išmėginę, lašelis egzotikos tik sustiprins „wow” įspūdį, pamatysite 🙂 Aš pavlovai naudojau kaulavaisius (nektarinus, slyvas) ir star fruit – visus vaisius plonai supjausčiau mandolina, tačiau jūs galite juos keisti pagal tai, kas sezoniška arba tai, kas patinka: apelsinais, vynuogėmis, kriaušėmis, šviežiomis vasarinėmis uogomis, mangais… Nepamirškite, kad morengą galite iškepti likus 2-3 dienoms iki šventės, tik laikykite labai sausoje ir vėsioje vietoje. Kremą taip pat galite susimaišyti iš vakaro ir laikyti šaldytuve. Tuo tarpu „surinkite” pavlovą visai prieš pat patiekiant, antraip kremas sudrėkins morengo pagrindą ir visas kremo bei vaisių įdaras gali sukristi į vidų…

Pavlova
Pavlova – tikra stalo karalienė
Pavlova ir apelsinų padažas
Aromatingas apelsinų padažas su rozmarinais – ne tik skoniui, bet ir grožiui
Pavlova with cardamom cream and stone fruits
Aš pavlovą puošiau kaulavaisiais, jūs galite rinktis kitokius sezoninius vaisius
Print Recipe
Pavlova su kardamonų kremu ir apelsinų padažu
WOW efektui visada patiekite pavlovą.... Ji nepalieka abejingų. Ši versija - su Artimųjų Rytų prieskoniais ir aromatais
Pavlova su kardamoniniu kremu ir vaisiais
Course Desertai
Virtuvė Australijos
Raktažodis kepiniai, kiaušiniai
Porcijos
porc
Ingredientai
Morengui
Apelsinų sirupui su rozmarinais
Kardamoniniam kremui
Vaisiai (galit naudoti kitokius)
  • 2 nektarinai (sunokę, bet tvirti)
  • 3 slyvos (didelės, sunokę, bet tvirtos)
  • 1 star fruit (arba kekė žaliųjų vynuyogių be kauliukų, supjaustytų griežinėliais)
  • 2 pasiflorai (tik sultys su sėklomis)
Course Desertai
Virtuvė Australijos
Raktažodis kepiniai, kiaušiniai
Porcijos
porc
Ingredientai
Morengui
Apelsinų sirupui su rozmarinais
Kardamoniniam kremui
Vaisiai (galit naudoti kitokius)
  • 2 nektarinai (sunokę, bet tvirti)
  • 3 slyvos (didelės, sunokę, bet tvirtos)
  • 1 star fruit (arba kekė žaliųjų vynuyogių be kauliukų, supjaustytų griežinėliais)
  • 2 pasiflorai (tik sultys su sėklomis)
Pavlova su kardamoniniu kremu ir vaisiais
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (be apipūtimo) [arba 160 su apipūtimo funkcija]. Didelėje kepimo skardoje išitieskite kepimo popieriaus lakštą ir ant jo nubrėžkite 22cm skersmens apskritimą.
  2. Į labai švarų plakimo indą supilkite baltymus (kambario temperatūros) ir vidutiniu greičiu plakite juos apie 3-4 minutes, kol suputos. Neišjungdami motoro berkite po 1 šaukštą cukraus maždaug kas 30s, arba kai tik prieš tai įbertas cukrus ištirps. Taip plakite baltymus kol sudėsite visą cukrų (ne trumpiau nei 7-10 min), ir kol baltymų masė bus žvilganti, balta ir tvirta. Pabaigoje suberkite krakmolą ir supilkite actą ir švelniai išmaišykite (galite tą daryti mentele arba lėtais apsisukimais kombainu). Sukrėskite visą baltymų masę ant pažymėto apskritimo ir mentele (arba šaukšto nugarėle) suformuokite norimos formos morengą.
  3. Pašaukite skardą su morentu į orkaitę ir iškart sumažinkite temperatūrą iki 150C (be apipūtimo) [arba 130C su apipūtimu]. Kepkite morengą 1,5 val, arba kol visiškai išdžius paviršiuje. Išjunkite orkaitę ir truputį praverę dureles įstatykite medinį šaukštą, kad morengas pamažu vėstų orkaitėje. Geriausia jei taip paliksite morengą šiek tiek praviroje orkaitėje džiūti per naktį.
  4. Pasigaminkite sirupą: į mažą puodą supilkite sultis, actą, sudėkite rozmarinus ir cukrų ir užkaiskite. Užvirinkite ir maišykite, kol cukrus ištirps. Vis pamaišydami virinkite apie 3-4 min., arba kol sirupas šiek tiek sutirštės (jis tirštės toliau stingdamas). Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite citrinų sultis ir palikite pilnai atvėsti. Išimkite rozmarinų šakeles.
  5. Pasigaminkite kremą: visus išvardintus ingredientus sudėkite į plakimo indą ir plakite dideliais apsisukimais, kol masė taps kreminės konsistencijos. Sudėkite į dubenį ir uždengę laikykite šaldytuve kol prireiks.
  6. Pasiruoškite vaisius - juos galite supjaustyti mandolina labai plonomis riekelėmis, sudėliokite didelėje lėkštėje, kad būtų patogu imti ir puošti.
  7. Kai būsite pasiruošę patiekti pavlovą, perkelkite morengą ant serviravimo lėkštės, ant morengo sudėkite kremą, sudėliokite vaisius, pašlakstykite pasiflorų sultimis, palaistykite trupučiu sirupo (likusį atneškite ant stalo, kad svečiai užsipiltų kiekvienas savo porciją)
Pastabos
Receptas - Y. Ottolenghi (Delicious 2023-09)

 

Komentarų apie "Stalo karalienė PAVLOVA": 8

  1. Nida:

    Kristina, man kartumas nesijautė… Gal čia priklauso nuo apelsinų kilmės/rūšies/kokybės?…

  2. Kristina:

    Ar apelsinų sirupas turi turėti šiek tiek kartumo? Gal nuo rozmarino?

  3. Nida:

    Oi Inga, su ta Pavlova visokių nutikimų būna… Tai neatlaiko kremo svorio ir įgriūna, tai netinkamai iškepa viduje, sunku pasakyti, kas nutiko su jūsiške… Bet pavlova dėkinga yra tuo, kad tas grožis trumpalaikis, o po pirmo atpjauto gabalėlio ji paprastai ima pamažu griūti, bet tai skoniui netrukdo, visi patenkinti 🙂

  4. Inga:

    Labai geras. Pusę suvalgėm dviese 🙂 šiek tiek įgriuvo, viduj baltas, o išorė paskilinėjo, nelabai supratau, ar jis iškepė, ar perkepė, o gal nedakepė? Koks turi būti vidus? Bet kokiu atveju, labai skanus.

  5. Nida:

    Milda, bravo, kaip pirmas kartas, tai visai neblogai pasisekęs!!!

  6. Milda Kirejeva:

    Pirmą kartą savo gyvenime pagaminau Pavlovą! 😎 Aišku, su improvizacijos momentais ir nuotykiais. Morengas džiūdamas orkaitėj kiek apgriuvo ( vėliau paaiškėjo, kad viduje nebuvo visai išdžiūvęs), vaisių jokių padorių negavau, todėl panaudojau koncervuotus mango, sirupas nesutirštėjo, bet vis tiek gavosi ir labai gražu ir labai skanu! Ačiū už įkvėpimą. Su Šv. Kalėdom 🎄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *