Man labai dažnai prireikia idėjų pirštais valgomiems užkandžiams. Viena vertus, dalyvaujant įvairiose šventėse ir būnant įvairių klubų ir būrelių veikloje, vis pasitaiko „suneštinių vakarėlių” formatų, kur kiekvienas kviečiamas atsinešti lėkštę lengvai patiekiamų užkandžių. Lėkštėms, šakutėms ar peiliams paprastai tokiuose formatuose vietos nėra, tad orientuojamasi į pirštais valgomus lengvai serviruojamus ir padalinamus valgius. Kita vertus, tokie pirštais valgomi vieno kąsnio užkandžiai yra nepamainomi ir pasitinkant svečius mūsų rezidencijoje, kartu su taure aperityvo. Užvis svarbiausia, kad užkandis būtų netrupantis, neteplus, jį būtų paprasta visą įsidėti į burną, ir, savaime suprantama, jis turi būti tikra skonio bomba (apie išvaizdą nė nekalbu, kiekvieno maisto būtina sąlyga atrodyti gerai ir apetitiškai).
Traškūs mini takai yra jau senokai tapę įvairių Australijos restoranų madingais užkandžiais, dažnai patiekiamais kaip šefo komplimentas. Labai dažnai į tokį mažutį „kaušelį” įdedama kas nors aromatingo iš Azijos virtuvės, tokiu būdu patraukliai ir netikėtai „suženijant” Lotynų Amerikos ir Pietryčių Azijos virtuves. Mini takuose patiekiami saldžiai rūgštūs žalios žuvies tartarai su vos vos juntama vasabio nata, teriaki padažais pagardinti apkepintos mėsos įdarai, arba kremiški švieži avokadai su kokia nors skonio „paslaptimi”.
Tokius mini takus prisijaukinau ir aš. Man šventiniu laikotarpiu jie tikras išsigelbėjimas, be to, didelis palengvinimas, kad dalį darbų galima padaryti iš anksto. Tiesa, kaip ir su visais mini užkandžiais, ilgiausia laiko užima jų galutinis pabaigimas, pagražinimas, mat porcijos mažulytės, o kruopštumo (ir laiko!) tikrai reikia. Tokių užkandžių nepatarčiau gaminti labai iš anksto, nes traškioje tortilijoje pabuvę įdarai ją suminkštins, užkandis praras žavesį. Ruošdama mini takus paprastai nepersistengiu – tikslas ne primaitinti žmones iki soties, bet pasiūlyti jiems vieną-du kąsnius smagaus traškesio bendraujant susitikus prie taurės putojančio. Be to, visada smagu nustebinti svečius skonių harmonija bei užkandžio puošnumu.
Beje, būtent tokio tipo užkandžiais (be ilgo sąrašo kitokių) svečiai buvo vaišinami Australijos Viktorijos valstijos Gubernatorės rezidencijoje, kuomet dalyvavau garsiojo Melbourne Cup (žirgų lenktynių) atidarymo vakarėlyje. Išties elegantiškas užkandis, tinkantis net ir karališkai aplinkai.
Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 12 min |
Porcijos |
vnt
|
- 4 Tortilijos (15 cm skersmens) geriausia kukurūzų, iš bėdos tiks ir kvietinių miltų
- Alyvuogių aliejaus (patogiausia - purškiamo, bet tiks ir įprastas)
- druskos
- 1 avokadas
- laimo sulčių
- šviežių kalendrų lapų
- druskos, čili pipirų
- vyšninių pomidorų
- šalotinių svogūnų
- majonezo
- chipotle in adobo padažo (arba sriracha)
- feta sūrio
- nigela sėklų (dėl grožio), tiks ir juodieji sezamai
Ingredientai
Traškiems mini takams
Įdarui
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 160C (su apipūtimo funkcija) arba 180C be apipūtimo. Pasiruoškite keksiukams kepti skirtą formą (naudosite ją apverstą).
- Iš tortilijų apvalia sausainiams formuoti skirtu žiedu išpjaukite 6cm skersmens apskritimus. Šiuos apskritimus sudėliokite vienu sluoksniu ant didelės lėkštės ir 30s pašildykite mikrobangų krosnelėje (jei tokios neturit labai trumpam įkiškit į orkaitę) - taip tortilijos taps minkštos ir lanksčios.
- Vieną tortilijų pusę patepkite aliejumi ir pabarstykite smulkia druska (labai patogu šį darbą atlikti su purškiamu aliejumi). Tada sulenkite apskritimą pusiau aliejuota puse į apačią ir įsprauskite į tarpą tarp dviejų keksiuko ertmių, apverstoje kepimo formoje, kaip matote nuotraukoje. Suformuokite tokiu būdu visus takus. Aliejumi patepkite ir vidinę pusę, kai jau jie bus įsprausti į kepimo formą. Pašaukite kepti ir kepkite apie 12-13 minučių, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti bei sukietėti kepimo formoje. Visiškai atvėsusius takus sudėkite į sandariai užsidarantį indą ir galite juos laikyti 2-3 dienas (ilgainiui takai sugers drėgmę, tad praras traškumą).
- Pasiruoškite įdarus: dubenėlyje šakute sutrinkite avokadus, pagardinkite juos laimų sultimis, druska ir čili pipirais, įmaišykite pasmulkintų kalendrų. Kitame dubenėlyje sumaišykite labai smulkiai supjaustytus vyšninius pomidoriukus, pagardinkite druska, čili pipirais ir laimo sultimis. Mažame indelyje sumaišykite apie 1 šaukštelį majonezo su chipotle in adobo padažu (arba sriracha)
- Prieš pat patiekiant takus kiekvieno jų vidų patepkite (mažo šaukštelio nugarėle) majonezo padažu, dėkite trintų avokadų, ant viršaus dėkite truputį pomidorų salsos, pabarstykite šiek tiek fetos ir trupučiu nigela sėklų. Kad stabiliau laikytųsi, indo, kuriame tiekiau mini takus, dugne įbėriau saulėgrąžų.