Porcijos |
asm
|
Ingredientai
Kopūsto kepsniams
- 1 kopūstas (rinkitės vidutinio didumo ir minkštesnį, iedealu jei naujo sezono)
- 2 šaukštai aliejaus
- 2,5 šaukšto korėjietiškos gochujang čili pastos
Porų košei
- 40 g sviesto
- 1 šaukštas aliejaus
- 2 porai (be tamsiai žalios dalies) supjaustyti stambiais gabalėliais
- 1 česnako skiltelė susmulkinta
- ½ stiklinės pieno
- ¼ stiklinės grietinėlės 36%
- 1 šaukštelis baltųjų pipirų
- druskos
- šviežiai spaustų apelsinų sulčių
Porų traškučiams
- ¾ stiklinės aliejaus (rinkitės kuo labiau bekvapį, pvz., vynuogių kauliukų)
- ½ poro (tik balta dalis), supjaustytas plonais 5cm ilgio pagaliukais
- druskos, pipirų
Čili aliejui
- aliejaus (to, kuris liko po porų traškučių)
- 2 šaukštai Čili dribsnių (dėkit mažiau, jei netoleruojat aitrumo)
- ¼ stiklinės ryžių acto
- 1 šaukštas agavų siprupo
- 3 česnako skiltelės supjaustytos griežinėliais
- 2 cm imbiero šaknies gabalėlis sutarkuotas
- 1 šaukštelis Sičuano pipirų sutraiškytų (jei neturite, galite pakeisti žvaigždiniu anyžiumi)
- 1 šaukštelis druskos
Ingredientai
Kopūsto kepsniams
Porų košei
Porų traškučiams
Čili aliejui
|
|
Procesas
- Įkaitinkite orkaitę iki 190C (su apipūtimo funkcija). Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Kopūsto galvą nuplaukite ir nupjaukite kotą kiek galima arčiau išorinių lapų. Iš kopūsto galvos išpjaukite 2 storas (2,5cm storumo) riekes. Šias riekes gereiausia pjauti iš vidurinės dalies. Nepergyvenkite, jei riekėse pasitaikys koto gabalėlis - jis tinkamas valgyti, tik kad tolygiau keptų, kotą aštriu peiliu įpjaukite keliose vetose. Kopūsto riekes iš abiejų pusių patepkite aliejumi ir pabarstykite šiek tiek druskos. Guldykite riekes ant kepimo skardos ir visą viešutinę riekių dalį ištepkite gochujang pasta. Pirštais iš apačios švelniai (labai atsargiai) pakedenkite kopūsto riekeles, šiek tiek segmentus pakeldami ir atskirdami vienus nuo kitų, kad kopūstas kepdamas būtų traškesnis. Pašaukite į orkaitę arčiau viršutinio kaitinimo elemento, ir kepkite apie 40-45 min., arba kol gražiai apskrus, karamelizuosis. Padidinkite orkaitės temperatūrą iki maksimalios, įjunkite grilio režimą, ir dar kelias minutes paskrudinkite, kad kraštai švelniai apdegtų, tik labai atidžiai žiūrėkite, kad nesudegintumėt. Iškepusius kepsnius atidėkite į šalį ir laikykite šiltai.
- Kol kopūstai kepa, pasigaminkite porų košę: Puode storesniu dugnu įkaitinkite sviestą kartu su aliejumi, sudėkite porus ir česnakus, ir kepinkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, kol porai taps visiškai minkšti, bet jokiais būdais neparuduos. Supilkite pieną ir grietinėlę, sumažinkite ugnį ir virinkite ant labai nedidelės ugnies apie 5-8 minutes. Nukelkite nuo ugnies, nukoškite (tačiau skysčio neišpilkite). Sudėkite virtus porus į blenderio indą (arba naudokite įmerkiamą blenderį) ir sutrinkite į košę, pamažu įpildami atidėto skysčio, kuriame virė porai, kol gausite norimą konsistenciją. Pabaigoje įberkite baltųjų pipirų, druskos ir paskaninkite trupučiu citrinų sulčių. Atidėkite į šalį ir laikykite šiltai.
- Mažame puode įkaitinkite aliejų. Tame aliejuje dalimis paskrudinkite poro gabalėlius, kol jie taps traškūs. Išgriebkite kiaurasamčiu ir suberkite ant virtuvinio popieriaus, kad susigertų riebalų perteklius. Suberkite porų traškučius į dubenėlį, pabarstykite druska ir pipirais, atidėkite į šalį.
- Aliejų, kuriame skrudinot porus, užkaiskite, sudėkite visus išvardintus ingredientus ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 3-5 minutes, kol aliejus paskleis aromatus ir taps labai skaidrus. Perkoškite per labai ploną sietelį, aliejų atidėkite į šalį, o nuosėdas išmeskite.
- Patiekdami didelėje lėkštėje paskleiskite porų košės, ant viršaus dėkite keptus kopūsto kepsnius, pabarstykite porų traškučiais (ir žaliais svogūnais dėl grožio), pašlakstykite čili aliejumi ir patiekite iškart.
Pastabos