Net nežinau su kuriuo sezonu man reiktų save šiuo metu sieti: viena vertus, kalendorinis sausis man yra žiemos ir tik žiemos mėnuo. Tačiau kita vertus, aplink žalia, vasariškai karšta, žmonės įdegę, atsipalaidavę, radijo stotyse skamba vasaros hitai, mano mėgstamų TV kanalų kulinarinėse laidose čirškinami grilio patiekalai, miestas ištuštėjęs ir jokia žiema čia nekvepia. Žinau, kad mano įrašus skaitote daugiausia Lietuvoje, kur prognozės žada nebent speigus ir darganas, tikrai ne šilumą… Nors persiplėšk 🙂

Gerai, kad yra ingredientas, kuris tarsi apjungia du šiuos priešingus sezonus, ir tinka jis tiek vasarai, tiek ir žiemai. Kalbu apie citrusinius vaisius. Nors citrinų ar apelsinų šiais laikais Lietuvoje galima nusipirkti kiaurus metus, visvien skaniausi jie – žiemos mėnesiais. Australijoje citrusiniai matyt noksta be jokių sezoninių pertraukų, tai net ir nežinau, ar šiems vaisiams apskritai kada nors yra „ne sezonas”:) 

Štai todėl šiandien ir kepu citrininį keksą, kuriame dar ir du gana netradiciniai ingredientai – bergamotėmis kvepiančios Earl Grey arbatžolės bei rupi polenta (kukurūzų kruopos, jai kažkam taip bus aiškiau). Aš kažkaip anksčiau nesugalvojau, kad arbatžoles galima įmaišyti į kepinių tešlą, kol neperskaičiau kelių receptų knygoje „Lazy Baking” iš J.E. Dennison kolekcijos. Apskritai autorė dievina citrusinius vaisius ir jų negailėdama deda į bene visus savo kepinius. Todėl jei esate rūgštelės ir citrusinių kvapų fanai, šis keksas jums patiks. 

Man patiko ir arbatžolės – jos suteikė pyragui margesnio rašto, nors skonio nata – ypač subtili. O štai polenta davė grūdėtą konsistenciją, kuri bus tikrai neįprasta tradicinio kekso gerbėjams. Kadangi keksas dar ir sulaistytas citrinų sirupu, jis galės stovėti nedžiūdamas 4-5 dienas. 

Dar viena trumpa pastaba: cukraus kiekį, nurodytą originaliame recepte aš sumažinau 100 gramų (vietoje 250 bėriau 150g), tačiau būtų pakakę sočiai tik 100g. Apskritai pastebėjau, kad kuo toliau, tuo saldumo kepiniuose man gali būti minimaliai, tik tiek, kad skanaudama atskirčiau, jog tai desertas, bet ne pikantiškas pyragas:) Jūs gi pasikoreguokite cukraus kiekį pagal savo pomėgius ir pripratimą.

citrinu keksas suojaustytas
Citrinų ir Earl Grey keksas su polenta
citrinu keksas su earl grey ir polenta supjaustytas riekelemis
Šis citrinų keksas su polenta labai patiks citrusinių aromatų mylėtojams
keksas ir puodelis kavos
Citrinų sirupu sulaistytas keksas išliks šviežias kelias dienas
Print Recipe
Citrininis keksas su Earl Grey ir polenta
Keksas su itin ryškiu citrinų aromatu ir earl grey arbatžolėmis. Jei neturite palaidų earl grey arbatžolių, iš bėdos tiks ir iškrapštytos iš arbatos pakelio.
citrinų keksas supjaustytas riekelėmis
Course Desertai
Raktažodis kepiniai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 45 min
Porcijos
keksas
Ingredientai
Kekso tešlai
Citrinų sirupui
Course Desertai
Raktažodis kepiniai
Pasiruošimas 20 min
Laikas 45 min
Porcijos
keksas
Ingredientai
Kekso tešlai
Citrinų sirupui
citrinų keksas supjaustytas riekelėmis
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Dubenyje suplakite aliejų ir cukrų, tada po vieną įmuškite kiaušinius ir kaskart gerai suplakite. Kitame dubenyje sumaišykite visus birius ingredientus: polentą, miltus, druską, kepimo miltelius ir Earl Grey arbatžoles bei nutarkuotą citrinų žievelę.
  3. Keliomis porcijomis įmaišykite sausų ingredientų mišinį į aliejaus ir kiaušinių masę, švelniai išsukdami tik kol susijungs ingredientai. Sukrėskite tešlą į paruoštą kekso formą ir pašaukite kepti. Kepkite 45 minutes, arba kol keksas pakils ir gražiai apsrkus, vidus bus iškepęs.
  4. Bebaigiant keksui kepti į mažą puodą suberkite sirupui skirtą cukrų ir supilkite citrinų sultis. Užkaiskite ir kaitinkite apie 5 minutes ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps ir sirupas šiek tiek sutirštės (jis turi likti vandeningas, skystas)
  5. Ištraukite iškepusį keksą iš orkaitės ir dar karštą keliose vietos subadykite mediniu dantų krapštuku (arba labai plonu ir aštriu peilio smaigaliu), tada lėtai pilkite sirupą, leisdami skysčiui įsigerti į kepinį. Palikite atvėsti.

Komentarų apie "Citrininis keksas su Earl Grey ir polenta": 4

  1. Nida:

    Lina, ne, nevirta! Taip, grūdeliai jaučiasi, bet man tai papildoma (faina!) detalė. Žinoma, tokiems kepiniams reiktų naudoti kuo smulkesnę polentą. Lietuviška „kukurūzų košė” tikrai gali būti pernelyg grubi.

  2. Lina:

    Ar polenta turėjo būti virta? Keksas skanus, bet polentos grūdeliai tarp dantų nelabai patinka 🙂

  3. Nida:

    Super, Dalia! mane irgi užkabino idėja, ir tikrai pasiteisino kepinys būtent tokiu pavidalu! Labai džiugu, kad ir jums patiko.

  4. Dalia:

    Nuostabus keksas!🤩
    Man iš karto patiko idėja, į ir pagaminti labai paprasta. Citrinų skonis nuostabus, o su polenta dar ir skamba labai sveikai 😋 kepsiu ji dar ne vieną kartą😍🥧

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *