Birmoje (Mianmare) mums su vyru teko lankytis prieš gerus 10 metų. Be galo įdomi šalis, autentiška iki negalėjimo su nuoširdžiais, visuomet besišypsančiais žmonėmis, su daug skurdo, bet ir daug laimės. Birmoje maistas, kaip ir visoje Azijos, yra be proto skanus, vis norisi prie tų ragautų skonių sugrįžti. Jei Tailande, Malaizijoje ar Indijoje virtuvės turi labai išraiškingus savitus bruožus, tai Birmos maistas man tuomet pasirodė kelių aplink Birmą esančių šalių virtuvių mišiniu, turintis kiekvienos iš jų skonius ir prieskonius. 

Apie anuomet lankytą Birmą šiomis dienomis prisiminiau vartydama savo naujai nusipirktą kulinarinę knygą „Ripe Figs”, kurioje autorė aprašo savo pažintį su naujai į Europą atklydusiais pabėgėliais. Ji lankosi pabėgėlių stovyklose, gamina kartu su jais maistą, klausosi istorijų. Šis vištienos karis atkeliavo iš Rochindža (Rakhine) krašto musulmonų šeimų. Mane kiek nustebino, kad karis čia gaminamas truputį kitaip, nei įprasta indiškoje ar Tailando virtuvėje. Ir prieskonių sąrašas čia daug trumpesnis (patiks tiems, kurių prieskonių lentynos ne tokios gausios:)). Tačiau paprasčiau nė kiek nereiškia „mažiau skanu”. Man tai pasirodė nuostabus vidurio savaitės valgis, kuriam pagaminti prireikė labai nedaug pastangų, o visi liko laimingi ir sotūs. 

aromatingas vistienos karis patiektas leksteje, su ryziais
Aromatingas vištienos karis – nesudėtingas patiekalas savaitės vakarienei ar pietums
chicken curry served on rice in a white plate
Birmos vištienos karis – tai kelių regiono virtuvių mišinys
Print Recipe
Vištienos karis iš Birmos
Birmos musulmonų (rohindžų) gaminamas vištienos karis, kuriame dera viso regiono virtuvės: šiek tiek Indijos, truputis Tailando, ir net lašelis P. Korėjos...
leksteje ryziai ir vistienos karis
Pasiruošimas 10 min
Laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 30 min
Porcijos
porc
Ingredientai
leksteje ryziai ir vistienos karis
Procesas
  1. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite į dubenį, pabarstykite apie ½ šaukštelio druskos, taip pat suberkite ciberžoles, garam masala, maltas kalendras, čili dribsnius, ir viską gerai sumaišę palikite pasimarinuoti, kol gaminsite padažą (galite padėti į šaldytuvą ir palikti marinuotis pernakt).
  2. Didesniame puode (arba gilioje keptuvėje, kuri turi dangtį) įkaitinkite sezamų aliejų ir jame ant vidutinės ugnies kepinkite svogūnus, kol šie visiškai suminkštės (apie 8-10 min). Suberkite česnakus, imbierus (arba galangal*) ir čili pipirus ir dar pakepinkite maišydami minutę kitą. Supilkite žuvų padažą, sudėkite pomidorus su visomis sultimis, įberkite cukraus, užvirinkite ir uždengę pavirkite apie 8 minutes ant nedidelės ugnies.
  3. Sudėkite į puodą vištienąir virinkite toliau, kartkartėmis pamaišydami. Pakaks virti tik tol, kol vištiena taps minkšta ir sultinga (apie 10 min), bet man patinka, kai verda ilgiau ir skoniai susimaišo geriau. Pabaigoje suberkite beveik visas susmulkintas kalendras (arba mėtas), šiek tiek pasilikite dekoracijai, ir dar kelias minutes pavirinkite. Paragaukite, ar netrūksta druskos, saldumo. Beje, jei verdant padažas ima pernelyg tirštėti, įpilkite šlakelį vandens, tik labai nedaug, kad išliktų masė tiršta.
  4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę likusiais žalumynais.
Pastabos

*originaliame recepte reiktų naudoti Galangal šaknį. Jos jau būna pirkti Lietuvoje. Jei galangal neturite, naudokite imbiero šaknį

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *