Galvojau, kad kur jau kur, o čia, laikinuose savo namuose su labai „studentiška” virtuve, jokių kepinių kepti nesiimsiu. Ta virtuvė, tiesa, studentiška tik savo įrangos kiekiu, nes dydžiu ji lenkia maniškę Vilniuje:) (reiktų patikslinti, kad aš pratusi prie pilnai automatizuotos virtuvės su keliais virtuviniais kombainais, blenderiais, kalnu kepimo skardų, indų ir įrankių, o čia viso to nėra… tiesa, yra orkaitė ir kaitlentė, šaldytuvas ir indaplovė)
Bet švenčių metas (nesvarbu, kad lauke spigina daugiau nei 30 laipsnių karštis ir tos šventės atrodo visai ne vietoj) visvien kažkaip paveikia smegenis, kad imi ilgėtis tų nostalgiškų skonių, kokių norėtųsi, jei šį laikmetį leisčiau namuose Lietuvoje, susisukusi į šiltą pledą… Nepamenu, kada paskutinį kartą tą dariau, bet ėmiau ir susiminkiau mielinę tešlą RANKOMIS! 🙂 Ir bandeles iškepiau. Ir, tiesą sakant, jau du kartus tai dariau, nes po pirmo kepimo net nufotografuoti nespėjau, kai visos bandelės buvo suvalgytos:) Todėl teko kartoti…
Su kardamonu, beje, aš turiu labai keistą santykį. Nepasakyčiau, kad jis man patinka. Ypač jei įkyriai permuša kitus skonius mėsiškuose patiekaluose. Bet kai kalba eina apie šias švediškas bandeles, kardamonas man yra idealus žiemos prieskonis… Beveik toks pats kaip cinamonas, tik ne tiek išpopuliarintas:) Ir tikrai nemažinkite recepte nurodyto kardamono kiekio, net jei atrodys, kad tokios kardamono bombos niekas nevalgys – viskas su kiekiais tikrai yra gerai, tiesiog laikykitės instrukcijų…
Ir dar – šis receptas skirtas labai nedideliam kiekiui bandelių (vos 6 mažoms). Kaip žinia, mieliniai kepiniai skaniausi tą dieną, kurią jie kepė, vėliau kietėja, todėl kartais smagu išsikepti ne per daug. Bet jei nenorit terliotis su tiek nedaug tešlos, tiesiog produktų kiekius padvigubinkite.



Porcijos |
vnt
|
- 125 ml pieno
- 1 šaukštelis sausų mielių
- 30 g sviesto (minkšto)
- 2 šaukštai rudojo ckraus
- ½ šaukštelio malto kardamono
- 200 g miltų
- žiupsnelis druskos
- 40 g svieto (minkšto)
- 3 šaukštai rudojo ckraus
- 1 šaukštelis malto kardamono
Ingredientai
Mielinei tešlai
Įdarui
|
![]() |
- Pieną pakaitinkite (kol pasieks maždaug 40C temperatūrą), suberkite mieles, nemaišykite, tik palikite pastovėti kol ruošiate kitus ingredientus.
- Mžame dubenėlyje ištrinkite minkštą sviestą kartu su cukrumi ir kardamonu. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Supilkite pieną kartu su mielėmis ir suminkykite tešlą. Pabaigoje sudėkite sviesto mišinį ir suminkykite minkštą elastingą tešlą (minkyti reikėtų bent 5 minutes). Suformuokite iš tešlos rutulį, dubenį su tešla uždenkite ir palikite apie 1-1,5 val. šiltoje vietoje, arba kol tūris padidės bent dvigubai.
- Tame pačiame dubenėlyje, kurioje maišėte sviestą, ištrinkite visus įdaro ingredientus - sviestą, cukrų ir kardamoną.
- Tešlą iškočiokite į pailgą ploną stačiakampį (apie 50cmx20cm). Ant viso pagrindo tolygiai ištepkite visą paruoštą įdarą. Tada trečdalį tešlos užlenkite link vidurio taip kad įdaras pasislėptų viduje. Kitą trečdalį tešlos užlenkite ant viršaus įdar į vidų taip, kad jis uždengtų pirmą uženkimą, tokiu būdu gausite trijų sluoksnių apytiksliai kvadrato formos tešlos lakštą.
- Šį lakštą supjaustykite į 6 lygias juosteles. Kiekvienos juostelės viduryje padarykite įpjovą viename gale palikdami apie 1,5-2cm ilgio neįpjautą kraštą. Abi tešlos juosteles suvykite, tada vienos juostelės kraštelį prilipdykite prie neįpauto tešlos galo (taip suformuosite apskritimą), o per apskritimo skylę perkiškite kitą juostelės galą, tokiu būdu padarydami tarsi gražų suvytą "mazgą". Sutvirtinkite visus sulipdytus kraštus, kad jie kepant neišsivyniotų (žiūrėkite pastabose info).
- Sudėliokite visas bandeles nedidelėje kepimo skardoje, išklotoje kepimo popieriumi, išlaikydami nemažus atstumus tarp bandelių. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite šiltai dar katą pakilti. Po maždaug 30-60 minučių bandelės turėtų išaugti dvigubai.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Kiaušinį lengvai suplakite su 1 šaukštu vandens. Šiuo plakiniu patepkite bandelių viršų ir pabarstykite cukrumi. Kepkite apie 12-14 minučių, arba kol gražiai apskrus.
Ginta, sausos mielės su šviežiomis konvertuojasi santykiu 1:3. 1g sausų mielių = 3g šviežių mielių
Sveiki, o jei naudoju šlapias mieles, kiek jų turėčiau dėti vietoje sausų?
P. s. Skaniai atrodo bandelės 😋
Rita, žinoma kad taip!! Aš 8 kartus iš 10 speltų miltus ir vartoju,,, viskam. Tikrai drąsiai speltas vartokit visur, o jau mieliniams kepiniams tai pirmoj eilėj!!
Sveiki, Nida. Ar galima mieliniams kepiniams naudoti speltos miltus?
Jūrate, jau patikslinau – 1 šaukštelio mielių reikės.
Ačiū, kad pastebėjot klaidą.
Sveika, Nida..patikslinkite, kiek reikia mielių? 😊