Kaip jūs pernešate vasarinius, ne visai mūsų klimatinei zonai būdingus karščius? Ar atradote savo būdus kaip neprarasti komforto, net kai už lango spigina 35 laipsnių kaitra? Kuo jau kuo, o karščių klausimu tikrai turiu ką pasisakyti – ne be reikalo itin karštame klimate praleidau penkerius metus:)
Aš turiu keletą būdų kovoti su karščiais. Tiesa, man pasisekė, nes gyvename pamiškėje, kur karštis ne toks agresyvus, tiesioginę saulę užstoja medžių pavėsis. Tačiau visvien lietuviška infrastrtuktūra labiau pritaikyta šalčiams nei karščiams, tad tenka imtis gudrybių, kurios galbūt pravers ir jums.
Mūsų namų kambarių durys ir visi langai atlapoti taip, kad pro juos nuolat cirkuliuotų oras. Duris tenka paremti kokiais sunkesniais daiktais, kad koks vėjo gūsis negailestingai kurių nors netrinkteltų… Pietinės pusės langus visuomet rytais užtraukiu užuolaidomis, kad kaitriausia dienos saulė neprišildytų patalpos.
Miegamasis – atskira zona, kuriai teikiu ypatingą reikšmę, nes nieko nėra prasčiau, kaip dėl karščio ir tvankumo padoriai neišsimiegoti!.. Juk vasarą kiekvieną dienos minutę norisi būti gyvybingam, tad poilsio metas turi būti kokybiškesnis nei bet kada. Jei kada sugalvosime namuose statyti kondicionierių, tai jis pirmiausia atsiras miegamajame: man visada patinka vėsa naktį. Tačiau kol kas mums kuo puikiausiai pakanka elektrinio ventiliatoriaus. Šiuolaikiniai ventiliatoriai labai tyliai veikia, o pastatytas atokiau lovos, jis švelniai purena orą, kuris pro atidarytus langus patenka į kambarį. Taip ir neįsigijote ventiliatoriaus? Manėte, kad praeita vasara karščio prasme buvo išimtis, ir daugiau tokių nebus? Panašu, kad nuo šiol tik tokios vasaros ir bus… Todėl kai tik užtiksite ventiliatorių parduotuvėje, griebkite jį, nors už lango stūgaus žiemos vėjai (panašu, kad tik tada tų ventiliatorių prekybininkai ir atveš, nes šiuo metu tai labiausiai deficitinė prekė). Kitą vasarą patys sau padėkosite:)

Patalynė. Kai atradau Bedroommood patalus supratau, kad nei karščiai, nei šalčiai man jau nebaisūs. Mat kiekvienam metų laikui rekomenduojama skirtinga patalynė: standi medvilnė maloniai vėsina, o minkštesni satino patalai – šildo. Juolab vasarą renkuosi kuo šviesesnes patalynės spalvas – jose miegasi vėsiau! Kaip tik dabar gundausi naujoms spalvoms – rožinei arba Baltijos smėlio, tačiau klasikinė balta – visada madinga. (O kadangi aš myliu Bedroommood, o jie myli mane ir mano skaitytojus, tai jei sugalvoumėte įsigyti jų aukščiausios kokybės patalynės, iki liepos 7d. dar galite gauti ir 20% nuolaidą bei nemokamą atsiuntimą. Tereikia įrašyti nuolaidos kodą NIDA20)

Virtuvė. Vasarą virtuvėje praleidžiu daug mažiau laiko nei žiemą:) Rudeniop, pasirodžius pirmoms darganoms, juk taip ir norisi kurti krosnį, kepti obuolių pyragus ir ilgai troškinti troškinius. Tik jau ne vasarą! Dabar, jei prireikia kažką ilgiau gaminti orkaitėje, verčiau kuriu grilį🙂 Tegul sau kaista terasoje, bet namų nešildo:) Rytais man geriausia – šaltas jogurtas su vaisiais ir namų gamybos granola, pietums ir vakarienei – šaltsriubė arba kokios greitos salotos su keptomis daržovėmis ar vištiena.
Na ir būtiniausiai vasaros sezono metu jūsų šaldiklyje privalo būti du dalykai: daug ledukų ir sorbeto! Sorbetą pasigaminti – vieni juokai! Neprireiks net ledų aparato, vien blenderio (kokteilinės)! Sorbetai turi kur kas mažiau kalorijų nei tradiciniai ledai. Be to, jie – puikus būdas sunaudoti šivežias uogas, kurių būtent šiuo metu – kalnai!
Beje, neseniai žiūrėjau per Netflix populiarųjį serialą Chef’s Table, ir viename reportažų apie konditerį iš Sicilijos buvo pasakojama kokie siciliečių pusryčiavimo įpročiai. Nežinojau, jog vasarą Sicilijoje rytais visi valgo brioche bandelę ir dubenėlį vaisinio sorbeto, užsigerdami puodeliu espresso! Kadangi mūsų klimatas jau ima panašėti į Italijos pietų, turbūt ir mums reikia pratintis prie panašaus maisto:)
Šį braškių sorbetą gaminau su šeivamedžių sirupu (jį pirkau Ikea), tačiau jei tokio neturite po ranka, ir artimiausiu metu į Ikea nevažiuosite, pakeiskite sirupą klevų sirupu, agavų sirupu (šio naudokite mažiau, apie pusę kiekio, praskiesami puse stiklinės vandens) arba išsivirkite paprastą cukraus sirupą (1 stiklinė vandens ir 3/4 stiklinės cukraus – pavirinkite apie 2-3 min., kol cukrus ištirps, tada gerai atvėsinkite). Šeivamedžių sirupas turi malonios rūgštelės, tad jei jį keisite kokiais kitais sirupais, nepamirškite sorbeto pagardinti 2 šaukštais citrinos sulčių.
Tokį sorbetą, beje, galite gaminti iš įvairių uogų (šaldytų ir šviežių) – aviečių, mėlynių, serbentų, vyšnių…


Braškių ir šeivamedžių sorbetas
- 500g braškių (šviežių arba šaldytų)
- 1 stiklinė šeivamedžių sirupo





Sukurta bendradarbiaujant su Bedroommood.
Jurga, tie mažiukai smulkinimui skirti indeliukai yra mano mėgstamiausias Optiimum priedas!!! Kaip man dažnai prireikia tai kokių česnakų pasismulknti, tai kokias žoles susikapoti, net ir agurką dzadzikiui tingiu tarkuoti, tai smulkinu… Bet taip, jie mažoki… Sušalęs sorbetas nebūna toks kaip ledukas kietas, tai dėl kietumo mažiausia problema. Manau, didesnė talpa toks nešiojamos kokteilinukės, kuri kartu šiame priede supakuota, tai ši didesnė, ji tiktų gal per 2-3 kartus susiplakti.
Nida, kaip aš klastūniškai paklausiau 🙂 Turiu aparatą, bet kokteilinės prie jo dar neturiu, tik tuos nedidelius indelius su peiliais smulkinimui. Instrukcijoje rašo, kad vienas jų tinka ir kavos pupelėms bei ledukams malti 🙂 Tiesa, talpa ten labai menka, pvz., ledukų siūlo dėti tik 50 g. Tektų, matyt, gaminti mini porcijomis 🙂
Jurga – jei turite Optimum priedą (kokteilinę – https://www.bosch-home.lt/gaminiu-sarasas/virtuviniai-kombainams/priedai-virtuves-masinoms/optimum-virtuves-kombainu-priedai/MUZ9MX1) tai aišku TAIP. Bet jei klausiate, tai įtariu, kad neturite šio priedo… Tada bus sunkiau. Nes čia reikia kokteilinės principu kapojančio ir labai stipriai sukančio masę aparato… Šiaip jei neturite atskiros kokteilinės, tai labai patariu įsigyti tą Bosch priedą… Vietos kokiam stalčiuj ar lentynoj turbūt rasit, ir vargo nematysit su visokių sriubų, tyrelių, kokteilių plakimu…
Nida, ar pavyktų pasinaudoti Bosch Optimum šiam reikalui?
Odeta, gana paprasta, jei turit po ranka šeivamedžių žiedų (sirupui naudojami tik patys žiedeliai, kitos dalys toksiškos). Tereikia pasigaminti cukraus sirupą pagardintą citrina ir citrinų žievelėm ir karštą užpilti ant šeivamedžių žiedų, palaikyt, kad prisigertų kvapo. Receptas čia: https://www.thespruceeats.com/elderflower-syrup-recipe-1327826
O kaip pasigaminti šeivamedžių syrupą?