Dabar susitarkim taip: jei jūs neišbandysite šio patiekalo, tai viskas, ką jūs iš šio blog’o kada nors mėginote ir jums patiko, neužsiskaitys. Tiesiog skaitysis, kad jūs nieko ničnieko negaminote pagal čia publikuojamus receptus. Na gerai, nuo šio pratimo atleidžiami prisiekę vegetarai, judėjai (nes kiauliena) ir vaikai iki 2 metų amžiaus. Visiems kitiems lai čia bus tikrų tikriausias maisto testas!:)
Aišku, juokauju:) Bet šiame juoke yra dalis tiesos, nes tai, ką mes šiandien apturėjome mėgaudamiesi šiais lipniais, salstelėjusiais, dūmu kvepiančiais, burnoje tirpstančiais kiaulienos šonkauliukais, galima pavadinti tik vienu žodžiu: buvo nerealu. Užtai kai kažką paragauji toooookio, kas pranoksta net pačius aukščiausius savo paties susikurtus lūkesčius, taigi norisi, kad to paties paragautų ir visas pasaulis. Nes jūs juk negalite nugyventi šios vasaros taip ir nesužinoję, kaip turi atrodyti, kokio skonio turi būti patys skaniausi pasaulyje kiaulienos šonkauliai!
Pamėginsiu viską surašyti kuo paprasčiau, kad jums nekiltų klausimų, ir drąsiai užsimerkę galėtumėte sekti instrukcijomis. iš anksto galite net ir pasikviesti svečių jūsų kulinariniam meistriškumui įamžinti, įverinti ir pažymėti.
Pirmiausia nusipirkite gerų kiaulienos šonkaulių. Gal jūs žinote ir gersnių vietų, bet aš dar nebuvau nusivylusi The Farm produkcija. Kiaulieną ten veža kelis kartus per savaitę, tad galite net paskambinti, paprašyti, kad atidėtų jums į šalį, nes tokių bandančių šį patiekalą bus nemažai, pamatysit. Tad gali ir nelikti. Skaičiuokite maždaug 1 kg žalių šonkaulių dviem rimtiems valgytojams (vyrams) arba 3 merginoms (na gerai, 4 labai nevalgioms arba vaikams).
Šonkauliukus pirmiausia reikės apvirti. „Sultinio”, kuriame juos virsite, ingredientų sąrašas gal ir neatrodys patikimai. Bet pasitikėkit manim, supilkit viską, kas ten parašyta, ir ramiai laukite rezultato.
Padažas, arba glazūra – tai šio recepto „vinis”. Neprašausite pro šalį, net jei pasigaminsite jo šiek tiek daugiau. Patikėkite, jei nesulaižysite su šiais keptais šonkauliais, tai tikrai suvalgysite su kitais mėsiškais (grilio ir nebūtinai grilio) patiekalais. Ir prašau, neklauskite kuo pakeisti vieną ar kitą ingredientą. Darykite taip kaip parašyta , arba imkite kitą receptą. Ypač neklauskite kuo pakesiti viskį (o taip, ir pilkit visą stiklinę viskio negailėdami, taip kaip parašyta!!). Na gerai, galite vietoj viskio naudoti konjaką, jei jums nuo to bus geriau.
Šonkauliukus, aišku, geriausia kepti grilyje. Idealu – Big Green Egg. Su konvEggtoriumi, ir gerai apvyniojus folija patį konvEggtorių, kad ant jo nelašėtų riebalai ir glazūra (nes jie lašės taip, kad net ugnies liežuviai plaikstysis). Tačiau jei kamado tipo grilio neturite, iškepsite šonkauliukus ir orkaitėje, nepergyvenkite. Na truks šiek tiek to dūmo kvapo, bet grilio neturėjimas tai tikrai neturi būti priežastis neišmėginti šio patiekalo.
Pridedai? Kažkaip mes net pamiršome, jog tokių ant stalo buvo:) Geriausias priedas bus kalnas popierinių servietėlių lipniems pirštams nusivalyti, ir glazūra, kurios liko nuo kepimo, ir kuria pasilaistysite šonkaulius juos valgydami.
Tai ką – pasiraitojam rankoves ir visi kimbame į darbus!:) Aš jums jau pavydžiu.
Kiaulienos šonkauliai su saldžia viskio ir klevų sirupo glazūra
4-6 asm.
- 2kg kiaulienos šonkauliukų
- 2 stiklinės (500ml) švelnesnio obuolių acto (arba ryžių acto, arba pabrandinto raudonojo vyno acto)
- 2 litrai vandens
- 6 lauro lapai
- 3 cinamono lazdelės
- 1/2 stiklinės (90g) rudojo cukraus
- 1/4 stiklinės (75g) rupios druskos
- 1 svogūnas, perpjautas į 4 dalis
Viskio ir klevų sirupo glazūrai:
- 1 stiklinė (250ml) viskio (arba burbono)
- 1/2 stiklinės (125ml) klevų sirupo
- ⅔ stiklinės (160ml) obuolių acto (arba pabrandinto ryžių acto)
- 50g rudojo cukraus
- 1/4 stiklinės Vorčesterio padažo
- 1 šaukštas Dijon garstyčių
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos
- 1 šaukštas rupios druskos
Dideliame puode sumaišykite actą, vandenį, suberkite lauro lapus, cinamono lazdeles. cukrų, druską, įdekite svogūną. Užkaiskite ir užvirinkite. Sudėkite į puodą šonkaulius, sumažinkite ugnį ir troškinkite uždengtame puode apie 40-50 minučių, arba kol šonkauliukai taps minkšti.
Kol šonkauliukai verda, įkurkite grilį ir pasigaminkite grazūrą: visus ingredientus sudėkite į nedidelį puodą, sumaišykite, virkite ant vidutinės ugnies apie 8-10 minučių, kol padažas sutirštės, jo tūris šiek tiek sumažės. Atidėkite į šalį.
Jei šonkauliukus kepsite Kamdo tipo grilyje, įkaitinkite jį iki maždaug 230C. Įtaisykite konvEggtorių, jį arba apvyniokite prieš tai aliuminio folija, arba uždenkite specialiu aliuminio folijos padėkliuku nešvarumams surinkti. Uždėkite špižines groteles. Groteles prieš kepimą patepkite aliejumi.
Jei šonkauliukus kepsite orkaitėje, įkaitinkite ją iki 220C.
Išimkite šonkauliukus iš skysčio, kuriame jie virė, skystį išpilkite. Klokite šonkauliukus mėsinga puse į apačią ant grilio grotelių, arba tą patį padarykite gilioje kepimo skardoje arba kepimui skirtame stiklo ar keramikos inde. Patepkite viršutinę šonkauliukų dalį glazūra, ir pašaukite kepti apie 15 minučių. Kepant grilyje galite dar kokį kartą patepti šonkauliukus glazūra.
Apverskite šonkauliukus kita puse, ir vėl patepkite gausiai glazūra. Orkaitėje kepkite dar apie 15 min., o grilyje – turėtų pakakti apie 8-10 min.
Iškepusius šonkauliukus dar kartą patepkite glazūra ir patiekite kartu su likusia glazūra kaip padažu pagardinimui valgant.
Recepto šaltinis – Donna Hay, Basics to Brilliance
Neringa, dar dirbu su šiuo receptu, dar aiškinuosi ką reikėtų padaryti, kad padažas sutirštėtų, taip kaip man pirmąkart gavosi…
Padažas tai tikrai skystas gavosi, nors virinau daug ilgiau…
Aiste, bet kaip keista… Svarbiausia, kad aš vienąkart gaminau ir man gavosi tirštutėlis, o va kitą – taip pat skystas… Reikės dar padirbėt su šiuo receptu tikrai.
Mum padažas taip pat išejo labai skystas darem ant 10 kg sonkauliu porcijos nebuvo kitos iseities kaip suberti krakmolo 😐 Tuoj kepsim ziuresim kas gausis. Papildysiu 🙂
Rasa, matyt reikėjo pagarinti dar labiau. Man, beje, vienąkart taip pat labai skystas gavosi (naudojau kitokį viskį, beje, nei pirmą kartą), tad taip pat grąžinau į puodą ir pavirinau kol gerokai sutirštėjo….
Sveiki,padazas isejo labai skystas,nors viska darem pagal recepta:(
Pingback: Paella – Nidos receptai
Agne, be konvektoriaus kaitra gali būti šiek tiek per didelė… Bet mėginkit, gal nepradės svilti labai greitai. Juk šonkaulius čia tik apkepinti reikia, jie jau pilnai išviirti būna…
Sveiki, turim šią kepsninę, bet konveggtoriaus ne. Ar be jo verta mėginti, ar nepavyks?:)
Tai tokį ir įdėjau, skanūs šonkauliai gavosi:)
Kristina – RUDASIS. Mano spausdinimo klaida. Bėgu taisyti. Ačiū, kad pastebėjote
Sveiki,
Dar noriu pasitikslinti koks čia cukrus?
1/2 stiklinės (90g) rudono cukraus
Wow, Ugne, tikrai koks geras daiktas šiuo atveju yra tas greitpuodis… Nes karštyje to puodo verdančio virtuvėje ilgam nelabai norisi… Gaila, aš neturiu tokio įrenginio namuose. O praverstų:)
Išbandėm. Skanu labai, dingo 4 kg šonkaulių per 10 min. Beje, viriau šonkaulius ant pačios mažiausios kaitros greitpuodyje, per 15 min jau beveik krito nuo kaulo, kitąsyk virsiu kokias 12 min.
Ramune, Kristina, aš dabar jau laukiu jūsų įverinimo, ar buvau teisi taip kategoriškai rašydama:)
Jurga, aš naudojau Xerez actą.
Na, Nida, nieko nebus, po tokių įžangų neturiu kitos išeities – tik progą surast belieka:) ir ačiū, kad dalinatės!!!
O Dieve, kaip skaniai atrodo, ir tikiu, kad laaaabai skanu, reiks kept, niekur nedingsiu:))
Hmnn.. manau, teks užsiimti šituo reikalu 🙂 Kurį actą pati pylėt, Nida? Vis tiek jų skoniai skiriasi šiek tiek..