Print Recipe
Chinkali
Kiekviena tauta turi savo "koldūnus":) Štai jums gruziniški su sultingu ir aromatingu maltos mėsos įdaru.
Virtuvė Kaukazo
Pasiruošimas 60 min
Laikas 20 min
Porcijos
vnt
Ingredientai
Tešlai
  • 150 ml vandens
  • 1 šaukštas aliejaus gali būti rapsų, saulėgrąžų arba alyvuogių
  • 300-350 g miltų plius dar šiek tiek stalviršio pabarstymui
Faršui
Virtuvė Kaukazo
Pasiruošimas 60 min
Laikas 20 min
Porcijos
vnt
Ingredientai
Tešlai
  • 150 ml vandens
  • 1 šaukštas aliejaus gali būti rapsų, saulėgrąžų arba alyvuogių
  • 300-350 g miltų plius dar šiek tiek stalviršio pabarstymui
Faršui
Procesas
  1. Pasigaminkite tešlą: į dubenį arba virtuvinio kombaino indą supilkite vandenį ir aliejų, tada suberkite miltus ir minkykite mažiausiai 5 minutes, kol glitimas, esantis miltuose, ims veikti (tešla bus elastinga ir tampri, jokiais būdais ne minkšta ar lipni). Susukite paruoštą tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 15-20 minučių (arba ilgiau, jei tik turite laiko)
  2. Iš išvardintų ingredientų sumaišykite faršą. Vandens pradžioje įpilkite pusę kiekio, viską sumaišykite ir padėkite farštą į šaldytuvą bent 15 minučių. Tada supilkite likusį vandenį, ir palaukite dar 10 minučių. Vandens pilkite tiek, kad faršas būtų šlapias, tačiau ne per daug vandeningas (pradėkite nuo mažiau vandens, ypač jei lipdote chinkalius pirmąkart), vėliau, kai įgusite, įpilkite vandens į farša daugiau.
  3. Iš tešlos suformuokite volelį ir jį supjaustykite gabalėliais (galite ir iškočioti didelį tešlos kvadratą ir iš jo išpjaustyti apvalius apskritimus, bet man paprasčiau kočioti kiekvieną apskritimą atskirai). Tešlos storis turėtų būti apie 2,5mm, nepadarykite tešlos pernelyg plonos, antraip verdant ji suirs, neatlaikys gana didelio įdaro svorio. Pradžioje padarykite apie 7,5cm skersmens apskritimus, tada kočėlu nuo vidurio kočiokite į visus kraštus, kol apskritimas bus apie 9cm skersmens (patys kraštai gali būti kiek plonesni).
  4. Į apskritimo vidurį įdėkite šaukštą įdaro, ir pirštų galiukais "garbanokit" tešlą aplink įdarą, tampriai suspaudžiant ir suklijuojant, kol visas apskritimas apgaubs chinkalio įdarą. Labai stipriai suspauskite tešlos viršūnėlę, o tešlos perteklių nupjaukite peiliu, palikdami uodegėlę, kuri neleis chinkaliui iširti verdant, ir bus patogi paimti valgant. Dėkite taip paruoštus chinkalius ant miltais pabarstytos pjaustymo lentelės ir laikykite uždengę švariu virtuviniu rankšluostėliu, kad nedžiūtų.
  5. Užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite (kuo platesnis puodas, tuo geriau). Partijomis (po 6-8, jei telpa - daugiau) dėkite chinkalius (nedėkite pernelyg daug, antraip jie gali sukibti verdant ir iširti), ir virkite apie 8 minutes. Paprastai jie būna išvirę tada, kai išplaukia į paviršių. Išimkite kiaurasamčiu, sudėkite į lėkštę uodegėlėmis į viršų, ir patiekite karštus, pabarstę pipirais ir kapotomis petražolėmis.
Pastabos

Faršas turi būti kuo šlapesnis, kad verdant chinkalio ertmėje susidarytų skanus sultinys. 

Chinkaliai valgomi rankomis, laikant už "uodegėlės", apvertus pyragėlį aukštyno kojomis. Pirma prakandama sienelė ir išgeriamas sultinys, tada valgomas likęs chinkalis. Gruzinai uodegėlių nevalgo, bet man jos labai skanios:) 

Gruzinai chinkalius patiekia tik pabarstę grūstais pipirais ir kapotomis petražolėmis, skirtingai nei mes, jie nenaudoja jokių padažų nei grietinės. 

Recepto šaltinis - Olia Hercules, Kaukasis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *