Na jūs man pasakykit – pasiseka gi žmonėms gimti vasarą!… Oras už lango – nuostabus, gėlės aplink žydi, paukščiai čiulba, produktai patys šviežiausi, nuotaika visų – pakiliausia, baliavok nors ir kasdien! Net jei ir gimti nepasisekė vasarą, tai švenčių tikrai galima susigalvoti:) Nes praleisti progą atšvęsti su draugais ir artimaisiais būtų beviltiškas apsileidimas. 

Vasariškoms progoms (kurių jūs turite, arba turėsite, arba susikursite patys:)) tikrai prireiks patikimų desertų. Patikimais vadinu tokius, kuriuos nesunku pasigaminti, kurie gražūs, skanūs ir aromatingi, nesunkūs (kalorijų prasme), gali ištverti kurį laiką ne šaldytuve, kuriuos galima pasigaminti iš anksto, ir kuriuos, reikalui esant, saugu transportuoti. 

Šį tortą kepiau savo Mamai:) Turime tokią tradiciją, kad kiekvienais metais vežu jai tortą gimtadienio proga, o ji pasikviečia daug draugių ir tą tortą suvalgo:) Tortas sėkmingai keliavo iš Vilniaus į Druskininkus. Jį papuošiau obelų žiedais, avietėmis ir šaltyje džiovintomis bruknėmis, bet vasarą dekoracijos tikrai nėra problema: tiks bet kokie žiedai iš pievos ar darželio:) Putėsiams, beje, galite naudoti bet kokias mėgstamas šviežias (arba šaldytas) uogas – braškes, mėlynes, serbentus. O jei tortą ne šaldytuve teks laikyti ilgėliau (arba oro tempertūra aukštesnė), patarčiau į putėsių masę įdėti šiek tiek daugiau želatinos! 

Varškės tortas – vienas iš „saugesnių” desertų, nes jį mėgsta beveik visi 🙂
Putėsiams tiks bet kokios sezoninės uogos

Varškės tortas su aviečių putėsiais

Pagrindui:

  • 160 g avižinių sausainių
  • 30 g sviesto, ištirpinto

Varškės sluoksniui:

  • 500 g varškės, sumaltos 3 kartus (naudojau President)
  • 250 ml  36% grietinėlės
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 3/4 stiklinės smulkaus curkaus
  • 1 šaukštelis vanilės pastos (arba 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto)
  • 3 šaukštai miltų

Aviečių putėsių sluoksniui:

  • 300 ml  36% grietinėlės, labai gerai atšaldytos
  • 500 g aviečių (šviežių arba šaldytų)
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • 100 g cukraus
  • 14 g želatinos milteliais (3,5 šaukštelio) arba 4 želatinos lapeliai (šiek tiek daugiau, jei torto nebus galimybės visą laiką laikyti šaltai)

Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Torto formą su nusegamais kraštais išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną). 

Sausainius sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir pulsuojančiais judesiais sutrupinkite iki trupinių. Supilkite tirpintą sviestą ir dar kelis kartus praskukite, kad viskas susimaišytų. Šia mase išklokite paruoštos kepimo formos dugną, išlyginkite pagrindą ir viską suspauskite prie dugno tolygiai (geriausia kokios nors stiklinės dugnu). Pašaukite į orkaitę ir apkepkite apie 12 min. Kai pagrindas iškeps, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150C.

Paruoškite varškės sluoksnio masę: svarbu, kad visi produktai būtų kambario temperatūros. Sudėkite visus produktus į elektrinio mikserio indą (arba didelį dubenį, jei maišysite rankomis) ir visus ingredientus labai švelniai išmaišykite. Neplakite pernelyg energingai, nei pernelyg ilgai – plakant masė prisipildys oro, ir kepant iškils, paskui nukris, o mums to nereikia. Mums reikia, kad varškės masė iškepusi būtų kuo lygesnė.

Supilkite visą paruoštą varškės masę ant apkepto pagrindo, ir pašaukite į orkaitę kepti toliau.  Kepkite apie 45-55 minutes, arba kol varškės sluoksnis švelniai sutvirtės (patikrinkite švelniai pajudindami torto formą – jei masė skysta, kepkite dar keletą minučių). Iškepus išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite (iki šios dalies tortą geriausia pagaminkite iš vakaro).

Paruoškite putėsių masę: avietes (jei jos šaldytos, atšildyti nereikia) sudėkite į nedidelį puodą, suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir pertrinkite per sietelį, aviečių kauliukus išmeskite. 

Želatinos miltelius užpilkite keliais šaukštais šalto vandens (tik tiek, kad padengtų pilnai želatiną) ir palikite 10 minučių, kad ji išbrinktų (želatinos lapelius pamerkite į vandenį ir palaukite, kol jie suminkštės). Tada želatiną pakaitinkite labai švelniai (jokiais būdais neužvikite!! antraip masė gali nesustingti!) ir kai ji ištirps, supilkite į aviečių masę. Pabaigoje iki standžių putų suplakite grietinėlę ir ją atsargiai įmaišykite į atvėsusią, bet dar nepradėjusią stingti aviečių masę. Putėsius supilkite ant varškės sluoksnio ir gerai atšaldykite šaldytuve bent 2 valandas (arba kol sustings), arba palikite per naktį. Prieš patiekdami papuoškite gyvomis gėlėmis ir/arba uogomis. 

Recepto šaltinis: Moje Wypieki 

 

Komentarų apie "Varškės tortas su aviečių putėsiais": 68

  1. Lina Aulytė:

    Labai skanus tortas. Labai patiko vaikui ir jo draugams. Tortas toks skanus, vaikai neišsirinko ar linksmintis vaikų žaidimų kambaryje, ar valgyti tortą.

  2. Nida:

    Agne, puikus klausimas!! Daug kas lapelius dar tik atranda (anksčiau lapeliais želatiną naudodavo daugiausia profesionalai, o namuose mes vis tą birią naudodavom… bet dabar atsirado pirkti ir lapeliais, tai daug kas imasi jų). Želatiną milteliais visais atvejais reikia išbrinkinti (užpilti keliais šaukštais vandens ir palaukti, kol taps „guminė”), o tada pakaitinti (ar vieną, ar kažkokiame skystyje, kaip recepte parašyta), kol visiškai ištirps. Tik neužvirinti!!
    Tuo tarpu lapeliais želatiną reikia pamerkti į dubenėlį su vandeniu (vandens gali būti ir daugiau, visas lapelis turi panirti), ir kai jis suminkštės, visiškai suglebs, tada tereikia ranka išimti iš vandens (sužvejoti:)) ir nuspausti vandenį. Kaitinti išmirkusį lapelį reikia daug trumpiau nei išbrinkusias granules, jis super greitai ištirpsta skystyje, jei tas skystis bent truputėlį šiltas (tik šiek tiek pamaišot, ir viskas). Ir jokoių granulių nelieka. Toks patikimesnis, greitesnis būdas dirbti su želatina, kai ji lapeliais.

  3. Agne:

    Sveiki, Nida, rašote, kad želatiną reikia pakaitinti – jei naudojami želatinos lapeliai, juos reikia pamerkti į vandenį ir sumikštėjus kaitinti su tuo vandeniu, kuriame mirko? Neteko naudoti lapelių anksčiau, baisu susimauti

  4. Nida:

    Evelina, ir man sunku būtų išsirinkti, nes jie vienodai skanūs:) Jei planuojat Kalėdoms, tai gal spanguolių būtų labiau „į temą”?:) Avietinbis irgi super geras, jis toks labai vasariškas. Nežinau, ar sugebėčiau balais įvertinti kuris skanesnis:)

  5. Evelina:

    Sveiki. O sakykite,kuris Jums ir/ar svečiams labiau patiko, ar šis receptas su aviečių putėsiais,ar kitas su spanguolių putėsiais? Neišsirenku 🙂

  6. Nida:

    Kamile, gerais dalykais niekada nesugadinsite:) Drąsiai dėkite mascarpone, aišku bus riebiau, bet tikrai tekstūra ir turtingumas bus geresni, nei naudojant vien varškę:) Aš čia taupydama kalorijas varškę labiau mėgstu naudoti, bet tikri tortai turėtų būti gaminami nenukarpant kalorijų, tad jūsų mintis dėl mascarponės labai vietoje!!
    Aš gal tik paragaučiau tos varškinės masės ir įvertinčiau, ar pakanka joje rūgšties (nes mascarpone sušvelnins skonį), tad gal norėsis kokių citrinos sulčių kelis lašus įlašinti. Bet čia jau visiškai skonio reikalas, nes aviečių putėsiai rūgštoki, tai gal ir pakaks kiek bus natūraliai.

  7. Kamilė:

    Nuostabus tortas, jau ne kartą gamintas 🙂 Nutariau dar kartelį gaminti, tačiau šįkart galvoju improvizuoti – dėti kiek mažiau varškės ir įmaišyti maskarponės, tačiau kaip manote, ar nebūsiu sugadinus šio gėrio?

  8. Ugnė:

    Sveiki,
    pasigaminome šį tortą ir nusprendėmė, kad tai yra pats skaniausias iki šiol ragautas desertas, kurio vis norisi dar 🙂

  9. Nida:

    Neringa, kažkas, aišku, gautųsi, nes produktai kaip ir valgomi:) Tačiau tai nebus putėsiai, nes putėsių struktūrą galima išgauti tik iš suplaktos iki putų grietinėlės. Būtent dėl to tekstūrinio lengvumo šis sluoksnis ant viršaus ir dedamas. Jei grietinėlę pakeisit jogurtu, bus tokia gana kieta Želatiniška masė, jokiais būdais ne šilkinės konsistencijos putėsių sluoksnis. Jei atvirai, aš taip nedaryčiau, nes gal tortas ir bus valgomas, bet jo klasė tikrai kris trim laipteliais žemiau.

  10. Neringa:

    Sveiki, o grietinėlę keičiant graikišku jogurtu pavyktų? Tik cukraus daugiau reiktų turbūt?

  11. Nida:

    Raimonda, prilips, bet jūs labai gražiai nupjausite viską peiliu, apipjaudama šalia formos kraštų. Ištiesti visos formos kepimo popieriumi nepatariu, nes išėmus iš kepimo formos tortas nebus toks lygus ir gražus, matysis įspausti popieriaus rėžiai.

  12. Renata:

    Nida, didelis ačiū už receptą ir greitą atsakymą, bandysiu ir toliau Jūsų skanėstus! 😍

  13. Nida:

    Renata, tam kad gautumėte ypač glotnią varškės sluoksnio konsistenciją, varškę reiktų sumalti tris kartus arba pertrinti per sietelį, arba nusipirkti jau sumaltos varškės. Tačiau jei nemalsite tos varškės, rezultatas bus taip pat puikus (man pvz net patinka, kai jaučiasi varškės gabalėliai), todėl siūlau nevargti ir tiesiog dėti tą, kurią nusipirkot, nemaltą (500g).

  14. Renata:

    Laba diena, sakykite prašau kaip suprati dar ingredientuose nurodyta 500g varškės sumaltos 3 kartus? Aš nusipirkau 3 pakelius president originalios… čia iki sumaišant varškės sluoksnį, ją dar reikia sumalti? 😀

  15. Nida:

    Nežinau, Laimute. Kažkaip abejoju, kad viskas karu iškeps. Aš jei bandyčiau, tai apkepčiau biskvitą pirmiausia. Kita vertus, galite daryti šokoladinių (kakavinių) sausainių pagrindą, arba jei nenorite nieko pirktinio, išsikepkite šokoladinių sausainių pati, ir juos sutrupinkite pagrindui. Kažkaip manau, kad biskvitinis pagrindas gali neišlaikyti svorio…

  16. Laimutė:

    Sveiki, vietoj sausainių pagrindo norėčiau šokoladinio biskvito. Ar biskvitą ir varškės kremą kepant kartu, biskvitas pakankamai iškils?

  17. Asta:

    Tobulas gaivus tortas. Lengvai pagaminamas. Kepiau jau 2 kartus, puikiai gavosi. Ačiū.

  18. Nida:

    Sima, šios tai tik padėliotos. Bet jei norite „užklijuoti”, tai patikimiausias būdas yra su baltu šokoladu: pavilgote į ištirpintą šokoladą ir prilipdot. Dar žele padėtų (reiktų tokio gana stipraus tirpalo, bet tinka tik didesniems vaisiams).

  19. Sima:

    Ar tik padeliojate uogas puošimui ar yra koks būdas tvirčiau jas “įtaisyti”, kad nenubyrėtų transportuojant? Vietoje nelabai galiu puošti, nes dovana-siurprizas 🙂

  20. Nida:

    Dark Wolf, kurios konkrečiai vietos nesupratot? Mėginsiu paaiškinti. Niekam iki jūsų problemų neiškilo gaminant….

  21. DarkWolf:

    Taip Norėčiau išbandyti pagaminti, nu bet taip ne aišku su recepto eiga ir kaip ką tiksliai daryti. Graudu.

  22. Nida:

    Rimante, galit ir padidinti kiekius, dauginant iš 1,5 pvz. Antraip gali būti pernelyg žemas, nelabai gražiai atrodys, o be to pagrindui gali pritrūkti ingredientų pilnam padengimui.

  23. Rimante:

    Kokio skersmens kepimo forma naudojot? Turiu 26cm, ar didinti kiekius ar bus gerai nurodyti? Noriu didesnio tortuko 🙂

  24. Fausta:

    Avietes paviriau anksčiau, jos laukia šaldytuve. Ar reikia prieš ruošiant viršutinį sluoksnį jas vėl pavirinti?
    Ačiū 🙂

  25. Nida:

    Vaida, aš naudoju normalų cukrų (berods, lenkiškas būna kiek smulkesnis nei lietuviškas). Cukrų šiaip visada galima pudra keisti (reikia sverti, kad atitiktų normas), bet čia tikrai to nereikia daryti.

  26. Vaida:

    Sveiki, o koki smulku cukru cia reikia naudoti, ar cia tinka cukraus pudra?

  27. Nida:

    Aida, plakant grietinėlę visada yra rizka, kad gausis sviestas. Bet sviestas gaunasi tik tada, kai grietinėlę plakat per ilgai. Taip pat, tikimybė didėja, jei plakate šiltą (ne tiesiai iš šaldytuvo, bet, pvz., pastovėjusią kambary) grietinėlę. Todėl turite labai akylai stebėti konsistenciją ir laiku išjungti plaktuvą.

  28. Akvilė:

    Sveiki, ačiū, kad pasidalinote tokiu puikiu receptu. Torto skonis nei kiek nenusileido išvaizdai. Gaminsiu dar tikrai ne kartą. 🙂

  29. Ugnė:

    Buvau atradusi šį receptą jau seniai ir labai laukiau, kada galėsiu pagaminti😊 ir tortas manęs nenuvylė! 👌 Buvo tobulas 👌 tas skonių puikumas… 😍 Laukiu, kada gaminsiu su vyšniomis. Ačiū už nuostabų receptą 🙏😊

  30. Laura:

    Sveiki, Vienas žodis-TOBULA! Neradau avižinių sausainių, tai keičiau imbieriniais, irgi labai gerai tiko. Ačiū Jums labai!🙂

  31. Nida:

    Oi tikrai nieko tokio:) Jei dar į kokį negražų būtų iškreipę, tai gal galėčiau pykt, bet į tokį gražų tai viskas OK 🙂

  32. Donata:

    ACIU uz patarima! Tikrai bandysiu dar ir iki gimtadienio:)
    P.s. ziuriu Mano auto correct varda jusu iskraipe. Atleiskit.

  33. Nida:

    Žinoma, Donata!!!! Paprasta varškė bus idealu!! Net jei labai ir nepertrinsit, bus tokie faini grumuliukai (aš kartais specialiai vengiu pertrinti varškę dėl tos tekstūros, ji man labai patinka). Bet tikrai varškė čia tiks labiau nei bet koks kitas produktas (beje, tiks labai ir rikota).

  34. Donata:

    Aciu Neda, reikes pabandyti banana. O del varskes mes ne Lietuvoje gyvenam, Tai tos President varskes niekur nerasiu. Manote galeciau bandyti pertrinti paprasta paprasta varske?

  35. Nida:

    Donata, puikus pasirinkimas! Dėl saldinimo bananu patirties neturiu, bet nesugalvoju priežasties, kodėl tai būtų blogai. Na spalva bus gal ne tokia skaisti, gal konsistencija šiek tiek kitokia, bet dedant želatinos viršus visvien sustings. Tad bandykite. Tuo tarpu varškės maskarpone nekeisčiau, geriausiu atveju kokiu nors philadephia sūriu, bet mascarpone per riebi, ji tarsi sviestas. Man atrodo, varškė čia tobuliausia, aš nekeisčiau tikrai niekuo. Nebent dėl kažkokių priežasčių tos varškės nerturite arba negalite valgyti.

  36. Donata:

    Noreciau iskepti si torta sunelio pirmam gimtadieniui, kaip manote jei avieciu putesius saldint bananu? Ar tiktu? (Taip virsus butu maziesiems, o apacia suagusiems). Ar galeciau varske keisti mascarpone suriu?

  37. Asta:

    Gaminu šiandien! Atrodo fantastiškai, tikiuosi, kad viskas taip puikiai man ir pavyks 🙂

  38. i:

    Išklojus tik dugną varškės masė, žinoma, pratekėjo pro formos kraštus. Matyt, reikia kloti iki viršaus.

  39. Lina:

    Ačiū, Nida! Viskas gavosi puikiai. Kaip ten sako – „tik parūko ir neliko”. Tobulas vasaros tortas! Įtrauktas į „my favorite” sąrašą:)

  40. Nida:

    Lina, galite vartoti ir tokią, ir tokią. Man asmeniškai skanesnė mūsų lietuviška varškė, nes man skanu, kai jaučiasi tos varškės konsistencija. Tuo tarpu kepant amerikietišką sūrio pyragą jau verčiau naudoti iš kibirėlio… Tik jei naudosite lietuvišką, gerai ją ištrinkite (aš gerai praskuku su virtuviniu kombainu).

  41. Lina:

    Sveiki, visgi noriu pasitikslinti, ar naudojama paprasta varškė ar gali būti tas varškės kremas/ desertas kibirėlyje, berods lenkiškas President vadinasi. Bijau apsirikti, o savaitgalį proga laukia:) Ačiū

  42. Dovilė:

    O kodel varske dar reikia pertrinti? Tarkim jei perku ta President vaniline ( kibiriuka), ji ir taip kaip kremas. Aciu 🙂

  43. Rasa:

    Nuostabu! Lengvas, gaivus, tirpsta burnoje 🙂 Šiandien kartoju , nes visiems labai patiko 🙂 Ačiū ir jaukios Tėčio dienos 🙂

  44. Nida:

    Į sveikatą, Gintare!! Labai smagu, kad pasiteisino pasirinkimas!

  45. Gintarė:

    Ačiū už receptą! Kepiau šį tortą savo gimtadieniui ir labai pasiteisino, ne tik gražus, bet ir skanus! 🙂

  46. Nida:

    Simona, šis tortas, kurį matote nuotraukoje, buvo keptas standartinėje (berods 20cm skersmens) formoje. Jei naudosite didesnę, bus tortas kiek žemesnis…

  47. Nida:

    Rūta, naudojau pačius paprasčiausius avižinius sausainius iš prekybcentrio.

  48. Nida:

    Emilija, tekste buvo toks sakinys: „Putėsiams, beje, galite naudoti bet kokias mėgstamas šviežias (arba šaldytas) uogas – braškes, mėlynes, serbentus.”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *