Ateina vasaros sezonas – nekeptų, gaivinančių desertų metas!! Viena vertus, vis mažiau norėsis praleisti laiko virtuvėje, ir juolab kaitinti visą patalpą iš orkaitės sklindančiu karščiu. Kita vertus, po kokios nors dūmais kvepiančios griliaus vakarienės – pats geriausias užsigardžiavimas būna vėsūs ir gaivūs desertai. 

Šis matcha, žaliosios japoniškos arbatos tortas – vien savo spalva bene tinkamiausias pasirinkimas žaliam metų laikui! Kitąkart jį gamindama įbersu dar daugiau arbatos miltelių, kad žalumas būtų dar išraiškingesnis, skaistesnis. Kokosinis pagrindas labai gerai dera su laimo žievele, kuria gardinau torto varškės masę, tačiau jei nemėgstate kokosų, galite rinktis tradicinius sviestinius sausainius. 

Beje, dėl sausainių. Užsienyje ne kartą teko pirkti traškius kokosinius sausainėlius, o jie labiausiai ir tiktų šio torto pagrindui. Tuo tarpu Lietuvoje su kokosiniais gaminiais nėra taip paprasta: užsiieškojusi ir neradusi traškių sausainių viename prekybos centrų, galiausiai nusipirkau ten pat, prekybos centro kepyklėlėje kepamų minkštų kokosinių sausainėlių pakelį. Net nežinojau, kaip gausis torto pagrindas, nes šie gaminiai – minkšti ir drėgni, o ne sausi ir traškūs, kuriuos pasmulkinus elektriniu smulkintuvu, gauni trupinius. Maniškiai taip pat susismulkino, tiesa, stambesniais trupiniais, o sumaišyti su sviestu ir sustingę tapo tobulu šio torto pagrindu! Tad rekomenduoju ir jums tokią paparastą išeitį. 

Matcha arbatos ieškokite specializuotose arbatų parduotuvėse. Esu mačiusi jos Skonis ir Kvapas. Jei yra galimybė, rinkitės pigesnę, kulinarinę matcha arbatą (ji pigesnė, o kokybė ir skonis kuo puikiausiai tinka kepiniams). Tortą puoškite tuo, kas po ranka: šviežiais vaisiais ir pavasarinėmis lauko gėlėmis! 

Matcha varskes tortas
Vėsus ir gaivinantis: nekeptas varškės tortas su matcha arbata
Matcha varskes tortas vasarai
Puoškite tortą šviežiomis uogomis ir pievų gėlėmis

Nekeptas varškės tortas su japoniška matcha arbata 

Pagrindui:

  • 120 g kokosinių sausainių
  • 30 g sviesto (labai minkšto, kambario temperatūros, arba ištirpinto ir atvėsinto)

Varškės sluoksniui:

  • 20 g (5 šaukšteliai) želatinos arba 5 želatinos lapeliai
  • 60 ml šalto vandens
  • 250 ml kokosų grietinėlės arba labai tiršto kokosų pieno*
  • 1 šaukštas matcha arbatos (miltelių)
  • 250 g varškės (naudoju 9%), sumaltos blenderiu arba mėsmale bent du kartus
  • 250 g mascarpone sūrio
  • 110 g cukraus pudros
  • 1 laimo išspaustos sultys ir nutarkuota žievelė

20cm torto formos su nusegamais kraštais dugną išklokite pergamentiniu popieriumi. 

Pasigaminkite torto pagrindą: kokosinius sausainius sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą ir sutrupinkite iki smulkių trupinių. Sudėkite sviestą ir gerai išsukite. Šia mase išklokite paruoštos formos dugną ir gerai sulyginkite paviršių. Padėkite į šaldytuvą maždaug 30 minučių, kad sustingtų. 

Kol pagrindas stingsta, pasigaminkite varškės masę. Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti maždaug 10 min. Tada želatiną pakaitnkite (puode arba mikro bangų krosnelėje), kol ji visiškai ištirps (tik neužvirkite, antraip želatina praras savo savybes ir nesustingdins torto!). Palikite atvėsti. 

Į mažą puodą supilkite kokosų grietinėlę ir kaitinkite. Prieš pat užverdant, suberkite per sietelį persijotą matcha arbatą ir labai gerai sumaišykite (geriausia mikseriu – neliks arbatos grūdelių). Šiek tiek atvėsinkite, tada į dar šiltą masę supilkite želatiną. 

Į elektrinio maišytuvo dubenį sudėkite varškę, mascarpone, ir gerai išsukite, kad gautumėte vientisą masę. Suberkite cukraus pudrą, supilkite laimo sultis, suberkite nutarkuotą žievelę. Dar kartą viską išsukite. Pabaigoje supilkite grietinėlės ir želatinos mišinį ir išmaišykite. Šią masę supilkite ant paruošto sustingusio pagrindo ir padėkite į šaldytuvą kol sustings. Geriausia, jei paliksite per naktį. 

Prieš patiekdami, švelniai peiliu apipjaukite šalia torto formos kraštelių, nuimkite šoninį formos žiedą. Perkelkite tortą ant serviravimo lėkštės ir papuoškite. 

*Kokosų grietinėlė parduodama prekybos centruose, atkreipkite dėmesį į etiketę. Jei turite tik kokosų pieno, bet ne grietinėlės, palaikykite indelį su kokosų pienu šaldytuve, ir turėtų masė atsiskirti į grietinėlės ir skaidraus skysčio – kokosų vandens -sluoksnius. 

Recepto šaltinis – Moje Wypieki

  1. Pingback: Jogurtinis tortas su braškėmis – Nidos receptai

  2. Nida:

    O geras, Asta!! Net mintis kilus nebūtų taip pagrindą kepti:) Super patobulinimas!!

  3. Asta:

    Išbandytas. Skanus. Ačiū už receptą. Pagrindui tortinėje formoje iškepiau kokosinį sausainį per visą dugną, – nežinau, patobulinau aš čia receptą ar ne, bet sviestas liko ir sutaupytas, ir nesuvalgytas, – o tai jau šioks toks pliusas 🙂 Iš dietos pozicijų žiūrint. Bet tas antras suvalgytas gabalėlis, …

  4. Nida:

    Renata, Matcha – tai japoniška žalioji arbata. Kur įsigyti, parašyta tekste.

  5. Rasa:

    gero ir turiningo buvimo P.Afrikoj. Grietinėlę rasiu:) – gaminsiu šį savaitgalį:)

  6. Nida:

    Marija, puiki pastaba (ar pasiūlymas) dėl sveikesnio pagrindo. Aš jį daryčiau iš avižinių dribsnių, riešutų (šiuo atveju labiausiai tiks migdolai), kokosų drožlių (tiems, kas mėgsta), šiek tiek riešutų sviesto (arba kokosų aliejaus) ir kelių datulių dėl saldumo. Konsistenciją eigoje sureguliuočiau arba sausais ingredientais, arba riešutų sviestu (smulkinant blenderiu). Ir sustings toks pagrindas puikiai, ir skanus bus, ir sveikas.

  7. Nida:

    Rasa, esu P. Afrikoj, tai niekaip neišeis nufotografuoti:) Bet tikrai paieškok arba Rimi, arba Maximoj, nest tikrai pirkau Lietuvoje. Skaityk etiketes, tikrai turi būti. Dar viena opcija – Asorti parduotuvės, ten tokių dalykų nemažas pasirinkimas. Kita vertus, jei nusipirksi (pvz., Biona firmos) skardinėse kokosų pieną ir palaikysi šaldytuve, pusė to indelio turinio yra grietinėlė. Tereiks atidarius tik nugriebti.

  8. Marija:

    Miela Nida, labai gaiviai atrodo tortukas. Naršydama žaliavalgių, sveikuolių receptus pastebėjau, kad tradicinį tokių pyragų pagrindą iš sviesto ir sausainių galima keisti sveikesne ir mažiau kaloringa alternatyva, pavasaris vis tik 🙂 Sakykite, gal turite atradusį ką nors tokio, iš riešutų ar pan…? Gal kiti blogo svečiai turi idėjų? Dėkui.

  9. Rasa:

    Nida, kaip ta kokosų grietinėlė atrodo? Gal gali foto, kurią naudoji?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *