Tai dar vienas kultinis receptas ir patiekalas, primenantis vaikystę! Pamenu, visoms mūsų su broliu progoms (gimtadieniams ir kitokiom šventėm) mano mamos draugė mums kepdavo pyragus. Mano mama kepė keletą tortų ir pyragų, bet į tuos mudu su broliu labai nežiūrėdavom, vis norėdavom, kad ta draugė iškeptų… Ir prieš šventę eidavom pas ją į namus, kur po trumpo pokalbio su mano mama prie kavos puodelio, ta jos draugė išdygdavo tarpdury su išpuoštu šventiniu kepiniu. Aš nenustygdavau vietoje, kol tas pyrago ar torto pamatymo momentas neateidavo, ir ta kava (ir kalbėjimas apie nieką, kaip man tuomet atrodė), būdavo pas nuobodžiausiais ir ilgiausias laukimas…:) 

Vienas iš tos mamos draugės „firminių” kepinių būdavo biskvitinis vyniotinis. Mama sakydavo, kad niekuomet nemokėtų tokio iškepti, kad jis be proto sudėtingas. Tas vyniotinis būdavo su švelniu varškės kremu arba berods slyvų džemu, ir būdavo labai gražiai supjaustomas porcijomis. 

Mano brolis buvo geresnėje situacijoje, nes jis gimtadienį švęsdavo vasarą, ir jo tortai būdavo su vaisiais, su braškėmis, su žele ir plakta grietinėle… Nežinau iš kur ta draugė turėdavo tiek kantrybės, bet jie būdavo išpuošti, be proto skanūs ir švieži, ir mūsų švenčių svečiai, kiti vaikai, visuomet aikčiojo nuo tų kepinių skonio…

Tai kadangi jau aš pakankamai užaugau ir galiu pati išmėginti tokio biskvitinio vyniotinio kepimą, tai galiu atsakingai pareikšti, kad nei jis sudėtingas, nei ką!! Kaip tik, vienas greičiausių ir paprasčiausių kepinių, kokiais galite pasilepinti ilgą vasaros pavakarę! Toks minkštas kepinys tiesiog tobulai dera su šviežiomis braškėmis ir plakta grietinėle, todėl skubėkite jį pasigaminti, kol braškių derlius dar nepasibaigė!

Biskvito vyniotinis su braškėmis: vaikystę pirmenantis kepinys
Lengvas ir labai vasariškas desertas

Biskvito vyniotinis su braškėmis ir grietinėlės kremu

Biskvitui:

  • 4 dideli kiaušiniai (L), kambario temperatūros
  • 70 g cukraus
  • 100 g kvietinių miltų, persijotų
  • 3/4 šaukštelio kepimo miltelių
Įdarui:
  • 200 g grietinėlės 36% (labai šaltos)
  • 1 šaukštas cukraus pudros
  • 1 pakelis grietinėlės standiklio (tik tuo atveju, jei tortą gaminsite iš anksto arba jį transportuosite)
  • 1 stiklinė braškių, supjaustytų, plius kelios papuošimui
  • Cukraus pudros patiekimui

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo formą (20x30cm) patepkite sviestu ir prie dugno prilipdykite pagal formos dydį iškirptą kepimo popieriaus lakštą. 

Kiaušinius kartu su cukrumi suberkite į elektrinio plaktuvo indą ir plakite dideliais apsisukimais (apie 6-8 min), kol masė pasidarys labai puri, ir jos tūris patrigubės. 

Miltus kartu su kepimo milteliais persijokite į atskirą indą. Šią miltų masę per tris kartus suberkite (geriausia – per sietelį) į kiaušinių masę, ir labai atsargiai kiekvieną kartą imšaišykite mentele, tik neperplakite, kad kiaušiniai nesubliukštų. Suverskite gautą masę į paruoštą kepimo skardą, išlyginkite paviršių. 

Kepkite apie 12 minučių, kol biskvitas gražiai paruduos. Išimkite iš orkaitės, ir palikite 5-10 minučių skardoje truputį atvėsti. Ant darbastalio patieskite švarų virtuvinį rankšluostį ir ant jo išverskite biskvitą (aukštyn kojomis apversdami skardą). Atsargiai atklijuokite pergamentinį popierių. Biskvitą kartu su rankšluostėliu palei ilgąją kraštinę atsargiai susukite į vyniotinį, pernelyg nespausdami. Taip susuktą biskvitą palikite visiškai atvėsti. 

Prieš patiekiant, suplakite grietinėlę su cukraus pudra iki labai tvirtos konsistencijos. Jei naudojate, baigdami plakti įmaišykite stabilizuojančius miltelius. Išvyniokite biskvitą ir mentele ištepkite ant viso paviršiaus grietinėlę, palikdami maždaug 2cm kraštelius. Pabarstykite braškėmis, ir susukite biskvitą į ruloną. Pyrago viršų pabarstykite cukraus pudra ir papuoškite braškėmis. Patiekiant supjaustykite riekelėmis. 

Receptas – iš Kwestia Smaku

Vienas komentaras apie straipsnį "Biskvito vyniotinis su braškėmis"

  1. Pingback: Jogurtinis tortas su braškėmis – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *