Ar yra namai, kuriuose rudenį nekvepia obuolių pyragu? Maniškiai nekvepėjo iki šio vakaro – neapsikentusi ėmiau ir iškepiau lengvutę obuolių tartą plonyčiu traškiu migdoliniu pagrindu ir sultingais obuoliais, tarsi rože pražydusiais ant pyrago paviršiaus… Ach, rojuje turėtų būti vaišinamasi būtent tokiais gardėsiais…

Šio kiekio produktų prireiks dviem tartom. Todėl galite pasigaminti tešlos iš pusės normos arba likusią dalį padėti į šaldytuvą (savaitei – drąsiai) arba užsišaldyti kameroje, kad prireikus tuoj pat turėtumėte po ranka.

Pyrago sudedamosios dalys:

3-5 obuoliai

Tešlai:

220g miltų

80g migdolų, sumaltų į miltus (jei neturite arba nemėgstate migdolų, naudokite 300g miltų)

100g cukraus pudros

Žiupsnis druskos

200g šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais

2 kiaušinių tryniai

Plakiniui:

1 kiaušinis

1 indelis (250g) grietinės arba  grietinėlės

2-3 šaukštai cukraus (priklausomai kokio rūgštumo obuoliai)

1 šaukštelis cinamono

Miltus, sumaišytus su riešutais, druska ir cukrumi, elektriniu kombainu arba rankomis maišome su sviestu, kol gaunasi savotiški trupiniai. Įmušame trynius ir dar šiek tiek maišome, kol tešla pradės darytis vientisa (nepermaišome!!!!). Tešlos gumulą įsukame į plėvelę ir padedame į šaldytuvą. Kai atvėsta, iškočiojam ploną apskritimą ir juo išklojame tartos formos su išimamu dugnu pagrindą ir sieneles. Dar kartą padedam į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.

Tartą uždengiame pergamentiniu popieriumi, ant viršaus sudedam svarelius arba pupas ir 10 min apkepam 180C karštumo orkaitėje. Nuimame pergamentinį popierių ir dar 5 minutėms kišame į orkaitę.

Obuolius nulupame, supjaustome kuo plonesnėmis skiltelėmis. Apšlakstome citrinos sultimis, kad nejuoduotų. Rikiuojame skilteles ant apkepto tartos pagrindo.

Plakiniui skirtus produktus išplakame tarpusavy. Pilame ant išdėliotų obuolių ir iškart kišame į orkaitę. Kepame apie pusvalandį, arba kol viršus gražiai paruduoja, plakinys sukepa.

Pateikiame šiltą arba kambario temperatūros, pabarstytą cukraus pudra.

 

Komentarų apie "Obuolių tarta": 2

  1. Nida:

    Aciu, Mindaugai!:) Tas gėlės žiedas gan netyčia gavosi: gal kiek storokai supjausčiau obuolio skilteles, tad teko gudrauti kaip kuo daugiau jų sudėlioti ant pyrago:) Bet rezultato estetine išraiška likau labai patenkinta!

  2. Mindaugas:

    Oi, man ruduo visad su obuolių pyragu asocijuojasi 🙂 Tavo gerai atrodo, lyg koks rožės žiedas 😉 Kaip liaudyje sakydavo – liuksum pirdum! 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *