Mes jau tuoj tuoj įžengsim į tą metų dalį, kai rytais tikrai nesinorės eikvoti nei vienos sekundės virtuvėje, o užuot kaitę puodus, mieliau lėksim į lauką mėgautis šviežiu gaivaus ryto oru! Jau tuoj tuoj mums pakaks vos kelių šaukštų jogurto ir traškios granolos, o likusios energijos, kiek reiks, pasisemsime iš spindulių nešykinčios saulės:) Bet bus dienų, kai tų pusryčių norėsis sotesnių:) Ir bus savaitgaliai, kai laiko bus daugiau, ir nereikės niekur skubėti… Ir kartais, ką čia slėpti, bus dienų, kai pusryčių norėsis… vakarienei:)
O dar bus tų momentų, kai atisdarysite savo spintelę (ar sandėliuką), ir pamatysite pernykštes bulves, kurios dar visai tinka valgyti, tik jau fantazijos mažoką ką su jomis pagaminti:) Tai imkite ir pagaminkite štai tokius sočius pusryčius. Jie, beje, primins legendinius angliškuosius, nes labai primena skoniu hash browns, o šie yra sudėtinė tipištų britiškų pusryčių dalis. Kažkada, pamenu, mano dukra Rūta Londone nusivedė mane į paprastą britišką užeigą prie savo namų, kurioje kaiurą dieną beveik nieko daugiau ir negamina, vien tuos tradicinius pusryčius… Apart mūsų, toje užeigoje daugiau ne-statybininkų nebuvo:) Aš po kupinos lėkštės pupelių, hash browns (kas lietuviškai būtų turbūt bulvių kroketai), dešrelių ir kiaušinių, visą dieną dar soti vaikščiojau:) Labai ekonominis valgymo variantas gavosi.
Bet namuose juk galima ir šiek tiek elegantiškiau nei toje užeigoje… Tad dalinuosi labiau sofistikuotu receptu:) Ir gal labiau lietuvišku savo esme ir ingredientais, nei britišku:)
Traškūs bulvių skrebučiai ir be lukštų virtas kiaušinis su krienų padažu
4 porc.
- 1,5kg bulvių, nuskustų ir sutarkuotų plonomis juostelėmis*
- 150g sviesto, ištirpinto
- 3/4 stiklinės susmulkintų petražolių
- 150g rūkytos šoninės, smulkiai supjaustytos
- druskos, grūstų juodųjų pipirų
- 100g sultenių
- 8 kiaušiniai, išvirti be lukštų
Krienų padažas:
- 1/2 stiklinės (120g) grietinės
- 2 šaukštai krienų
Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, sviestą, petražoles ir šoninę, pagardinkite druska ir pipirais. Įkaitinkite keptuvę nepridegančiu paviršiumi iki vidutinės kaitros. Dėkite po kaupiną šaukštą paruoštos bulvių masės ir gerai išlyginkite paviršių, suplodami masę tolygiai, kad gautumėte apvalius kuo plonesnius skrebučius. Kepkite apie 6 minutes, tada apverskite ir dar tiek pat kepkite kitą pusę (skrebučiai turi būti traškūs).
Paruoškite krienų padažą: sumaišykite grietinę ir krienus. Lėkštėse keliais aukštais sudėliokite skrebučius, perklodami tarp jų sluoksnį sultenių, o ant viršaus uždėkite vieną arba du be lukštų virtus kiaušinius. Patiekite iškart, su krienų padažu.
*Geriausia tiks tarka, kurios akutės plonesnės nei tradicinė lietuviška burokinė tarka. Taip pat tiks „julienne” tipo pjaustyklės ir mandolinos (rinkitės patį smulkiausią peiliuką). Blogiausiu atveju, jei neturite nei vienos nei kitos, tarkuokite su įprasta burokine tarka.
Receptas – Donna Hay, Simple Dinners.