Na va, atėjo ir 2017-ieji!:) Laukėt ar nelaukėt, apsidžiaugėt ar nuliūdot, bet jie jau čia:) Su tuo visus ir sveikinu!
Nežinau kaip jūs, bet Naujų metų naktis man yra ta, kurią labiausiai norisi būti savo namuose:) Čia kaip per ilguosius vasaros savaitgalius, pavyzdžiui, mažiausia ko norisi – tai būti kokioje nors Palangoje, kur visi iki vieno tik ten ir važiuoja:) Ir jei prieš šventes atrodo, kad norėsis ir to, ir ano, tai paskutinę metų dieną labiausiai norisi atsisėsti prie stalo, ant kurio garuoja skanūs savo pagaminti patiekalai, atsidaryti butelį geriausio šampano, ir ramiai pakalbėti apie tai, kas nueinančiais metais buvo geriausio, kokie planai ateinantiems. Ir kaip smagu būna rytojaus dieną prabusti laiku, savo namuose, ne su skaudančia galva…
Labiausia ko man norisi gražiausioms metų šventėms pasibaigus – kaip nors pratęsti tą šventinį periodą kokiais nors tradiciniais skoniais ir kvapais. Tad sugalvojau šiemet, kad mano tradicinis skonis (tiksliau – ingredientas), su kuriuo šventes šiek tiek užlaikysiu ilgiau, bus aguonos! Kai ant Kalėdų stalo puikuojasi kiti šventiniai kepiniai, mano tradicinis mielinis aguonų pyragas paprastai iškeliauja kaip lauktuvės svečiams:) Todėl aguonų lieku taip ir „neatsivalgiusi”:) Ir todėl pošventiniai pusryčiai buvo būtent su aguonomis. Ir beje, vakar iškepiau fantastišką aguonų pyragą, kurio receptu su jumis pasidalinsiu jau netrukus.
O šiendien – lietiniai su varškės ir aguonų įdaru.
- 2 kiaušiniai
- 1 šaukštelis druskos
- 4 šaukštai aliejaus
- 2 stiklinės miltų
- 2 stiklinės vandens
- 300g varškės
- Žiupsnelio druskos
- 100g maltų aguonų*
- 6-8 šaukšteliai rudojo cukraus
- Suplakite kiaušinius su druska, tada supilkite aliejų. Dalimis pakaitomis berkite miltus ir pilkite vandenį, nuolat maišydami, kol tešla taps skysta ir vienalytė. Geriausia, jei tešlą paliksite pastovėti bent valandą.
- Prieš kepant tešlą išmaišykite. Įkaitinkite nepridegančią keptuvę, patepkite trupučiu sviesto arba aliejaus. Pilkite po samtelį tešlos, paskirstydami ją keptuvėje plonu sluoksniu. Kai sutvirtės lietinio viršus, apverskite ir apkepinktite kitą pusę. Taip iškepkite visus blynelius.
- Visus įdarui skirtus produktus sumaišykite.
- Ant kiekvieno blynelio krašto dėkite po 2 šaukštus įdaro, užlenkite arčiau savęs esantį kraštą ant įdaro, tada užlenkite abu kraštus ir susukite blynelį į tamprų vamzdelį.
- Prieš patiekiant apkepinkite keptuvėje įkaitintame svieste arba aliejuje. Patiekite su jogurtu arba grietine.
- *Aguonas nuplaukite, tada užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite kol vanduo visiškai atauš. Nusunkite skystį ir sumalkite 2 kartus mėsmale arba gerai sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Galite naudoti ir pirktas jau sumaltas aguonas - jas reiks užpilti verdančiu vandeniu ir palikti, kol vanduo atvės. Nusausintkite aguonas nuspaudžiant marlės gabalėliu, kol liks sausos.
Rasa, teisybę pasakius, retai kada (jei išvis kada nors) turiu laiko laukti kol tešla išbrinks:) Kepu iškart užsimaišiusi tešlą. O ir su tom proporcijom – ir kiaušinių dydžiai skirtingi, ir miltai nevienodi, tai kaskart iš akies vandens pilu, kad tešla skysta būtų… Be to, vieną lietinį iškepu ir pareguliuoju konsistenciją, jei reikia…
Sveiki, Nida. Norėjau perklausti, ar tikrai lietiniams naudojate tik 2 stiklines vandens? Aš kai padariau su šiomis proporcijomis ir palaikiau tešlą, miltai taip išbrinko, kad gal storas amerikietiškas blynas ir būtų išėjęs, bet tikrai ne lietinis. Va kai vandens kiekį padvigubinau, t. y. įpyliau dar dvi stiklines, tešla gavosi puikios konsistencijos ir prisikepiau kalną plonučių minkštučių crepes. Bet visgi įdomu, ar tikrai kepate lietinį su šiomis proporcijomis?
Na vat nežinau, Dovile… Viena vertus, nesu dar susidraugavusi su chia.. Kita vertus, jos neturi to išraiškingo skonio, kokį turi aguonos. Man aguonos labai sentimentalus ingredientas, o chia – tiesiog mados reikalas, kuris man niekaip neprilimpa ;(
Chia sėklos, rodos, irgi tiktų
Kaip faina, Andrea!:) Skanaus:)
Nerealu!!! Super!!! Aguonas paviriau 20 min, blyneliai gavosi minkstuciai. Silkiniai, jeigu galima taip pavadinti. Itraukiu i gaminamuju sarasa, dabar kokias 2 savaites valgysim kol atsivalgysim ☺ Aciu!!!
Andrea – sėkmės! Svarbu, kad aguonos būtų gerai nuplikytos ir išmirkytos, nes kartais prasimuša kartumas. Dar vienas metodas to kartumo atsisakyti ir pagreitinti procesą – užpilti aguonas verdančiu vandeniu ir pavirinti 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Skanaus:)
Man aguonos irgi asocijuojasi su Kaledomis. Einu kept siu blyneliu su aguonomis. Kazkada bandziau atvirkstini variants kai aguonos buvo dedamos i blyneliu tesla, bet nebuvau galutiniu rezultatu labai suzaveta. „Fingers cross” kad tavasis Nida variantas bus skanesnis- toks gardus kaip nuotraukose …