Kartais mane užvaldo didžiulis ilgesys kiniškiems patiekalams. Dažnai prisimenu laikus, kai vizitas į „kinietišką restoraną” mums būdavo didžiausia šventė. Kiniškas (arba kinietiškas, kaip mes jį pratę vadinti) maistas buvo bene pirmoji egzotika daugeliui mūsų. Apie kiniškų patiekalų gaminimą namuose nebuvo nei kalbos – kur gi berasi ingredientų, o ir apie wok’ą kažin ar kas tada bepasvajodavo…
Užtai dabar kiniškus skonius galima išgauti be didelio vargo savo virtuvėje. Ir nors daug kas sako (ir tai tiesa!), kad mūsiškiai „kinietiški” patiekalai sueuropinti, kad jie labai skiriasi nuo autentiškųjų ir dažnai yra net skanesni, aš visai patenkinta šiuo esamu skonių deriniu, pritaikytu europiečio skonio receptoriams:) Beje, Kinijoje manęs autentiška jų virtuvė, turiu prisipažinti, tikrai iki sielos gelmių nesužavėjo…
Bet visų svarbiausia, kad iš vienos savo pažįstamos, jau ketvirtus metus dirbančios Pekine, neseniai gavau originalių kiniškų prieskonių siuntinuką:) Tad naudodamasi proga sakau AČIŪ LINAI!!!
Tad štai ką pagaminau vakarienei – vištienos krūtinėles sezamų plutelėje, kurias pateikiau su žaliomis salotomis, užpiltomis saldžiarūgščiu sojos padažu ir virtais ryžiais.
- 2 vištienos krūtinėlės be odelių arba pakuotė vištienos krūtinėlių vidinės file
- Druska, pipirai
- Aliejaus kepimui
- 1 česnako skiltelė, labai smulkiai sukapota arba sutrinta
- 1 šaukštas ryžių acto
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 1 šaukštas sojos padažo
- 1 šaulštas aliejaus
- 1 kiaušinis
- 3 šaukštai sezamų
- 3 šaukštai miltų
- Druskos
- Žiupsnelis čili pipirų arba kinietiško 5 prieskonių mix'o
- Krūtinėles supjaustykite išilgai, kad gautųsi plokšti kepsneliai. Jei naudojate vidines file, jas palikite nepjaustytas. Pabarstykite druska ir pipirais. Dubenėlyje sumaišykite visus marinato ingredientus ir sumerkite vištienos krūtinėles. Palikite pasimarinuoti bent pusvalandžiui kambario temperatūroje arba kelioms valandoms šaldytuve.
- Gilioje lėkštėje arba dubenėlyje suplakite kiaušinį. Kitame dubenėlyje sumaišykite sezamus, miltus, druską ir prieskonius. Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje. Kiekvieną vištienos gabalėlį pavilgykite kiaušinio plakinyje ir gausiai apvoliokite sezamuose. Dėkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite po 2-3 minutes kiekvieną pusę. Išėmę sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
- Patiekite su virtais ryžiais ir azijietiškomis salotomis.
- 4 saujos stambiai supjaustytų žalumynų (špinatų, ledinių salotų, burokėlių lapų, sultenių, pekino salotų ar kt)
- 3-4 svogūno laiškai
- 1 morka, supjaustyta lazdelėmis arba plonomis juostelėmis (daržovių skustuku)
- 1/2 čili pipiro, supjaustyto griežinėliais
- 2-3 šaukštai lengvai paskrudintų žemės riešutų, sukapotų
- 1 česnako skiltelė, labai smulkiai sukapota
- 1 šaukštas sojų padažo
- 2 šaukšteliai ryžių acto
- 2 šaukšteliai medaus arba rudojo cukraus
- 2 šaukštai aliejaus
- Sumaišykite visus padažo ingredientus ir juo palaistykite paruoštas daržoves. Prieš patiekiant pabarstykite žemės riešutais.
Dovile, salotas pirkau Panoramoj pas ūkininkus (antradienį), tad dar labai šviežios:) Ir tikrai labai skanios:) Skanios tau žuviškos vakarienės!
Šįryt mane irgi buvo užvaldęs ilgesys kinų patiekalams. Norėjau vištos krūtinėlę su žemės riešutais pasigaminti. Bet planą atidėjau rytojui, o šiandien „pasiskolinau” žuviai idėją iš Odetos blogo. O kur salotas pirkai? labai apetitnai atrodo.