Esu visiems galvą iškvaršinusi apie maistą Izraelyje. Tokių skanių patiekalų, kokius gamina žydai namuose ir restoranuose, nerasite jokioje kitoje valstybėje. Mudu su Darium jau antrus metus vis bandom naujus restoranus, kurių Tel Avive – tūkstančiai. Ir svarbiausia, kad niekuomet neteko nusivilti ten pateikiamo maisto skoniu ir kokybe!
Bet nusivylimo minutė turėjo kada nors išaušti:) O skaudžiausia, kad ji išaušo indų restorane pačiame Tel Avivo centre. Nors Darius nėra didelis indiško maisto mėgėjas, man kariai ir aitrūs indiški kvapai labai patinka. Todėl kai dėliojomės planą kokius restoranus išbandysime, išsiprašiau, kad nueitumėm į indišką.
Pirmos nerimo bangelės atsirado tuomet, kai restorane nebuvo žmonių! Žinant, kad be išankstinės rezervacijos bet kurioje padorioje Tel Avivo maitinimo įstaigoje šansai gauti staliuką beveik nuliniai, tuščia restorano salė atrodė gana keistai. Užsisakėm pradžiai mano mėgiamų užkandžių – samosų. Tai indiškos bandelės su daržovių įdaru, pateikiamos su įvairiais padažais. Turiu pasakyti, kad tos samosos buvo tiesiog nevalgomos: išvirtos riebaluose, jos tikrąja to žodžio prasme tekėjo per alkūnes! Kiti patiekalai taip pat buvo riebūs ir neskanūs. Likau baisiai nusivylusi, be to po valandos kitos galutinai sustojo skrandis, „neprasukantis” tokio riebaus maisto. Bet dabar turime su Darium išimtį, patvirtinančią taisyklę dėl tobulo maisto, patiekiamo Tel Avivo restoranuose 🙂
Štai tokia idėjos pasigaminti samosas preliudija. Prieš kokius 10 metų Vilniuje, netoli Kauno gatvės, buvo kažkokia krišnaistų organizacija, kurioje buvo kepamos samosos. Mano draugė Eglė, gyvenusi netoliese, visad eidavo jų pirkti. Man taip ir neteko tada paragauti samosų, nes kol aš prisirengiau, ta įstaiga buvo jau uždaryta.
O mano gaminamos samosos visai neriebios, nes kepamos orkaitėje. O ir pagaminti jas labai lengva, juolab kad reikalingi produktai – tokie pažįstami ir prieinami lietuviams… Indiški padažai – tai dar vienas gardumynas, suteikiantis patiekalams ryškius atspalvius. Šįkart gaminau du: datulių ir tamarindų bei kokosinį padažus.
Samosas gaminsime iš filo tešlos (apie ją nemažai esu rašiusi šiame bloge), o jų įdarui reikės:
3 vidutinių bulvių, išvirtų ir sutrintų šakute (ne iki vienalytės masės – skanu, kai lieka šiek tiek gabaliukų)
100g žalių žirnelių (labai tinka šaldyti)
1 šaukštelis cumino sėklų
Gabalėlis čili pipiro, supjaustyto (kiekis – priklausomai nuo to, kaip aštriai mėgstate)
1 mažas raudonasis svogūnas, supjaustytas smulkiais gabaliukais
3 šaukštai susmulkintų kalendrų
1 šaukštas susmulkintų mėtų lapelių
3 šaukštai citrinos sulčių
Druska, pipirai
Visus ingedientus sumaišime, pagardiname druska, pipirais. Imame po vieną filo tešlos lakštą (nepamirštam, kad dirbant su šia tešla reikia uždengti likusius lakštus šlapiu rankšluosčiu ir saugoti, kad neišdžiūtų. Lakštą išilgai supjaustome į 5-6 dalis (priklausomai nuo to, kokio dydžio samosas gaminsite) juostelėmis.
Į kiekvienos juostelės viršutinį kampą dedame šaukštą įdaro ir tą kampą lenkiame link krašto. Tada vėl lenkiame link kito krašto. Taip vyniojame per visą ilgį, kol samosa susivynios iki galo ir visi jos kraštai bus uždaryti. Patį filo tešlos kraštelį patepame aliejumi arba lydytu sviestu, kad jis priliptų.
Samosas dedame į pergamentiniu popieriumi išklotą skardą ir šauname į įkaitintą iki 200C orkaitę. Kepam apie 15-20 minučių (taip pat priklauso nuo samosų dydžio), kol jos gražiai paruduoja. Pagamintas samosas galim užsišaldyti ir kai prireikia, kišti į orkaitę net neatšildytas. Traškios samosos skaniausios su kokosų padažu arba su tamarindų ir datulių pagardu.
Šį kvapnų padažą pasigaminsite per 10 minučių, ir šaldytuve uždengtam indely jis stovės kelias dienas. Belieka tik griebti ir virtuviniu kombainu susmulkinti visus reikiamus ingredientus:
100g sutarkuoto šviežio kokoso
gabalėlis čili pipiro, susmulkinto
1 šaukštelis cukraus
2 šaukšteliai sutarkuotos imbiero šaknies
200g natūralaus jogurto (geriausia – graikiško)
200g datulių (išimti kauliukus), pasmulkintų
1 šaukštas tamarindų pastos (ją rasite Azijos produktų parduotuvėse ar skyriuose)
1 šaukštelis malto cumino
1 šaukštelis čili
1 šaukštelis pomidorų pastos
200ml vandens.
Druskos
Visus produktus susmulkinam iki vientisos masės virtuviniu kombainu. Pagardinam druska. Uždengtas šaldytuve gali stovėti kelias dienas. Pagardas tinka prie bet kokio kito produkto – ypač vištienos kepsnelių.
Livija, be Velykinio periodo didelių švenčių nebus:) Net ir Purimas, smagusis žydiškas karnavalas, kitąmet bus kovo mėn…. Tad tikrai nebus jokių trukdžių smagiai ilsėtis.
Ramune, o man kaip tik filo tešla – tiems atvejams, kai labai skubu ir neturiu laiko, ir negaliu ilgai žaisti!! Ir visada viskas puikiai gaunasi:) Juk filo nereikia nei minkyti, nei šaldyti, nei kočioti… Viskas paprasta ir greita:)
Man asmeniskai Filo tesla nepatiko (ji pakankamai brangi) ir siaip su siais pyrageliais daug darbo,geriau nueit pavalgyt i indiska kavinuke ir skaniau ir laiko sutaupai.
Ačiū, Migle, kad pasidalinai informacija.
Filo teslos (ne saldytos) Vilniuje galima isigyti Ibrahim centre esancioje parduotuveje ISTAMBUL. Ten labai daug ivairiu rytietisku maisto produktu. Filo teslos kaina apie 8 lt. Kiekis didelis: 500 g.
Eiii! Internautai!! Pasidalinkit ziniomis kiek kainuoja Filo tesla!! Izraelyje ji kainuoja apie 7lt, bet kiekis toks, kad naudoju labaaaaaai ilgai 🙂
o kiek ji kainoja??
Puiki naujiena! Aciu, Jurgita!
Filo teslos galima nusipirkti Vilniuje Prizmos parduotuveje PC Ozas.
Dovile, kol as gyvenau Lietuvoje, neteko uztikti didziuosiuose supermarketuose filo teslos. Bukit draugai, atsiliepkit, jei kas esat pirke saldyta filo Lietuvoje:)
Visai noreciau pasidaryti samosu. Gal kas nors zino kur Lietuvoje galima nusipirkti filo teslos?