Niekur nesidės tas pavasaris, visvien turės ateiti! Ir visai nebaisios tos pūgos, kuriomis mus gasdina sinoptikai, ir vėjai nebaisūs, ir net sniegai nebaisūs, nes pavasaris jau tikrai čia pat:)
Šiomis dienomis esu kaip niekad paskendusi labai nuobodžiame darbe – redaguoju lenkiškąją savo knygos „Izraelio skoniai” versiją. Tai jau trečia šalis, kurioje knyga pasirodys jau po dviejų savaičių. Nemoku jums papasakoti, koks dvejopas jausmas: viena vertus, nežmoniškai džiugu, kad taip plečiasi šios knygos geografija, kad dar viena šalis užkariauta, kad dar daugiau žmonių ją paims į rankas, ir, tikiuosi, ji ras savo vietą ne tiek knygų lentynoje, kiek skaitytojų virtuvėse. Tačiau kita vertus, man jau negera darosi nuo tūkstantinio skaitymo to paties teksto… Pradžioje – kol knygą rašiau, vėliau – kol redagavom, tada,- kai ji buvo verčiama į anglų kalbą, dabar – į lenkų…. Gerai, kad daugiau kalbų nemoku, tad net jei ir bus knyga verčiama į dar kokią nors, man bent jau nereikės jos redaguoti ir eilinį kartą labai atidžiai skaityti:) 🙂
Sako, žalia spalva labai padeda pavargusioms akims! Daug žalios spalvos matau pro savo darbo kambario langą, ir čia praleidžiu daugiausia dienos laiko. Bet dar smagiau daug žalios spalvos matyti lėkštėje:) Tad šis pavasarinis risotto su žirneliais ir pupų daigais – ne tik atgaiva akims, bet tebūnie ir pavasario pranašas!:)
- 2 stiklinės šviežių mėtų lapelių
- 1 šaukštelis druskos dribsnių (naudoju Maldon)
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai sviesto
- 1 vidutinis svogūnas, labai smulkiai supjaustytas
- 3 česnako skiltelės, susmulkintos
- 80ml (1/3 stikl) balto sauso vyno
- 2 stiklinės (400g) arborio ryžių
- apie 1.5 litro karšto vištienos sultinio
- 1/2 stiklinės tarkuoto parmezano sūrio
- 2 stiklinės šaldytų žirnelių, perlietų verdančiu vandeniu
- 200g saldžių cukrinių žirnelių anksčių, perlietų verdančiu vandeniu
- Druskos, grūstų juodųjų pipirų
- Šviežių žirnelių arba pupų daigų patiekimui
- Mėtas sudėkite su druska į virtuvinį smulkintuvą ir gerai susmulkinkite. Tada supilkite aliejų ir dar pasmulkinkite, kad gautimėte vientisą žalios spalvos masę.
- Įkaitinkite puode su storu dugnu sviestą ir jame apkepinkite svogūnus, kol šie taps minkšti ir permatomi, tada suberkite česnakus ir dar minutę pakepinkite.
- Supilkite baltą vyną ir kepinkite 2 minutes, kol jo nugaruos daugiau nei pusė.
- Suberkite ryžius ir maišydami kepinkite, kol visas likęs vynas susgers, ir ryžiai sušils. Tada dalimis pilite sultinį (maždaug po stiklinę vienu kartu), ir virinkite ant nedidelės ugnies, kartkartėmis pamaišant, kol visą sultinį sugers ryžiai. Tik kai neliks puode skysčio, pilkite sekančią porciją sultinio. Virkite risotto apie 20-25 min., arba kol ryžiai taps al dente.
- Nukelkite risotto nuo ugnies ir įmaišykite likusius ingredientus: paruoštą mėtinį padažą, parmezaną, žirnelius, cukrines ankštis, pagardinkite druska ir pipirais.
- Patiekite papuošę šviežiais žirnelių arba pupų daigais, pabarstę dar trupučiu tarkuoto parmezano.
Pingback: Paella – Nidos receptai
OOOO SPALVOS 🙂 Taip ir jauciu alsuojanti pavasari 🙂
Irma!!! Tikrai!! Pataisyta:) Ačiū už pastabą!!!
Tikrai atgaiva akims ir skrandžiui. Tik dėl tikslumos – arba ne vegeratriškas, arba sultinys daržovių 🙂