Kol niūrų lapkričio rytmetį kepė ši bananų duona, kol dėliojau rekvizitus jos fotografavimui, pagalvojau, jog labiausiai gaila, kad negaliu nufotografuoti … kvapo. Mes, lietuviai, turbūt geriau nei bet kas pasaulyje žinom, kad ir pilkiausia diena gali praskaidrėti, kai namuose pasklinda kepamo pyrago aromatas. Kartais tai geriausias vaistas nuo rudeninės depreseijos, o kartais tai būdas trumpam sugrįžti į atostogas.
Man bananų duona nuo šiol visada pirmins Australiją. Taip kaip Paryžiuje rytais nerasite kavinaitės, kuri neprekiautų šviežiais croissant’ais, taip Australijoje jūs nerasite vietos, kur šalia kvepiančios kavos nebūtų pasiūlyta riekė bananų duonos. Tai kaip koks tradicinis šios šalies patiekalas, beje, kuris valgomas tik su sūdytu sviestu! Prieš patiekiant bananų duoną, jūsų visada paklaus ar norite jos pašildytos. Pašildyta, žinokit, visais atvejais geriau, nes pakaitinta ant abipusės įkaitintos plancha’os bananų duona tampa traški iš išorės ir sultinga, minkšta viduje. Užtepus gabalėlį sviesto jis maloniai išsilydo ir suteka į visas kvapnaus kepinio skylutes, ir dar labiau sustipriana svaiginantį saldumą ir aromatą.
Anksčiau mūsų namuose kartais užsibūdavo per neapsižiūrėjimą koks vienas kitas bananas, bet dabar aš kartais net specialiai paslepiu kelis bananus, kad tik jie pernoktų ir taptų kuo saldesni, nes kai tokių turiu, tai turiu pretekstą iškepti šios bananų duonos:) Ji vargu ar gali atsibosti, užtai kad visuomet galima į tešlą įmaišyti vis kitų priedų (riešutų, kakavos, kakavos pupelių traškučių, šokolado…), ir kaskart gaunasi vis kitoks skonis, kitoks aromatas. Aš įsibėgėjus kartais suberiu viską – ir riešutus, ir kakavą, ir šokoladą, ir žinokit ne per daug tų priedų būna, kad ir kiek bedėtumėt:))
Jei nesuvalgysite bananų duonos vos jai iškepus, – ne bėda. Rytojaus dieną ji bus dar skanesnė. O jei pašildysite duoną įkaitusioje sausoje keptuvėje iš abiejų pusių (palaikykite riekę šiek tiek paspaudę, kad ji tikrai paviršiuje per visą plotą taptų traški, ne vien sušiltų) – ir tik būkite labai atsargūs, nes taip atsiranda bananų duonos priklausomybė:)
Na ir žinoma, pamiršau pridurti, jog bananų duona užvis labiausiai tiks jūsų pietų dėžutei. Pasilepinimui popiet arba nespėtiems pusryčiams kompensuoti:)
Bananų duona
- 2 kiaušiniai
- 120g kokoso palmių cukraus
- 100ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 2 ir ½ šaukšto pieno arba kefyro arba augalinio pieno
- 2-3 labai prinokę bananai, bendras svoris apie 250g (plius dar vienas mažiau prinokęs dekoracijai – pasirinktinai)
- 150g miltų (aš naudoju apie 40g riešutų miltų ir likusius – viso grūdo speltų)
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Žiupsnis druskos
- ½ šaukštelio cinamono
Galimi priedai (pasirinktinai):
- 2 ir ½ šaukšto kakavos
- 100g juodojo šokolado (70% kakavos), susmulkinto
- 2-3 šaukštai smulkintų kakavos pupelių (cocoa nibs)
- 50g (½ stiklinės) graikiškų riešutų
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Išklokite kekso formą kepimo popieriumi.
Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius ir cukrų kol jie taps purūs. Supilkite aliejų ir pieną ir toliau plakite, kad susimašytų. Atskirame dubenėlyje sutrunkite bananus iki vientisos masės ir įmaišykite bananus į kiaušinių masę. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska ir cinamonu ir suberkite į masę (idealu, jei šią masę persijosite). Atsargiai sumaišykite, tik neperplakite. Jei naudojate priedus – juos suberkite šiame etape: kakavą persijokite kartu su miltais, šokoladą, kakavos pupeles ir riešutus įmaišykite paskiausia.
Supilkite masę į kepimo indą ir kepkite apie 45 minutes, arba kol medinis pagaliuks, kai jį įsmeigsit į pyragą ir ištrauksit, bus sausas.
Patiekite su sūdytu sviestu.
Recepto šaltinis – Julia Busuttil Nishimura, Ostro
Neringa, nesu bandžiusi būten šiame kepinyje keisti kepimo miltelių raugu, dažniausiai raugu keičiu mieles. Tačiau turite turėti omeny, kad tešla (ir pyragas) bus rūgštesnis, jei naudosite raugą, taip pat kildinti jį reikės minimum 12 valandų (kai mielėms užtenka valandos, o milteliams išvis nereikia kildinimo).
Norėjau pasiteirauti ar būtų galima kepimo miltelius pakeisti raugu? Bandau užauginti savo ruginį raugą ir panašu kad man pavyko 🙂. Noriu pabandyti įvairius kepinius su juo,ne tik duoną 🙂
Bravo Aiste, kuo mažiau cukraus, tuo geriau visiems!!
Paskaičius komentarus, sumažinau cukraus beveik per puse. Mano turimimi bananai jau buvo gerokai panoke ir dėjau šokolado gabaliukus, tad saldumo man asmeniškai buvo sočiai 🙂 Puikus receptas, gavosi labai skaniai 🙂
Laura, kaip miela, kad parašėt!! Sutinku – bananai ir šokoladas (panašiai kaip braškės ir šokoladas) tiesiog kažkaip dera nuo gimimo 🙂 Labai labai džiaugiuosi, kad šis receptas jums patiko.
Neįmanoma sustoti valgyti 🙂 labai puikiai pavyko, dėjau 85% juodo šokolado, smulkiai supjaustyto. Dieviškas skonis, ypatingai ten, kur susitinka bananas ir šokoladas viename kąsnyje 🙂 ne pirmas jūsų išbandytas receptas ir visi pavykę.
Niekada nežiūriu recepto, kol neperskaitau jūsų intro dalies į receptą. Dažniausiai visa įžanga tik dar labiau suvilioja pasigaminti receptą. Ačiū ❤
Asta, puikiai sugalvojot! Bananų duona labai mielai priima visus paturbinimus ir pakeitimus (to ne pasakyčiau apie visus kepinius:)). Ir dar komplimentas jums kaip marčiai!!!! Bravo 🙂
Labai skani! Norėjau sunaudoti šaldytus bananus, tad dariau dvigubą normą su 50% migdolų/spelta miltais ir šokoladu. Viena duona mums, kita uošvių gyvenimo paskanininimui gavosi 🙂
Kaip miela, Rima, kad parašėt, labai jums ačiū už šiltą žinutę. Linkiu dar daug skanių akimirkų mėgaujantis bananų duona ir ne tik 🙂
Per atostogas labai mėgstu žaisti virtuvėje, tai ten kokias nekasdienes vakarienes gamint, tai pyragus kepti… Su Jūsų receptais visada viskas pavyksta tobulai! Jau vakar sugalvojau, kad prie lietingo oro labai labai tiktų saldi, kvapni bananų duona, tačiau užsižaidžiau su aštuonkoju (pagal Jūsų portugališką receptą, gavosi maistas ne tik skrandžiui, bet ir akims!) Taigi duonelė liko šiandienai. Tiesa, produktai ne visai tiksliai kaip recepte, tikriausiai ir kiekis kažkiek skyrėsi, kadangi matavau be svarstyklių. Bet pirma bananų duona neprisvilo, iškilo idealiai, nesusmego, o ir visa kaimynystė saldžiai kvepėjo bananais :)) vienu prisėdimu dviese suvalgėm daugiau nei pusę! Manau bėgsiu į parduotuvę dar bananų, neįmanoma atsivalgyti!!
Kristina, vienas malonumas!!! Kaip smagu, kad parašėt!!
Nerealiai skanu!!! Net mano sesuo, tikra tortų meistrė, sako, išduok paslaptį, kaip čia taip skaniai iškepei 😀
Labai ačiū, kad įkvepiat naujiems potyriams! (:
Ieva, labai ačiū, kad pasidalinot info apie begliuteninį variantą – manau, ne vienam bus aktualu!
Puiki bananų duona, ačiū, Nida, už receptą! Kepu su begliuteniniais Schar miltais- visad gaunasi labai puikiai, o ir kepta jau ne vieną kartą.
Milda, kaip gera girdėti!! Tokiom niūriom dienom tik taip ir reikia elgtis – susikurti sau mažą šventę:) O ir šis receptas labai „atlaidus” pakeitimams:) Jūsiškiai pakeitimai, beje, visi labai į temą:)
Kai lietingą lapkričio dieną tiesiog leidi paskelbt sau išeigine, tai šita bananų duona ją pavertė švente 😀 Nu ok, „šita” yra sąlyginis, nes tingėjau tokiu oru eit į parduotuvę ir vietoj palmių cukraus naudojau rudąjį, vietoj pieno/kefyro – graikišką jogurtą, o miltus paprastuosius baltuosius. Bet vis tiek gavosi geriausia bananų duona, kokią tik esu kepus! Ačiū, kad įkvepiat, o jūsų pasidalinti receptai dar niekada nenuvylė 🙂
Lina, labai smagu, kad patiko. Kažkada FB kai kurios skaitytojos ginčijosi iki negalėjimo, kad tas palmių cukrus – nesąmonė, tik pervertintas paprastas cukrus… Gerai, kad paragavot ir pajutot subtilų skirtumą. Man labai patinka tas karamelinis poskonis, be to saldumo jame mažiau.
Išbandyta, 10 balų 🙂
Labai minkšta, drėgna ir skani bananų duona. Nepatingėjau nusipirkti palmių cukraus – tikrai kitas, pikantiškas skonis. Ačiū už nuostabų receptą. Tikiuosi kitą kartą jos liks ir galėsiu pabandyti pašildytą su sūdytu sviestu 🙂
Miela girdėti, Daiva, labai smagu, kad patiko!!
Išbandyta. Super pyragas: ne per saldus, drėgnas. Kepiau su rudu cukrumi ir pilno grūdo bei avižiniais miltais. Ačiū.
Monika, čia labai sunkus klausimas:) Nes viena, jei jūs tešlą išpilsite į aukštą formą (pyragas bus tiesiog dvigubai aukštesnis) ar plokščią, kur aukštis bus toks pats, tik perimetras didesnis – kiekvienu atveju bus kitaip. Kaip aš patarčiau daryti – kepkit dviejose formose, tiesiog du pyragus. Sutilps į vieną orkaitę, laiko prireiks tiek pat. Su tuo dvigubu kiekiu visada tricky – reikia žiūrėt pagal situaciją, kad ir vidus spėtų iškept, ir šonai kiek reikia apkeptų…
Ačiū už receptą!
Tik vis kyla klausimas kepant pyragus- ar kepant dvigubą recepto kiekio pyragą jam reikia ir dvigubai daugiau kepimo laiko?😳
Į sveikatą, Alma! Ir a6 jau užsinorėjau tos bananų duonos:) Na nieko, startuoja kepinių sezonas, tai jau imsiuosi greit kepinių dažniau 🙂
Išbandyta! Radau 3 užsistovėjusius bananus ir prisiminiau jūsų bananų duoną, kurią vis norėjosi išsikept. Kepiau be pridėtinių pagardų ir su ruduoju cukrumi, nes minėto recepte neturiu. Skonis NEREALUS! Valgau ir tramdau save… Puikus receptas! 🙂
Akvile, tikrai ne, viskas tas pats kaip su speltų.
O jeigu neturi speltų miltų, ar skiriasi kiekis dedant paprastus baltus?
Pingback: Maisto prekių parduotuvė jūsų telefone: Bolt Food pristato prekes iki jūsų durų slenksčio Kaune ir Vilniuje | Bolt Blog
Akvile, ta prasme visai be cukraus? Šiaip tai viskas galima, tik ar jums patiks skonis, tai čia jau kitas reikalas.
O ar galima be cukraus 🙂
Taip, tik dėkit daug mažiau (aš gal pusę kiekio dėčiau), nes kokosų palmių cukrus ne toks saldus kaip rafinuotas
Ar galima paprasta cukru naudot?
Pingback: Šilti pusrytiniai kokteiliai – Nidos receptai
Renata, smagu girdėt! Jo, man irgi cukraus mažiau galėjo būti (nors dėjau mažiau nei recepte), bet matyt saldūs bananai komensavo saldumo daugiau nei tikėjausi:)
Labai skaniai gavosi! Mažinau cukraus kiekį ir nedėjau medaus, nes ir taip buvo truputį per saldu mano skoniui. Bijojau, kad mažokai miltų, skystoka tešla neiškils as sumegs, bet puikus ir purus iškepė.
Bus:)) Ruošiu:)
Laukiam BGE receptų:)
Aurelija, bet kokia faina tradicija taip pradėti žiemą!! (galima, beje, kiekvieno sezono pradžią įprasminti kokiu kepiniu, bet gi žiemos sezonas su kepiniais labiausia asocijuojasi:)). Man tai išvis pasisekė, nes aš iš savo skaitytojų gerų idėjų prisigaudau, ir jas dažnai adaptuoju savo namuose:) Tai ačiū, kad pasidalinot:)
Renata, aš esu kepusi bananų duoną be gliuteno, dėjau receptą į Beatos žurnalo nr. Ten buvo grikių miltų ir riešutų miltų mišinys. Atsiųskit man savo el.p. adresą, išsiųsiu receptą.
Jau treti metai, gruodžio pirmai, kepu žiemos ir advento pradžios pyragą (na, nors adventas ne visada prasideda gruodžio pirmą, bet tiek to 🙂 ). Bandau įvesti tokia jaukią tradiciją. Ir tas pyragas, pirmus du metus, buvo Kalėdomis kvepiantis aguonų pyragas… Laaabai skanus, saldus, neišpasakytai gardus pyragas! Bet mano mažąjam ragautojui, tos aguonos visai neskanios. Tad šiemet kepiau jūsų bananų duoną. Būtinai su kakava, nes tada ji gaunasi ne kakavinė, o šokoladinė! Šokoladinė:)! Labai gardi, kvapni duonelė :). Bus dar būtinai kartojama :).
O ar galima dėti miltus be gliuteno, gal kas bandėt? Dukrai netinka:(
Kristina, esu bandžiusi be kiaušinių kepti bananų duoną ( receptas kitas), tai viens kiaušinis atitinka – vienas šaukštas maltų linų sėmenų užpiltas trimis šaukštais vandens ( turi susidaryti košelė), tikrai puikiai gavos, bandykite 🙂
Kristina, nežinau dėl tų kiaušinių… Tikrai nežinau. Čia matyt reikia kažkokias taisykles žinoti (kurių aš nežinau, nes man neaktualu) kuo keičiami vieni ar kiti produktai kepiniuose – pvz., miltai, kiaušiniai ar kt….
Ups, jau radau :). Būtinai kepsiu. Esu jau vieną bananų duonos receptą iš jūsų tinklapio išbandžiusi, buvo labai vau :). Tikiuosi, jog ir šis receptas bus labai geras :).
Aš gal praskaičiau, bet kokioje temperatūroje kepti?
O ar gal8ma šią duoną be kiaušinių iškepti (netoleruojamas baltymas)?