Jei atvirai, tai tą pavadinimą sugalvojau pati. Nes argi jūs atsiminsit, jei parašysiu tikrąjį šio patiekalo vardą – lašišos soboro? Šis dar ne iš sudėtingųjų, bet kad būtų aiškiau, toliau tekste naudosiu savo sugalvotą pavadinimą:)

Tai bus dar vienas patiekalas į Pietų Dėžučių komplektą:) Lašiša apskritai Japonijoje labai dažnai valgoma žuvis, ir šis faktas tik dar labiau Japoniją priartina prie Lietuvos. Be to, kad japonai šviežutėlę lašišą valgo žalią (pabrėžiu, kad lašišas japonai gaudo savo jūrose, ne iš Norvegijos importuoja, tad sašimiams naudoja tik labai labai šviežią žuvį), tai su lašiša gaminama nemažai nesudėtingų japoniškų patiekalų: lašišos teriyaki, lašiša miso padaže, bet užvis autentiškiausias ir tradiciškiausias – tai kepta sūdyta lašiša (shiozake). Tokios keptos lašišos gabalėlis būtinai puikuojasi pusrytinėje japonų lėkštėje. Sūdytas lašišas galima nusipirkti, Australijoje mačiau pilnus šaldiklius prekybcentriuose tokių japoniškai sūdytų lašišos filė gabalėlių, tačiau tai toks paprastas receptas, kad jūs jį pasigaminsite labai labai lengvai patys, ir tai visais atvejais pigiau nei pirkti jau pagamintą sūdytą šaldytą japonišką lašišą.

Mano namuose jau tapo tradicija savaitės pabaigoje nusipirkti visą didelę šviežią lašišos filė (apie 1,2-1,5kg), kurią mes vėliau valgome visą savaitę. Tad pirmiausia ką aš padarau, tai nupjaunu apie 300g gabalą ten, kur filė susiaurėja (uodegos dalį). Ir tą visą gabalėlį užsūdau pagal japonišką receptą (pasigaminu lašišos shiokaze, kitaip sakant). Iš likusios dalies lašišos filė aš padarau porą vakarienių – kepu kepsnelius grilyje arba keptuvėje. O iš tos sūdytos lašišos dalies aš iškart pasidarau lašišos dribsnių, ir susidedu juos į sandariai užsidarantį indą, laikau šaldytuve. Kai labai skubu, pietums man pakanka dubenėlio virtų japoniškų ryžių ir kelių šaukštų štai šių lašišos dribsnių. Juos, beje, Japonijoje sumaišo su atvėsusiais ryžiais ir rankomis suspaudžia į rutuliukus arba tokius trikampius onigri, kuriuos patys japonai juokaudami vadina „japoniškais sumuštiniais”. Beje, onigri mes valgydavom Tokijuje kasdien pusryčiams, kasdien su vis kitokiu įdaru, užsigerdami miso sriuba ir dar pasigardžiuodami keliomis juostelėmis japoniško omleto.

Tad jei jūs įsigijote šiek tiek daugiau lašišos (ir ypač kai reikia sunaudoti tą plonąją dalį, kuri kepsniui jau nelabai ir tinkama), pasigaminkite šių dribsnių, ir mėgaukitės visą savaitę japoniškais skoniais.

Kepta sūdyta lašiša visuomet patiekiama pusryčiams Japonijoje.
Pasigaminti lašišos dribsnius labai nesudėtinga, jiems sunaudosite plonesnę lašišos filė dalį
Sūdytų lašišų dribsnius galima valgyti šiltus, arba kambario temperatūros, su virtais ryžiais
Aš mėgstu tokius dribsnius su virtais ryžiais supakuoti savo vyrui į pietų dėžutę
Sūdytų lašišų dribsniai – bene greičiausi pietūs, kai nėra laiko niekam kitkam:)

Japoniški sūdytų lašišų dribsniai

Sūdytai lašišai (shiokaze):

  • 300g šviežios lašišos filė su oda
  • 1 šaukštas sakės
  • 15g druskos (apskaičiuoti druskos kiekį lengva: jos prireiks 5% lašišos svorio)

Lašišų dribsniams:

  • 300g sūdytos lašišos
  • 3  šaukštai sakės
  • 3 šaukštai mirin

Pirmiausia pasigaminkite sūdytą lašišą. Supjaustykite filė juostelėmis (apie 2cm storio). Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pašlakstykite lašišą sake (sakė pašalins žuvies kvapą). Tada apibarstykite lašišos filė (taip pat ir odą) druska. Susukite lašišos filė į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve apie 7-8 valandas (arba per naktį, bet ne ilgiau). Išimkite žuvį iš plėvelės, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, nuvalydami druskos perteklių (jei jo liko). Šioje stadijoje japonai žuvies filė užšaldo porcijomis, kad kiekvienąkart turėtų jau paruoštus gabalėlius kepti. Tokią sūdytą lašišą jie kepa ant grotelių ir patiekia su ryžiais pusryčiams, ir su miso sriuba.

Užkaiskite puode ganėtinai daug vandens (apie 2-3 litrus). Kai užvirs, įdėkite sūdytos lašišos gabalėlius į puodą ir virinkite apie 2 minutes. Išgriebkite virtą lašišą iš vandens ir padėkite ant grotelių ar sietelio, kad nulašėtų auštant visas vanduo. Kai šiek tiek lašiša pravės, nulupkite ir išmeskite odą (ir ašakas, jei netyčia jų yra).

Toliau lašišos dribsnius galima gaminti dvejopai: greičiausia juos sudėti į nedidelį smulkintuvą ir keliais judesiais tiesiog susmulkinti iki dribsnių konsistencijos. Galima tą padaryti dviem šakutėm (japonai smulkina pagaliukais). Bet kuriuo atveju, turite gauti smulkius lašišos dribsnius.

Užkaiskite nedidelę keptuvę, sudėkite lašišos dribsnius, supilkite sakę ir miriną, ir maišydami kepinkite (veikiau masė troškinsis, nei keps), kol visas skystis išgaruos. Atvėsinkite ir sudėkite į sandariai užsidarantį indą, laikykite šaldytuve.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *