Sveiki po ilgokos pertraukos! Kelios savaitės prašvilpė tarsi vėjas – sunku grįžti į ritmą:) Vos prieš porą dienų parskridom iš Pietų Afrikos, o namuose laukė visas kalnas darbų ir įsipareigojimų. Vienas svarbiausių ir ilgai planuotų – tai lietuviška vakarienė garbingiems svečiams, kurią ruošiau pati. Negaliu pasakyti, kad buvo lengva – 5 val ryto nusileidus lėktuvui laikas buvo suskaičiuotas iki minutės: iki vakarienės pradžios buvo likę 38 valandos paskaitoms, pirkiniams, kepimui, stalo serviravimui, ir, jei pasiseks – trumpam miegui:) Šiandien galiu pasakyti, kad mano vakarienė pavyko puikiai, ir visi pasisekę patiekalai palaipsniui suguls į šį blog’ą.
Pradėsiu ne nuo starterių ir canape, bet nuo kito galo – Šokoladinių triufelių. Nuostabus daiktas, jei dažnai tenka vaišinti svečius, arba patys baisiai mėgstate šokoladą:) Nesudėtingas procesas pareikalaus vos pusvalandį, o gardėsių turėsite ilgam laikui arba dideliam kiekiui svečių:) Šokoladiniai triufeliai ne tik nuostabiai atrodo ant stalo, bet juos paragavus – sunku sustoti:) Todėl likusius saldėsius mielai supakuosiu savo vyrui į darbą – galės vaišinti svečius, pateikdamas su puodeliu espresso.
Šokoladiniams triufeliams (priklausomai nuo dydžio gausis apie 40 vienetų) reikės:
230g geros kokybės karčiojo juodo šokolado (ne mažiau kaip 70% kakavos)
180ml grietinėlės (35%)
2 šaukštai (28g) sviesto
2 šaukštai alkoholio (konjako, brendžio, romo, Grand Manier, Kahlua ar kokio nors kitokio) – pagal pageidavimą
Kakavos miltelių apvoliojimui
Šokoladą sulaužome kuo mažesniais gabaliukais metaliniame dubenėlyje. Sudedam į puodą sviestą, supilam grietinėlę ir kaitinam ant vidutinės ugnies. Kai tik grietinėlė su sviestu užverda, tuoj pat nukeliam nuo ugnies ir supilam į dubenį, kuriame yra šokoladas. Maišome viską plakikliu, kol šokoladas išsilydo ir masė tampa vienalyte. Įpilam alkoholį (jei naudojame), viską dar kartą gerai sumaišom, ir dedam į šaldytuvą kelioms valandoms arba per naktį.
Sušalusią masę išimame iš šaldytuvo. Į lėkštę įberiam apie 2 šaukštus kakavos. Imame šaukšteliu (arba melionui skirtu dekoratyviniu šaukšteliu) šokolado masės gabalėlį ir pirštais formuojame triufelius – apvalius, kūgius, arba „pasišiaušusius” – kokia forma labiausia patinka. Iškart voliojam triufelius į kakavą. Jei turite vienkartinių dekoratyvinių įdėklų, sudėkite kiekvieną triufelį į skirtingų spalvų įdėklus – bus puiki stalo dekoracija.
Įvoliojimui galima naudoti ne vien kakavą, bet taip pat ir paskrudintas kokoso drožles, paskrudintus grūstus lazdyno, graikiškus arba migdolų riešutus, cukraus pudrą arba šokolado drožles.
Pagaminti triufeliai turi būti laikomi šaldytuve, jie gali stovėti uždengtame inde keletą savaičių. Jei pageidaujate, galite triufelius užšaldyti – tuomet jie stovės kelis mėnesius. Tik prieš pateikiant, atšildykite šaldytuve.
P.S. Gerai, kad aš mėgstu rinkti įvairiausias gražias saldainių dėžutes (metalines) – šįkart viena jų labai tiko triufeliams sudėti 🙂