Jei šaldymo kameroje neturite sluoksniuotos tešlos, jūs – rimtame pavojuje!:) Siūlau sekančio vizito į parduotuvę metu įsigyti paką tešlos ir turėti ją visuomet po ranka. Pravers visais gyvenimo atvejais: gaminant užkandžius, ir saldumynus, arba silpnumo akimirkai užklupus, kai iki beprotybės norisi kažko skanaus… 🙂
Apie sluoksniuotos tešlos privalumus ir neišsemiamą idėjų aruodą esu ne kartą rašiusi. Tuo tarpu šiandien pasidalinsiu keliomis Michel Roux knygoje atrastomis idėjomis kaip pasigaminti be galo gardžius ir puošnius užkandžius šventinei vakarienei ar kokteilių vakarėliui. Kviečiu pasigaminti glazūruotus krepšelius su lašiša – rūkyta bei lašišos tartare.
Jei laukiate svečių ir ruošiate sėdimą vakarienę, galite tokį krepšelį pateikti tokio dydžio, kuris tinka užkandžiui (apie 10cm skersmens krepšelis). Bet miniatiūrinės patiekalo versijos – tikra stalo puošmena ir džiaugsmas skrandžiui vaišinant svečius vieno kąsnio užkandžiais.
Produktai, kurių reikės glazūruotiems sluoksniuotos tešlos krepšeliams ir lašišos tartare:
380 g klasikinės sluoksniuotos tešlos (nesiūlau minkyti patiems, kadangi pirktinis šaldytas variantas – tai garantuota sėkmė virtuvėje)
120g cukraus pudros
240g žalios lašišos file be odos
40ml alyvų aliejaus
1,5 citrinos sultys
2 baltieji pipirai, šviežiai grūsti
Druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Pateikimui ir dekoracijai:
1/2 šviežio agurko
12 didelių kaparėlio uogų
Krapų šakelių arba keli laiškai svogūno
Iškočiojame atšildytą tešlą į 5mm storio kvadratą. Apvalia pjaustykle išspaudžiame 10cm dydžio apskritimus (individualiems užkandžiams) arba 3cm apskritimus vieno kąsnio užkandėlėms. Ant stalo tolygiai paskirstom cukraus pudrą ir į ją „įtiesę” sluoksniuotos tešlos apskritimą kočėlu iškočiojam iki maždaug 12 cm (4cm – ma=oms versijoms) skersmens apskritimų. Dedam į skardą, išklotą pergamentu ir kišam į šaldytuvą pusvalandžiui.
Įkaitinam orkaitę iki 200C. Skardą išklojam pergamentiniu popieriumi, šiek tiek sušlapintu šaltu vandeniu. Išimtus iš šaldytuvo apskritimus pasitiesiame ant darbinio paviršiaus, naudodami tuos pačius įrankius (pjaustykles arba stiklines aštriais kraštais, taures ar stikliukus) išspaudžiame 10cm (3cm) apskritimus. Mentelės pagalba tešlos apskritimus perkeliame į skardą cukruota puse į viršų. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 10 minučių. Kai viršus gražiai parunda ir cukrus pavirsta glazūra, sumažinam temperatūrą iki 180C ir pakepame dar apie 5 minutes. Išimtus iš orkaitės krepšelius atsargiai perkeliame ant grotelių, kad atvėstų.
Paruošiame lašišos tartare: aštriu peiliu supjaustome lašišą į 3mm gabalėlius. Lašišą sudedame į indą, užpilame aliejumi, citrinos sultimis, grūstais baltaisiais pipirais, pabarstome druska, juodaisiais pipirais. Paliekame pasimarinuoti bent 10 minučių.
Per tą laiką, kol marinuojasi lašišos tartare, nulupame agurko žievę ir supjaustome pjaustykle į ilgus ir plonus siūlus (julienne). Juos šakute susukame į lizdelius ir papuošiame lėkštes, kuriose pateiksime krepšelius.
Glazūruotus krepšelius užpildome lašišos tartare ir papuošiame krapo šakele arba smulkintais svogūno laiškais. Dedame į lėkštes šalia agurkų lizdelio ir papuošiame kalarėlio uogomis bei žalumynais.
Krepšelius galima užpildyti ir rūkytos lašišos juostele, susukta į gražią gėlytę – saldus sluoksniuotos tešlos pagrindas ir sūri rūkyta žuvis duoda puikią ir netikėtą skonio harmoniją.
Skanaus 🙂