Žinot kas nutinka geriausio, kai esi maisto blog’eris arba tiesiog besidomintis kulinarija? Gyvenime tau pasiseka sutikti labai daug bendraminčių, ir patekti į visokius baisiai įdomius renginius. Štai praeitą savaitę praleidau Londone, kur mane pakvietė dalyvauti kasmetinio žydiško maisto festivalio „Gefiltefest” organizatoriai. Gefiltefest – tai puiki visos dienos šventė, sutraukianti šimtus žmonių. Tai visa diena pilna paskaitų, workshop’ų, maisto gaminimo demonstracijų, vyno degustacijų, knygų pristatymų… Kasmet į šventę kviečiami Izraelio Master chef projekto nugalėtojai, vyndariai iš Kalifornijos, apie maistą rašantys žurnalistai, geriausių knygų autoriai, lyderiaujančių restoranų šefai… Visa šventė vyksta nuostabiose Londono žydų bendruomenės patalpose, kuriose paprastai vyksta vaikų užklasiniai užsiėmimai. Ten įrengta fantastiška virtuvė, apie tokią gali svajoti bet koks aukščiausios klasės restoranas… 

Reikia turėti daug įgūdžių, kad viską tinkamai suorganizuotum: juk savo prezentacijoms šefai turi iš anksto gerai pasiruošti, pasigaminti dalį patiekalų. Tad visiems paskiriamas laikas, pagalbininkai, superkami ir supakuojami ingredientai, ir nustatytą valandą visi stoja prie darbo. Pabaigus ateina kita pamaina… Na o renginio dieną tai jau viskas vyksta kaip filme: visi laksto, virtuvėj čirška puodai, dešimtys savanorių reguliuoja eismą, ir vyksta visa diena įdomių renginių. 

Aš šiemet pristatinėjau savo knygą „A Taste of Israel”, gaminau keletą patiekalų iš knygos ir pasakojau jos atsiradimo istoriją. Labai draugiška ir miela publika, buvo vienas malonumas. Bet užvis smagiausia, kad po renginio vakarienei į svečius mane pasikvietė viena Londonietė Lisa Roukin, taip pat išleidusi knygą „My Relationship with Food”. Lisos gyvenimo istorija – labai jautri. Mergaitė vaikystėje buvo baisiai stora, ir nuolat užgauliojama bendraamžių. Kad numalšintų stresą, ji dar daugiau valgė, ir… storėjo. Tad metė svorį, vėl stresavo, sirgo bulimija… žodžiu visos psichologinės bėdos, susiję su maistu. 

Šiandien nepatikėtumėt, kad ši žavi liekna blondinė galėjo kada nors gyvenime turėti bet kokių problemų su svoriu… Ji, beje, pati pasirinko dietą be glitimo. Sakydama „pati pasirinko”, turiu omeny tiesiog nusprendė nevalgyti produktų su glitimu, nors jokių sveikatos problemų ar alergijų neturėjo. Būdama fantastiška šeimininkė, Lisa gamina tobulus patiekalus, ir man teko laimė kai kuriuos paragauti. Ji rašo tinklaraštį My Relationship With Food, o savo istoriją ir savo mitybos filosofiją ji aprašė puikiai iliustruotoje knygoje, kurią gavau dovanų. 

Ir šios dienos patiekalas, kurį ragavau pas Lisą namuose, ir net delnai nieštėjo, kaip laukiau, kada jį pasigaminsiu – tai kokosų ir šokolado gardėsiai, kuriems nereikia jokio kepimo, mat visi produktai yra natūralūs ir valgomi žali: datulės, kokosų miltai, drožlės ir aliejus, agavės sirupas, raw kakava… Dalį produktų nusipirkau Londone, kadangi šių produktų kainos nėra mažos, o Lietuvoje jos išvis sunkiai įperkamos. Todėl jei būsite Londone (ar kituose didesniuose Europos miestuose) nepamirškit užsukti į sveikų produktų parduotuves ir parsivežkit po pakelį kai kurių ingredientų: raw kakavos, kokosų miltų, migdolų sviesto ir kt. 

Raw desertai: tokie sveiki ir skanūs, kad net verkti norisi:)
Raw desertai: tokie sveiki ir skanūs, kad net verkti norisi:)
Kokosų ir šokolado kombinacija: ar kas nors yra tobuliau?
Kokosų ir šokolado kombinacija: ar kas nors yra tobuliau?
Kokosų ir šokolado gardėsiai
Porcijos 8
Raw saldėsiai - tokie skanūs ir sveiki, kad neverta savęs riboti:)
Komentuoti
Spausdinti
Paruošimo laikas
30 min
Total Time
1 hr
Paruošimo laikas
30 min
Total Time
1 hr
Pagrindui
  1. 500g datulių be kauliukų
  2. 50g kokosų miltų
  3. 30g raw kakavos (arba paprastos kakavos)
  4. 1/2 šaukštelio vanilės pastos
  5. 1/4 šaukštelio druskos
Kokosų sluoksniui
  1. 200g kokosų drožlių
  2. 120ml kokosų aliejaus
  3. 90ml agavės sirupo
Raw šokolado viršutiniam sluoksniui
  1. 160g kokosų aliejaus
  2. 120g agavės sirupo
  3. 80g raw kakavos (arba paprastos kakavos)
  4. 1 šaukštelis vanilės pastos
  5. Žiupsnelis druskos
Instrukcijos
  1. Išklokite pergamentiniu popieriumi 20X20cm kepimo skardelę.
  2. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite datules, kol jos pavirs į tyrelę. jei jūsų datulės labai kietos, įpilkite šaukštelį karšto vandens. Suberkite kokosų miltus, kakavą, vainilę, druską, ir toliau maišykite smulkintuvu, kol iš masės susiformuos rutulys. Laiks nuo laiko nugramdykite indo sieneles, ir toliau maišykite. Šia mase padenkite paruoštos formos pagrindą, gerai įspauskite šaukšto nugarėle, ir palikite šaldiklyje sustingti 10 min.
  3. Ištirpinkite kokosų aliejų ant labai siplnos ugnies, sumaišykite su kokosų drožlėmis ir agave sirupu. Sudėkite šią masę ant pagrindo, išlyginkite paviršių ir suspauskite šaukšto nugarėle. Vėl padėkite į šaldiklį 10 minučių, kad sustingtų.
  4. Pasigaminkite šokoladą: Nedideliame puode lėtai išlydykite kokosų aliejų ir palikite atvėsti. Įmaišykite agavės sirupą. Rankiniu plakikliu įmaišykite kakavą, vanilę ir druską, plakdami, kol gausite vientisą žvilgančią masę. Išėmę skardą iš šaldiklio, užpilkite šią šokolado masę ant kokosų sluoksnio viršaus, išlyginkite šaukštu paviršių. Palikite apie 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje, tada atsargiai įdėkite į šaldiklį, pastatydami ant lygaus paviršiaus, ir palikite sustingti 30 min., arba kol viršus pilnai sukietės.
  5. Prieš patiekdami, palaikykite peilį karštame vandenyje, ir supjaustykite juo visą paruoštą "pyragą" kvadratėliais. Nesuvalgytus gardėsius laikykite šaldiklyje arba šaldytuve.
Adapted from My relationship with food
Adapted from My relationship with food
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "RAW: kokosų ir šokolado gardėsiai. Ir apie dietas bei maisto filosofijas…."

  1. Pingback: Riešutų batonėliai: maistingas raw desertas – Nidos receptai

  2. Nida:

    Rasa, saldumo tikrai šiame skanėste per akis. Aš irgi po trupinuką suvalgau, ir užtenka:) Iš kitos pusės – gerai, nes yra visuomet paslėptas gardėsis prie kavos šaldiklyje:) Kitąkart gamindama tikrai mažiau saldumo dėsiu, ypač apatiniame sluoksnyje. O kokosų sluoksnis pas mane puikiai susiklijavęs, tad net nežinau, kodėl jūsiškis birus…

  3. Rasa:

    Parejo vyras ir isgyre! Pirma karta! Jis kratosi visu raw skanestu. O sitas, sake, – superinis. Aciu uz recepta 🙂

  4. Rasa:

    Skaniausias is visu raw skanumynu. Bet LABAI saldus. Gaminau is puses porcijos. Vienu kartu iveikiau tik mazuti gabaleli. Man is puses porcijos gavosi 10 nedideliu gabaleliu. Beje, vidurinis – kokosu – sluoksnis iro. Gal nepakankamai suspaudziau, o gal siek tiek kokoso aliejaus truko.

  5. Nida:

    Kokosų miltų Lietuvoje labai neieškojau, bet ir akis neužkliuvo iki šiol. Parsivežiau jų iš Londono. Šiame recepte kokosų miltai reikalingi masės suriškimui, sukietinimui. Manau, kad jei įdėsite smulkintų avižų ir šiek tiek kokosų drožlių, turėsit panašią alternatyvą: ir kokosų skonio, ir masės sukietinimo.

  6. Alma:

    Labai norisi pabandyti, bet nerandu kokosų miltų. Ar labai nukentėtų skonis, jei kuo kitu pakeist?

  7. Nida:

    Ramune, susikaupkit, dar receptų „ateina”:) Tad neatsipalaiduokit, nors ir vasara:) Juokauju, žinoma! Niekur nepabėgs tie receptai, mėgaukitės saulėtom dienom, pildykit sąrašą, o kai orai pabjurs, bus ką veikti virtuvėje:) P.S. Dėkui už komplimentą, bet kad renginiai, kuriuose pasirenku dalyvauti, yra labiau malonumas, nei darbas:) Tad nuovargio jokio:)

  8. Ramunė:

    Oi, Nida, aš jau nebesuspėju gaminti pagal jūsų receptus. Visi pastarieji pasirodę receptai jau įtraukti į must try sąrašą:) baltai pavydžiu jums tiek įspūdingų renginių:) žaviuosi kiek jūs suspėjate…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *