Šių metų vasara Lietuvoje lenkia visus karščio ir gero oro rekordus! Ir nors stebiu orų prognozes tik internete, atrodo, kad žmonės tokios šilumos, besilaikančios tiek ilgai, kažin ar prisimena. Mūsų realybė kiek kitokia, čia +30 yra malonus 8 valandos ryto oras, kai dar nekaršta, ir kai dar gali išeiti pasportuoti lauke. Vėliau įkaista dar labiau – vakar sėsdama į automobilį perpiet užfiksavau +39C. Ir tai dar toli gražtu ne riba – karštosios vasaros dienos dar pakeliuj:)
Tokiems karščiams užklupus labai svarbu gerti daug vandens. Lietuviams paprastai sunku būna tą vandenį maukti visą dieną, bet tikrai prie to galima priprasti. Visų pirma turėkite buteliuką vandens rankinėje: jausite jo svorį, tad norėsis atsikratyti:) Užtai gukrkšnosit nuolatos:) Pasidėkit pilną stiklinę arba buteliuką ofise prieš akis – bus tarsi gyvas priekaištas, kad dar neišgėrėte:) O kai priprasit, nereikės sau primindinėti:)
Gyvendama karštoje šalyje įsitikinau, kad užvis geriausias būdas gaivintis – valgyti atšaldytus arbūzus: ir kūnas atvėsta, ir kuriam laikui pasisotini, ir dehidratacija toli gražu negresia:) Vienus arbūzus triaukšti gal ir nuobodoka, tad siūlau jums salotas su feta ir gražgarstėmis, pagardintas alyvuogėmis, raudonaisiais svogūnais ir medaus užpilu.
Arbūzų ir fetos salotos
sauja gražgarsčių (rukolų)
didelis gabalas raudono saldaus arbūzo minkštimo, supjaustyto vidutinio dydžio kubeliais
fetos sūris
juodosios alyvuogės
nedidelis raudonasis svogūnas, supjaustytas plonomis juostelėmis
Užpilui:
1 česnako skiltelė, labai smulkiai sukapota
2 šaukštai skysto medaus
3 šaukštai citrinos sulčių
4-5 šaukštai alyvuogių aliejaus
Druskos, pipirų
Ant lėkštės dugno išgždėliojame gražgarstes, ant viršaus dedame arbūzo gabalėlius, fetą, svogūno juosteles, barstome alyvuogėmis.Viską pašlaktsome užpilu. Galima salotas pagardinti skrudintomis moliūgų sėklomis ir bazilikų lapeliais.
Grita, ačiū už šitą naudingą skaičių – želatino proporciją:) Visada bijau, kad nenutaikysiu – arba viskas bus ištežę, arba guminės konsistencijos:)
Litrui mases trys dideli saukstai zelatino.
Grita, o kokie maždaug kiekiai, nes aš išvis žalia želatinų klausimais.
DOVILE,AS DARAU TAIP,IMU SEPARUOTOS VARSKES,IDEDU RIEBIOS GRIETINES CUKRAUS ,VANILES IR PAKANKAMAI DAUG ZELATINOS.TADA VISKA SUMAISAU SUPILU I KOKI GILESNI INDA IR I TA MASE PRIMETU LABAI DAUG BRASKIU.LABAI GREITAI STINGSTA,O SUVALGOMA LABAI DAUG,BE TO LABAI MAISTINGA.PIRMAS KLAUSIMAS BUNA AR GALIM ATEIT MAUDYTIS,O ANTRAS AR TURIU MOCIUTES TORTO…
Grita, pas mane namuose tokia pati situacija su kaimynų vaikais. Dar visiems želė su uogom kasdien padarau. Burnyčių daug, nespėja ta želė stingt. O dar purvinais pirštukais vis patikrina, ar jau sustingo;-)
Labas, Grita! Vaikams nėra didesnio džiaugsmo už pleškenimąsi vandeny.. O dar tokiu oru, jie turbūt jaučiasi kaip rojuj:) Aišku, vaikų ganymas – atsakingas darbas, pernelyg neatsipalaiduosi:) Smagių šventinių išeiginių!!!
Labas Nida,labai puikus arbuzo panaudojimas salotoms,siandien pat ir pagaminsiu,nes turiu visu produktu.Karstis panasus kaip pas tave,mes gaivinames ne tik arbuzu,bet ir baseinu kieme,tiesiog toks mazas kurortas namuose,tik mazas nepatogumas turiu ganyti ne tik savo anukus,bet ir kaimynu vaikus kurie buna mielai priimami.