Spagečių patiekalas vakarienei šįkart buvo pasirinktas neatsitiktinai: rytojaus dieną Darius ir Julius turėjo dalyvauti 10 kilometrų bėgime. Su dideliu pavydu ir širdgėla šįkart ruošiausi jų startui, nes pati dėl kelio traumos bėgti deja, negalėjau :(. Jei jau prabilau apie bėgimą, tai čia reikėtų kiek patikslinti šią informaciją, nes kas nors gali pagalvoti, jog esu užkietėjusi maratonininkė 🙂 Mokykloje, kai reikėdavo apibėgti aplink stadioną, apsipildavau ašaromis dar prieš startą. Dusdavau, mane pykindavo, tiesiog mirdavau po pirmojo šimto metrų. Kiek gyvenime bandžiau pripratinti save prie bėgimo, visuomet nesėkmingai. Kažkada net nuėjau pas gydytojus ir paklausiau, kame gi mano bėda – buvau įsitikinusi, kad sergu kažkokia nepagydoma liga 🙂

Ir staiga vieną gražią dieną, Izraelyje, nusprendžiau pabandyti dar kartą. Išbėgau į pajūrį, nubėgau lygiai 200 metrų ir uždusau :(. Kitą dieną nepasidaviau – nebėgau 220m. Išklausiau ne vieną pamoką ir patarimą iš savo vyro – bėgiotojo profesionalo .  Ir ką gi, po pusmečio, Dariaus paraginta ir padrąsinta, sėkmingai įveikiau Jeruzalės 1/2 maratono 10 km distanciją! Rezultatas – 67 minutės (kaip pradedančiai 37-metei, manau visai neblogas! :)). Dar vienas rezultatas – kelio trauma ir draudimas judėti mažiausiai tris savaites! 🙂

Štai todėl, jau žinodama bėgikų tradicijas ir taisykles, iš vakaro prieš varžybas nusprendžiau pamaitinti abu bėgikus angliavandeniais, kurie turėjo suteikti ypač daug energijos rytojaus distancijoje.

Pasirinkau bene patį lengviausią (tiek kalorijomis, tiek pagaminimo būdu) spagetti variantą iš savo Pastos Biblijos. Klasikinį Neapolitan padažą galima gaminti dviem būdais – vadinamuoju vasariniu ir žieminiu. Vasarą rekomenduojama naudoti vien šviežius pomidorus, nes jų skonis – savaime tobulas: saldūs prinokę pomidorai neturi būti „gadinami” papildomais aromatais. Tuo tarpu žiemą, kada naudojami konservuoti pomidorai arba ne tokie kvapnūs kaip vasarą, į padažą pridedamos kitos prieskoninės daržovės. Nesvarbu, kad pomidorai Izraelyje noksta kiaurus metus ir turgus visuomet lūžta nuo šviežių daržovių, vakarienei pasirinkau „žieminį” variantą, tačiau naudojau visas šviežias daržoves.

Padažui:

Svogūnas

Morka

2 nedideli saliero stiebai

4 šaukštai alyvuogių aliejaus

2 česnako skiltelės

600g šviežių blanširuotų pomidorų arba 2 dėžutės kokybiškų konservuotų (po 400g)

1 šaukštas pomidorų pastos

90 ml raudono arba balto vyno (nebūtina)

Švieži (arba džiovinti) bazilikai

Oreganas

Druska, cukrus, šviežiai malti juodieji pipirai

Parmezano sūris

Elektriniu kombainu susmulkinkite svogūną, morką ir salierą. Apkepinkite susmulkintą česnaką, tada supilkite smulkintų daržovių masę kartu su baziliku ir oreganu ir patroškinkite ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės (apie 10min). Tada supilkite susmulkintus pomidorus, vyną, pomidorų pastą, įberkite šaukštelį cukraus, žiupsnį druskos, pipirų ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 45 minutes, kartais pamaišant.

Išvirkite makaronus al dente. Nusausinkite ir sumaišykite su padažu (arba išdėliokite į lėkštes ir padažą užpilkite ant viršaus). Pabarstykite bazilikais, Parmezano gabalėliais, jei norite – šviežiai grūstasi juodaisiais pipirais.

Skanaus ir gerų rezultatų :)!

P.S. Ir ką jūs galvojate? Darius 10km nubėgo per 40 minučių ir savo rezultatą pagerino net 3 minutėmis!!! Juliaus laikas taip pat pagerėjo, o jis 10 km. distanciją įveikė per 45 minutes!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *