Tikėkite arba ne – į Izraelį atėjo žiema!! Jau antrą dieną iš eilės lyja lietus, pučia vėjas, o temperatūra nukrito nuo +30 iki +17!! Izraeliečiams tai – baisulinis šaltis, todėl šunys jau visi aprengti šiltais paltukais:) Sakiau kada paimsiu fotoaparatą ir eisiu į gatvę fotografuoti šunų madų:) Ypač gražų šiandien bėgiodama mačiau dogą – su raudonu megztu (pynėmis) paltuku, su priekinėmis „kelnėmis” ilgomis, į apačią platėjančiomis, o užpakaliu „nuogu”:) Ėjo tas dogas visai patenkintas šitaip išpuoštas:)

Žinot kada aš suprant, kad atėjo žiema? Tada, kai nesinori šaltų šviežių salotų (jos tiesiog savaitėmis ižsiguli šaldytuve neliestos), ir kai norisi sriubų, troškinių, mėsų… Todėl atsigaus mano blog’as naujais įrašais, nes negi dėsiu kasdien tas pačias salotas su lašiša arba su vištienos krūtinėlėmis?:)

versienos osabuko

Šiandien jūsų dėmesiui – veršienos ossobuco. Tradicinis Milano patiekalas, kuris be galo lengvai pagaminamas, ir labai tinka šaltiems žiemiškiems vakarams. Jei turite špižinį troškintuvą, – tai pats geriausias būdas gaminti šį patiekalą (sako, Rimi dabar yra lipdukų akcija, tik nečiupinėjau tų špižinių puodų ir nežinau kokia jų kokybė). Ossobuco – tai veršienos blauzdos pjausniai, ilgai troškinti daržovių ir vyno padaže, pateikiami su gremolata – kapotomis petražolėmis, česnakais ir tarkuota citrinos žievele. Geriausia osobuko pateikti su bulvių koše arba ryžiais, nes taip geriausia atsiskleis visi aromatai.  Šis receptas taip pat iš naujausio nemokamo kulinarinio žurnalo „Debesys”, kurį galite perskaityti paspaudę nuorodą mano blog’o puslapio dešinėje:)

ossobuco

Veršienos ossobuco (4 asm)

1.5 kg veršienos osobuko (veršienos blauzda, supjaustyta maždaug 4cm storumo gabalėliais skersai centrinio kaulo)

2 valg. Šaukštai miltų

60ml alyvuogių aliejaus

1 svogūnas

1 saliero stiebas

1 morka

4 česnako skiltelės

1 stiklinė (250ml) balto vyno

400g konservuotų pomidorų savo sultyse

2 arb. šaukšteliai pomidorų pastos

1 st. (250ml) vištenos arba veršienos sultinio

2 juostelės citrinos žievelės (1cm pločio)

1 valg. šaukštas oregano

Druskos, juodųjų pipirų

 osobuko

Gremolata:

2  česnako skiltelės

½ stikl. Smulkiai sukapotų petražolių

1 valg. šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės

Veršieną apvoliokite miltuose, nupurtykite jų perteklių.

Dideliame špižiniame inde arba troškintuve įkatinkinte 2 šaukštus aliejaus ir jame iš abiejų pusių apkepinkite veršienos pjausnius po 5 minutes, kol jie paruduos. Išimkite į lėkštę ir atidėkite.

Likusį aliejų įkatinkite troškintuve ir suberkite supjaustytus svogūnus, salierus ir morkas, ir uždengę kepkite ant nedidelės ugnies apie 5-7 minutes, kol daržovės taps minkštos. Subrkite kapotus česnakus, supilkite vyną, pomidorus, pomidorų pastą, supilkite sultinį, įdėkite citrinos žieveles ir įberkite oregano. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Užvirinkite.

Sudėkite į troškintuvą apkepintus veršienos gabalėlius, uždenkite indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 2-2.5 val., kol mėsa bus labai minkšta.

Kol mėsa kepa, paruoškite gremolatą: smulkiai sukapokite česnakus, sumaišukite juos su smulkiai kapotomis petražolėmis ir nutarkuota citrinos žievele.

versienos troskinys

Vienas komentaras apie straipsnį "Veršienos ossobuco"

  1. Nida Degutienė:

    Neringa, kulinarijoje 99,9% atvejų naudojamas sausas vynas (tiek baltas, tiek raudonas).

  2. Neringa Trainaviciene:

    Sveiki,o kokio balto vyno?Sauso,p.saldaus ar p.sauso?Ačiū

  3. Nida:

    Diana!!!! Kaip faina!! Ossobuco išties yra super super dalykas vėsiais orais…. Labai džiugu, kad patiko!

  4. Diana:

    Nida, lietingą lapkričio savaitgalį šitas buvo gėris. Paprasta, ne itin greita, bet labai skanu. Jums iš Tėvynės skrieja tūkstančiai ačiū!

  5. Jurga:

    Taip, ji labai trapi ir tikrai gana greitai išsitroškino, palyginti su nebrandinta. Bandžiau aš tuos brandintus ossobucco troškinti su raudonuoju vynu ir pomidorais, liaudis sakė, kad skanu, o man pačiai kažko nepatiko 😐 Kažkokį kartumėlį jaučiau. Dariau su lietuvišku aronijų vynu – „Strelkos ir Belkos” svetainėje „nuskaičiau”, išbandžiau troškindama jaučio žandus, pavyko tada puikiai. Gal tai, kad ossobucco buvo brandinta, pakišo koją? Gal reiks pabandyti su baltuoju vynu?

  6. Nida:

    Jurga, aš bandyčiau. Nors brandinta mėsa gana greitai iškepa, manau patroškinta bus itin minkšta.

  7. Jurga:

    Toks klausimas: gavau BRANDINTOS jautienos kulninės. Galvoju, ką su ja nuveikus… Kažin, ar tiktų šiam receptui? Ačiū!

  8. Nida:

    Būtinai išbandyk, tik tai bus jau ne ossobuco:) Bet visvien turėtų būti skanu!

  9. ooo:

    Tiksliai. Čia reklama buvo sąrašą padalinus į dvi dalys. 🙂
    Būtinai pabandysiu, tik gal su kalakutiena, turėtu būti skanu 🙂

  10. Nida:

    ooo, sultinio reikia 250ml (stiklinės). Produktų sąraše tikrai yra:)

  11. Nida:

    Grita, man irgi juokingi tie Izraelio „šalčiai”, ir ypač šunų rengimas, kai lauke +20C:) Mano atrodo, kad tie šunys tik kankinasi su tais aprėdais:)

  12. Grita:

    Labai megstu si patiekala.Pas mus siandiena jau tikru tikriausia ziema su vejais ir puga.Kas liecia sunis,tai maniskis irgi turi striuke,bet rengiamas tik per didziausius salcius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *