Mūsų namuose tortai būna tik labai yaptingomis progomis arba kai laukiame daug svečių. Tų ypatingų progų ne tiek jau daug, tad man niekaip neišeina išvystyti ypatingų įgūdžių, reikalingų tortų kepimui:) Vis kankina baimė, kad kas nors nesigaus, ir paskutinę akimirką teks bėgti į artimiausią kepyklą ieškoti gatavo gražaus torčiuko. Tai štai koks šios dienos mano pasiūlymas: jei ir jūs baiminatės tokio atsakingo projekto, koks yra šventinio torto kepimas, naudokite šį receptą. Jis tiesiog negali nesigauti. Lengva torto konsistencija, purus biskvitas, grietinėlės putos ir šviežios braškės (ar kiti mėgiami vaisiai) patiks net išrankiausiam svečiui. Maniškis, kad ir koks milžiniškas bebuvo, išgaravo per vieną vakarą. Negalėjau savo akimis patikėti, kad lygiai pusę šio torto suvalgė mano vyras, kuris apskritai kada nors tortą ragauja! Negana to, besiruošdamas po savaitės vyksiančiam maratonui, jis kaip niekada griežtai laikosi dietos, tačiau prieš šį torčiuką taip ir neatsispyrė… Iki šiol man kalba, kad tai buvo pats skaniausias jo gyvenime ragautas tortas…;) Beje, taip ir nespėjau jo nufotografuoti prapjauto….

Tortas su braškėmis ir plakta grietinėle (26cm apvaliai arba 21X26 stačiakampei formai)

Biskvitas:

• 7 kiaušiniai

• 1 stiklinė cukraus

• 1 stiklinė kokybiškų tortams skirtų miltų

• 1/3 stiklinės krakmolo

Perdengimui:

• apie 500 g šviežių braškių

Musui:

• 200 g braškių

• 1 šaukštelis želatinos

Plaktos grietinėlės kremui:

• 1 litras plakamos grietinėlės 30% arba 36% – stipriai atšaldytos

• 1/2 stiklinės cukraus

• 2 šaukšteliai želatinos

Papuošimui:

• 150 g karčiojo šokolado

• 150 g mogdolų plokštelių

• cukraus pudra

Išsikepame biskvitą:

Kepimo formą išklojame pergamentiniu popieriumi. Šonų niekuo nereikia tepti ir niekuo nebarstyti. Miltus kartu su krakmolu persijojame per sietelį. Atskiriame kiaušinių trynius ir baltymus. Įkaitiname orkaitę iki 170C.

Baltymus žemais apsisukimais mikseriu plakam tol, kol atsiranda putos. Pamažu didnant mikserio apsisukimus suberiam cukrų po šaukštą. Aukštais apsisukimais dar plakame kelias minutes baltymus, kol putos tampa blizgios ir standžios. Neišjungiant mikserio po šaukštą dedame trynius (sekančią porciją dedame tik po to, kai pirmoji pilnai susimaišė).

Pamažu per tris porcijas į masę įmaišome persijotus miltus. Labai stengiamės, kad putos nesubliukštų, nes nuo to priklausys biskvito purumas.

Tešlą išpilame į paruoštą formą ir dedame į įkaitusią orkaitę. Kepame apie 35-40 minučių, arba kol medinis pagaliukas būna sausas. Ištraukiame biskvitą iš orkaitės ir DĖMESIO: energingai trinktelime jį ant stalviršio (patieskite rankšluostį, kad garsas būtų malonesnis:)). Atvėsiname.

Pasigaminame musą:

Braškes sutriname mikseriu iki vienalytės masės. Supilame į nedidelį puodą, užkaičiame ir užverdame. Nukeliame nuo ugnies. Suberiame želatiną ir viską gerai maišome tol, kol želatina visiškai ištirpsta. Atvėsiname ir maždaug pusvalandį palaukiame, kol masė pradės tirštėti.

Biskvito kraštus apipjaustome nuo formos kraštų ir apverčiame aukštyn dugnu and stalvirčio ar medinės lentos. Atklijuojame nuo dugno pergamentą. Aštriu peiliu perpjauname biskvitą į 2 arba 3 lygius sluoksnius.

Plakta grietinėlė:

Mažam puode užverdame 1/4 stiklinės vandens. Išjungiame ugnį ir suberiame želatiną, išmaišome, kol ji visiškai ištirpsta. Atvėsiname.

Labai šaltą grietinėlę mikseriu suplakame iki standžių putų kartu su cukrum. Pabaigoje maža srovele supilame ištirpusią ir atvėsusią želatiną.

„Surenkame” tortą:

Ant tortui skirtos lėkštės paklojame vieną biskvito sluoksnį. Jį šaukštu sulaistome 1/3 (jei naudojate 3 sluoksnius, puse, jei naudojate du) kiekio muso. Paskirstome po biskvito plotą. Suberiame dalį braškių, supjaustytų gabaliukais. Ant viršaus tepame sluoksnį grietinėlės kremo. Dedame antrą sluoksnį biskvito ir kartojame tą patį. Uždėję viršutinį sluoksnį biskvito, jį sulaistome likusiu musu, sudedame likusias braškes, viršų ir šonus gausiai patepame grietinėlės kremu. Paliekame atvėsti ir šiek tiek sustingti.

Papuošimas:

Šonus pabarstome tarkuotu juoduoju šokoladu, o viršų- migdolų plokštelėmis. Galima puošti atvirkščiai: viršų – šokoladu, o šonus – migdolais. Viršų dar papuošiame šviežiomis braškėmis. Pabarstome gausiai cukraus pudra.

Recepto šaltinis – www.kwestiasmaku.com

 

Komentarų apie "Tortas su braškėmis ir plakta grietinėle": 26

  1. Nida:

    Lina, man pakanka drėgmės tiek, kiek jos čia yra. Bet skonis juk toks skirtingas, tikrai nesugadinsit, jei ir sulaistysit papildomai.

  2. Lina:

    Darau šį tortą – iškilo klausimas: visi mėgsta drėgnus tortus, ar nereikia sulaistyti dar biskvito papildomai?… valgysim rytoj.

  3. Lina:

    Noriu pasigaminti šį tortą, tik klausimas iškilo ar geriau susitepti jį iš vakaro? ar tą pačią dieną prieš kelias valandas? kaip skaniau?…

  4. Nida:

    Edita, sunkus klausimas… Mėginčiau kepti iš 1.5 porcijos… Bet tik spėju….

  5. Justina:

    Labai skanu:) Puikiai pavyko, nors tikra torta kepiau pirma karta. As i grietinele dar dejau citrinos sulciu.

  6. Vida:

    tai be galo skanus tortas, tiesiog tirpstantis burnoje, papuosimas neturi reiksmes, svarbu kas viduje, o kaip dabar tokio noreciau:)

  7. Nida:

    Giedre, vat ir nežinau kokia esmė to trinktelėjimo… Visą gyvenimą kepdama biskvitus ar kitokius kepinius vaikščiodavau ant pirštų galiukų, kad tik nesubliukštų, kad tolygiai iškiltų… O čia patarimas – trinktelt skarda į stalviršį! Nors ir drebančia ranka, biskvitą trinktelėjau, ir jis išties buvo tobulas tiek savo forma, tiek purumu. Nežinau kaip būtų buvę, jei šį žingsnį būčiau praleidus:) Išbandyk ir parašyk!
    Linkiu sėkmės gaminant šį be proto skanų tortą ir smagaus gimtadienio!:)

  8. Giedre:

    O kokia esme to trinktelejimo?:) Aciu labai uz patarimus, nebesulaukiu dabar savo gimtadienio, kad issikepti si puiku torta!:)

  9. Nida:

    Jei kepsi silikoninėje formoje, jos nereikia nei tepti riebalais, nei kloti pergamentu. Tiesa, nežinau kaip bus su tuo „trinktelėjimu” į stalviršį, iškepus biskvitą:) Tikiuosi, viskas pasiseks puikiai!

  10. Nida:

    Giedre, puodeliai (ne stiklinės) – labai populiarus produktų matavimo matas, pateikiamas daugelyje kulinarinių knygų. Profesionalai naudojasi svarstyklėmis ir kitais prietaisais, tad jiems tai neaktualu:) Jei šeimininkauji dažnai, siūlau įsigyti matavimo indą, kurio sienelėse sužymėti matmenys: 1/2 cup, 3/4 cup, 1 cup, 1 1/2 cup, 1 1/3 cup ir t.t. Tikrai palengvins tavo buitį! O tuomkart naudok puodelį (arba stiklinę), kurios talpa 250ml.

  11. Giedre:

    Ir dar ar galiu as ji kepti silikonineje kepimo formoje? Ar tada reikes deti popieriu?

  12. Giedre:

    Sveiki, labai skaniai atrodo sis tortas, tik as pasimeciau tose stiklinese:) gaminsiu si torta savo gimtadienio proga ir noreciau paklausti kokio dydzio stikline naudojote? 200ml, 250ml ar gal dar kitokia?

  13. Lina:

    O,aciu,Nida!!! As kaip tik ir galvojau,kad muso darysiu daugiau. Faina, kad ir tu ta pati rekomenduoji.

  14. Nida:

    Lina, linkiu sėkmės. Jei galėčiau dar vieną tau patarimą duoti, kaip jau išbandžiusioji, pasigamink daugiau to muso – sakyčiau 1.5 porcijos. Ypač jei didesnėje formoje kepsi biskvitą. Nes man asmeniškai būtent muso galėjo būti daugiau:) Jis puikiai suderėjo ir su biskvitu, ir su puriu kremu!

  15. Lina:

    Butinai pasinaudosiu torto ideja Velyku dienai. Man patiko braskinio muso atsiradimas sitame torte.Tad mielai pabandysiu ir as.

  16. Nida:

    Ačiū, Brigita!:) Kai tokių linksmų žmonių būrys atvyksta į svečius – vienas malonumas ir gaminti, ir vaišinti!:) Visuomet prašom į svečius, kai tik būsit Tel Avive:)

  17. Brigita:

    Vakar vakarienaiudama su draugem pasakojau apie dievisko skonio torta su brazkemis,ragauta Izraelyje bei kt kulnarinius sedevrus.Ir siandien randu recepta!Cool!!!
    Galiu visiems patvirtinti-jis tiesiog tirpte tirpo burnoj!Aciu,Nida,uz nuostabia vakariene!!!

  18. Nida:

    Receptai, dėl skonio, žinoma, nesiginčijama. Nors tortų puošyba nėra mano stiprioji pusė, bet braškės man šiuo atveju estetikos nesugadino. Juolab, kad prapjovus tortą tų braškių buvo daugiau:) Bet kiekvienas laisvas puošti pagal savo stilių ir sugebėjimus:)

  19. Nida:

    Indre, o pas mus jau braškės greitai pasibaigs… Šiemet saulės mažiau buvo, tad jos tokios nelabai saldžios… Dorai nespėjau jų į valias prisivalgyti, nors braškių sezonas prasidėjo jau gruodį…;)

  20. receptai:

    Na nežinau kaip jums, bet man tos braškės tai nelabai ‘limpa’ ant šio torto, dėl skonio nežinau, bet estetiškai tai nelabai patraukliai atrodo

  21. Indrė:

    O pas mus tortai būna, kai labai jų norisi ir REIKIA išbandyti naują receptą 😀 mmm braškės – kaip aš laukiu jų sezono

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *