Klausykit, o jūs mokate elgtis turguje vasarą? Jei mane kas pamatytų su tais baisuliniais krepšiais, vos patempiančią, su kyšančiais svogūnų laiškais, burokėlių lapais, cukinijomis, pomidorais ir visokiais žalėsiais, tai turbūt pamanytų, kad ruošiuosi maitinti kokių stovyklautojų būrį:) Man net nepatogu prisipažinti, kad viskas čia tik dviem žmonėm, kad dviejų asmenų šeima per savaitę suvalgo tokius kiekius šviežių daržovių, ir į šiukšliadėžę, beje, neiškeliauja nė trupinėlis!!

Šiandien aš ir vėl turguje nesivaldžiau…. Ne tik cukinijos (iš jų visada kepu blynelius savaitgalį), ne tik kalnas pomidorų, bet ir salierų stiebai, salotų gūžės, stangrios saldžios paprikos, agurkų maišas, bulvyčių keli kilogramai, savo aromatu svaiginantys bazilikai, ryšulėliai morkų, traškūs pankoliai, burokėliai, krapai, petražolės, šparaginės pupelės…. Parsinešiau namo, sudėliojau viską į dėžutes, susidėjau tvarkingai į šaldytuvą, ir tada jau nėriau į maloniausią dienos dalį – vakarienės gaminimą. Sunku net nuspręsti, ko čia griebtis, viskas vilioja, visos daržovės rodos tik ir stengiasi, kad jas pasirinkčiau pirmas….:)

Tad nusprendžiau šiandien paimprovizuoti su visu tuo derliumi viename dideliame puode (veikiau keptuvėje). Juk būtent apie tai ir yra Viduržemio jūros virtuvė: tai, kas šviežiausia, saldžiausia ir skaniausia! Tik sezonas ten tęsiasi kiek ilgiau nei pas mus… 

Receptas čia bus iš akies – surašiau tai, ką naudojau pati, tačiau jūs visai nebūtinai turite daryti taip pat! Gaminkite iš to, ką turite (gal kažką jau reikia sunaudot?), skonį nutaisykite kaip mėgstate. Čia tiks visos vidurvasario daržovės – pomidorai, paprikos, svogūnai, saliero stiebai, žalumynai…. Idealu, jei turite žuvies (menkė man patinka geriausia): užmeskite ant daržovių troškinio, šiek tiek „įkaskite” giliau, uždenkite dangčiu ir patroškinkite, kol žuvis išvirs. Neturite žuvies? Tą patį darykite su vištienos krūtinėlėm – rinkitės mažesnes (arba supjaustykite kepsneliais), pabarstykite druska ir pipirais ir leiskite uždengtame puode (keptuvėje) pasitroškinti pusiau panirusias į daržovių masę, kol visiškai suminkštės ir liks sultingos. Jei nepageidaujate nei žuvies nei mėsos, valgykite šį troškinį vieną, su rieke traškaus batono arba su al dente pasta!

Patiekite savo patiekalą su šviežiais agurkais, minkštu batonu, su ryžiais, pasta ar bulvėmis – viskas čia tiks, ką bepagaminsite. Ach, kad ta daržovių šventė kuo ilgiau nesibaigtų… 🙂 

Vasaros daržovių troškinys viduržemio jūros stiliumi su menke
Print Recipe
Daržovių troškinys Viduržemio jūros stiliumi su žuvimi
Tai tik orientaciniai ingredientai ir jų kiekiai. Naudokite tas daržoves, kokias turite. Gaminkite su žuvimi, paukštiena ar vegetariškai. Tiesiog mėgaukitės vidurvasario daržovių derliumi
Porcijos
asm
Ingredientai
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite šlaką aliejaus. Suberkite svogūnus, morkas, salierus ir pankolius, ir kepinkite ant vidutinės ugnies vis pamaišant, kol daržovės apkeps, suminkštės, truputį karamelizuosis. Suberkite česnakus, ir dar šiek tiek pakepinkite.
  2. Įpilkite vyną ir maišydami kaitinkite, kol visas skystis išgaruos. Sudėkite paprikas, pomidorus, pomidorų pastą, įberkite šaukštelį cukraus, šaukštelį druskos, pipirų (jei norisi aštriau - ir čili pipirų), ir kepinkite vis maišydami. Jei matote, kad masė pernelyg tiršta, įpilkite šiek tiek vandens.
  3. Kai pomidorai visiškai išsileis ir visos kitos daržovės bus minkštos, sudėkite smulkintus prieskoninius žalumynus (kelis bazilikų lapus pasilikite patiekimui). Paragaukite, ar netrūksta druskos, rūgšties, saldumo. Suberkite juodąsiais alyvuoges, ir dar keletą minučių pakepinkite.
  4. Per tą laiką nuplaukite ir labai gerai nusausinkite menkę. Pabarstykite druska, pipirais iš visų pusių. Sudėkite žuvies gabalėlius į troškinį, šiek tiek įspauskite giliau, bet visiškai neuždenkite troškiniu. Uždenkite dangčiu ir patroškinkite apie 3-4 minutes, arba kol žuvis bus pilnai iškepusi, bet liks sultinga.
  5. Patiekite iškart su rieke šviežios bagetės (arba su kitais mėgiamais priedais)

Komentarų apie "Žuvis Viduržemio jūros stiliumi – nesibaigianti derliaus šventė": 5

  1. Alvyda:

    Nuostabus receptas! Tiesiog ankstyvo rudens derliaus puota! Ir žuvis labai sultinga išliko

  2. Pingback: Keptų baklažanų sriuba – Nidos receptai

  3. Lina:

    Išbandyta. Ne copy-paste, bet su improvizacija. Įdėjau krevečių. Pavyko. Buvo įvertinta valgiusiųjų. 😃 Nida, visi jūsų receptai nerealiai skanūs. Ačiū už juos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *