Ar tik ne pats laikas pradėti ruoštis Kalėdoms? Tam, kad darbai būtų tinkamai suplanuoti, visi produktai laiku nupirkti, labai svarbu iš anksto numatyti kokiais gi patiekalais vaišinsite savo brangiausius žmones Kalėdų vakarą. Aš šiandien noriu pasidalinti šventinio pašteto receptu, kuris labai pasiteisino per mūsų šeimos šventes. Net mano dukra, kuri šventes šiemet švęs atskirai, jau užsiregistravo, kad ką jau ką, o šį paštetą būtinai gamins! 

Per Kalėdas dažnuose namuose kepamas tradicinis šios šventės paukštis – žąsis. Pernai esu rašiusi kaip tą žąsį tobulai iškepti – gal pravers šiemet patarimai ir jums? Todėl Kalėdiniais prieskoniais kvepiantis žąsų kepenų paštetas tiesiog nuostabiai derės kaip užkandis, sužadinantis apetitą jūsų svečiams. Kaip dera didžiausiai metų šventei, paštetas bus ne bet koks, o ypatingas – su kalvadosu ir džiovintomis slyvomis!!

Esu, beje, šį paštetą gaminusi ir su vištų kepenėlėmis, ir maišydama ančių kepenėles su vištų, ir kaskart paštetas gavosi nuostabus. Ypač užteptas ant riekelės šviežiai iškeptos duonos su traškia plutele….

Žąsų kepenų paštetas su kalvadosu ir džiovintom slyvom - labai šventiškas užkandis
Žąsų kepenų paštetas su kalvadosu ir džiovintom slyvom – labai šventiškas užkandis
Paštetą galite pasigaminti iš anksto, prieš 2-3 dienas
Paštetą galite pasigaminti iš anksto, prieš 2-3 dienas
Skaniausias paštetas su šviežiai kepta duona, su traškia plutele
Skaniausias paštetas su šviežiai kepta duona, su traškia plutele
Žąsies kepenų paštetas su kalvadosu ir džiovintomis slyvomis
Porcijos 4
Salstelėjęs, švelnaus skonio paukštienos paštetas.
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 350 g žąsienos kepenėlių
  2. 1 svogūnas, supjausytytas mažais kubeliais
  3. 1 šaukštelis meduoliams kepti skirtų prieskonių mišinio*
  4. 1 šaukštas slyvų džemo arba 3 džiovintos slyvos
  5. 1/2 rūgštaus obuolio, nulupto ir supjaustyto gabalėliais
  6. 4 šaukštai kalvadoso (arba brendžio)
  7. Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  8. 50 g sviesto
  9. 3 džiovintos slyvos, supjaustytos gabalėliais
Viršui padengti ir papuošti
  1. 30 g sviesto arna žąsų arba ančių taukų (kurie liko kepant)
  2. Šakelė šviežio čiobrelio arba rozmarino
  3. Raudonųjų pipirų grūdelių
Instrukcijos
  1. Žąsies kepenėles užpilkite pienu ir palikite pastovėti 1-2 valandas. Nupilkite pieną, gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite didokais gabalėliais (kiekvieną kepenėlę padalinkite maždaug į 3 dalis).
  2. Gilioje keptuvėje ištirpinkite 1 šaukštą sviesto ir jame kepinkite svogūnus, kol šie taps minkšti.
  3. Tada sudėkite pjaustytus obuolius, suberkite meduoliams skirtus prieskonius ir kepinkite apie 2 minutes, tada sudėkite slyvū džemą arba susmulkintas džiovintas slyvas ir pakepinkite dar minutę.
  4. Supilkite kalvadosą arba brendį ir kepinkite kol alkoholis išgaruos.
  5. Visus apkepintus ingredientus patraukite į keptuvės kraštą, įdėkite dar šaukštą sviesto ir sudėkite kepenėles. Kepinkite ant didelės ugnies apie 1 minutę (kepenėlės viduje turi būti labai minkštos). Nukelkite nuo ugnies ir visą masę sukrėskite į blenderio indą. Įberkite druskos, grūstų pipirų, sudėkite likusį minkštą sviestą ir viską sutrinkite į vientiesą purią masę. Jei norite, galite dar paštetą pertrinti per sietelį. Įmaišykite į paštetą smulkintas džiovintas slyvas ir sudėkite paštetą į serviravimo indą, palikdami maždaug 1 cm vietos viršuje sluoksniui sviesto (arba taukų). Padėkite indą į šaldytuvą porai valandų, kad paštetas sustingtų. Tada supilkite ant pašteto viršaus tirpinto sviesto (arba žąsies arba anties taukų) sluoksnį, papuoškite šakele čiobrelio, pabarstykite raudonais pipirais. Laikykite šaldytuve.
*šį mišinį galite pasigaminti patys - jis pravers ne vien šiam paštetui, bet įvairiems kepiniams ir meduoliams. Tereikia sumalti ir sumaišyti šiuos ingredientus
  1. 40g cinamono žievės
  2. 2 šaukšteliai malto džiovinto imbiero
  3. 1 muškato riešutas, sutarkuotas
  4. 15 kvapiųjų pipirų
  5. 2 šaukštai gvazdikėlių
  6. 2 šaukšteliai kalendrų sėklų
  7. 15 pumpurų kardamono (juos reikia išlukštenti ir naudoti tik viduje jesančias sėkleles)
  8. 1 šaukštelis įvairių spalvų pipirų mišinio
  9. 1-2 žvaigždiniai anyžiai
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Vienas komentaras apie straipsnį "Žąsų kepenų paštetas su kalvadosu ir džiovintom slyvom"

  1. Lina:

    Ačiū, Nida, turbūt taip teks ir padaryti. Gražių artėjančių švenčių!!!

  2. Nida:

    Oi, Lina, labai pažįstamas jausmas toks supainiojimas, nes viskas šaldiklyje patampa panašiai atrodančiais dalykais, tad susimaišyti labai lengva. Po tokių kelių susimaišymų aš ant visko klijuoju etiketes prieš dedant į šaldiklį 🙂
    Aš manau jūsų vietoje greičiausiai padaryčiau paštetą ir jį užšaldyčiau. Gal išstovėtų ir po storu riebalų (sviesto) sluoksniu šaldytuve, bet kas bus jei kažkas nutiks?… Turbūt bijočiau rizikuoti 🙂 Prduotuvinis paštetas išbūtų drąsiai, bet va naminis, be konservantų… nežinau….. Baisu man būtų galvą guldtyti, kad viskas bus OK 🙂

  3. Lina:

    Nida, reikalingas skubus patarimas 🙂 Supaniojau maišiukus šaldiklyje ir atsišildžiau anties kepenėles vietoj krūtinėlės. Kepenėlės buvo skirtos kalėdiniam paštetui, o ką dabar daryt nežinau. Gal yra koks būdas pagamintą paštetą užkoncervuoti iki Klėdų? Užpilant gausiai anties taukais ar pan.? Šaldyti antrą kartą nesinorėtų.

  4. Nida:

    Aušra, kai jau perskaitysit visą recepto eigą, dar parašykit, ar tikrai neradot kur apie druską parašyta, tuomet nukopijuosiu tą sakinį ir atskirai jums atsiųsiu.

  5. Diana:

    Paštetas nerealus! Gaminti paprasta ir lengva, nes aiškiai aprašytas gaminimo procesas. Dėkui!

  6. Nida:

    Inga, Ramune, drąsiai naudokite vištų arba kalakutų kepenėles, ir tikrai nenusivilsite galutiniu rezultatu! Pernai mano pirkta žąsis viduje turėjo supakuotus visus sub-produktus, tad galvos sukt nereikėjo kur tų kepenėlių gauti. Bet gal verta pasidomėti parduotuvėje „Gegio stalui”?

  7. Ramunė:

    Puikiai, tiesiog mano minčių išsipildymas, nes jau senai svajojuapie gerą naminį paštetą, toki esu nusprendus Kaledu užkandžiams gaminti. Tik štai kur tų žąsų kepenėlių gauti? Kaip manote ar kalakutų kepenėlės labai keistų skonį?

  8. Inga:

    Bandysiu, nes labai puikiai atrodo. Tik bėda su žąsies kepenėlėm, tad naudosiu vištų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *