Nors dabar ir ne švento Patriko diena, noriu nustebinti jus su skaisčiai žalios spalvos keksu. Net neabejoju, kad papuošę keksą raudonos spalvos uogomis (avietėmis, braškėmis ar raudonaisiais serbentais) ir įdėję į geltoną lėkštę, kuo puikiausiai atšvęsite Liepos 6d šventę!:) 

Šis neįprastos spalvos keksas kepamas su …špinatais!! Taip kaip kepiniams naudojami burokai, taip, pasirodo, nepaprastai tinka ir špinatai. Tik pažvelkite – skaisčiai žalia spalva nepasikeičia net keksui kepant!

Šį gardų žalią keksą pamačiau ir paragavau Stambule, kuomet laukėme savo lėktuvo į Seulą. Stambulo oro uosto tranzito salėje, antrame aukšte, yra tokia labai miela kavinė, kurioje parduodamas organiškas maistas, nuostabi kava, namuose gaminti jogurtai, salotos, gėrimai, ir, žinoma, švieži, dar šilti pyragai. Taip mane sužavėjo šis, žaliasis, kad parvažiavusi susiradau receptą ir jį iškepiau. Tikrai abejingų nepaliko nei skonis, nei ypač spalva:)

Šio kekso tešlą galite naudoti ir kepdami keksiukus. Padekoruoti plaktos grietinėlės kepurėle jie atrodo tiesiog stulbinančiai, ir net neabejoju, labai patiks mažiesiems. Taip pat galite kepti paprastoje apvalioje arba kvardatinėje formoje, ir perpjovę išilgai perpus pertepti maskarponės ir grietinėlės kremu. Gausite nepaprastą žalią tortą!:) 

Žalios spalvos keksas
Žalios spalvos keksas
Minkštas ir purus....
Minkštas ir purus….
Ypač skanus su žolelių arbata ir šviežiomis uogomis
Ypač skanus su žolelių arbata ir šviežiomis uogomis
Žalias špinatų keksas
Porcijos 6
Purus, minkštas skaisčiai žalias špinatų keksas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 3 kiaušiniai
  2. 1 šaukštelis vanilės
  3. 1 stiklinė cukraus
  4. 180g šviežių špinatų*
  5. 3/4 stiklinės augalinio aliejaus
  6. 2 šaukštai citrinos sulčių
  7. 2 stiklinės miltų
  8. 3 šaukšteliai kepimo miltelių
  9. 1/2 šaukštelio druskos
Instrukcijos
  1. Nuskabykite špinatų lapelius nuo kotelių. Sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą ir sutrinkite iki piure konsistencijos (mano kombainui sunkiai sekėsi trinti špinatus, tai aš įmušiau vieną kiaušinį ir sutryniau kartu su juo)
  2. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vanile, kol jie taps purūs. Įpilkite citrinos sulčių ir supilkite aliejų ir 1 stiklinę sutrintų špinatų. Išmaišykite.
  3. Atskirame inde sumaišykite visus birius produktus: miltus, kepimo miltelius ir druską. Supilkite špinatų masę ir viską gerai sumaišykite.
  4. Tešlą supilkite į riabalais pateptą kepimo indą ir kepkite 180C orkaitėje apie 30-40 min., arba kol įkišę medinį pagaliuką ištrauksite jį sausą.
Pastabos
  1. *Iš šio kiekio turėtų išeiti 1 stiklinė sutrintų špinatų
Adapted from Mom! What's for dinner?
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Žalias špinatų keksas!": 34

  1. Aušra:

    Nuostabus keksas, pavaišinau tėvus, sodo kaimynus – visiems labai patiko. Kepsiu pavaišint bendradarbius, drauges.Ačiū.

  2. Kristė:

    Pavyko iš pirmo karto! Ir dar turėjau labai skubiai paruošti tešlą, tai nieko neskabiau, nuplovus sutryniau špinatus blenderiu, matyt, nuo plovimo likusio šlakelio vandens pakako skysčiui susidaryti 😉 Dėjau riešutų aliejų, mažiau cukraus – gal dar kokio laimo tarkuota ževelė butų pridėjus pikantiškumo. Bet keksas susilaukė dėmesio ir dingo ore – dalinuosi receptu ir sakau AČIŪ 🙂

  3. Nida:

    Ieva, šiame bloge visi receptai, kuriuose minimi miltai, yra normalūs miltai su glitimu. Aš tikrai nesu specialistė beglitiminių patiekalų gamyboje, manau reiktų info ieškoti specializuotuose bloguose apie tai. Jei naudosite (bent šiame kepinyje) miltus be glitimo, tai bijau, kad nieko jums nesigaus.

  4. Pingback: Keksiukai – Samanotas Miškas – Nidos receptai

  5. Jūratė:

    Geriausia špinatus sutrinti šaldytus – į šaldiklį bent 20 min ir jau jie gražiai subyrės kombaine:)

  6. Nida:

    Tikrai taip, Elena, jei ketinate užmaišę tešlą dar kurį laiką palaukti prieš kepimą, gal verta įdėti citrinos sulčių. Tačiau jei kepate iškart, tikrai nesibaiminkite, nieko jiems nenutiks, štai tokia skaisti spalva ir išliks.

  7. Elena:

    Dėl spalvos pasikeitimo – špinatai truputį pastovėję tamsėja. Aš prisibijodama, kad taip neatsitiktų, nedelsdama maišiau su citrinų sultimis.

  8. Vilma:

    Nuostabaus grožio taip tinkantis prie bundančios žalumos ir puikaus skonio keksas.
    Šiandien vėl nudžiuginsiu namiškius.
    Ačiū, Nida, sėkmės!

  9. Nida:

    Asta, ačiū už proceso patobulinimą:) Visada naudingi tokie patarimai:)

  10. Asta:

    Paprasčiausias būdas gerai sutrinti špinatus yra juos sudėti į kokteilinę ir užpylus aliejumi susmulkinti. Kiaušinio į šią masę dėti nereikia, ir taip gaunasi labai graži žalia piure 🙂 O visa kita – pagal receptą 🙂 Kitą kartą bandysiu į tešlą dar įmaišyti dž.svarainių 🙂

  11. Nida:

    Labai tiksliai apibūdinot tą žalią spalvą, tinkančią energijos pasikrovmui:)

  12. Renata:

    israiskingai zalias keksas 🙂 ypatingai sia rudeniska diena labai energingai nuteikia 🙂

  13. Nida:

    Evelina, foto tikrai neretu6uota ir nešvistinta, tad spalva būtent tokia, kokią matote. Manyčiau, kad reikšmės turi patys špinatai. Aš savo keksą kepiau vasarą, kai špinatai tokio švelnaus žalumo, vasaros pabaigoje gal jie labiau sodrios žalios spalvos? Kitokio paaiškinimo aš nesugalvoju…

  14. Evelina:

    O kodel gaunasi daug tamsesnis nei foto? Gal kzka ne taip darau? 🙂

  15. Monika:

    Dar vienas klausimelis – koks augalinis aliejus butu tinkamas siam keksui?

  16. Nida:

    Monika, naudoju amerikietiškų „cup” matuoklę, o tas cup (stiklinė) – 250ml.

  17. Nida:

    Ramune, net matau tuos išpuoštus žalius keksiukus:) Tikrai turėjo įspūdingai atrodyt, ir vaikams tokie „šreko keksiukai” patikti turėjo:) Super.

  18. Ramune:

    Žinokit šitas yra nerealus!!!! Aš kepiau keksiukus, juos įdariau lemon curd, o ant viršaus dar grietinėlės kepurēlę užkroviau. Kepiau vaiku šventei, tai buvo sužavėti, o ir mano sažinė ramesnė- juk špinatai jėga:) įdomi mintis del burokeliu, puiki recepto bazė improvizacijai, dėkui, Nida, kad atrandate ir kad dalinatės!

  19. Nida:

    Odeta, tikrai samanas primena:) Minkštumas toks pat:) Spalva gal kiek šviesesnė:). Evita, Girta, Inga – spalva, žinokit, valgytojus nuginkluoja:) Sėkmės kepant!

  20. Nida:

    Laima, šiame žaliame kekse kažin ar kuo nors špinatus pakeisite. Na nebent šaldytais špinatais, tik spalva bus kiek tamsesnė nei ši:) Iš principo galėtumėte pakeisti burokėliais, bet tada jau keksas bus ryškiai raudonas…. 🙂

  21. Evita:

    O wow! Butinai bandysiu, labai jau vilioja, o spalva tai pasakiska 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *