Man visada apetitą žadina žalios spalvos maistas. Ypač jei ta žalia spalva pasirodo ten, kur jos nelabai tikėtumeisi. Pavyzdžiui, pyrage. Ir ne samanų žalia, o skaisti skaistutėlė. Kaip šiame „Šreko” pyrage, kuriuo vienais metais nustebinau SEB banko kolektyvą, kai jie mane pakvietė į savo kasmetinę pyragų šventę. Net patyrusiom šeimininkėm buvo sunku patikėti, kad be jokių gudravimų špinatų biskviatas kepdamas išlieka toks skaisčiai žalias!
Kai namuose gaminu brokolių garnyrą, labai akylai saugau, kad tik brokolių pernelyg ilgai nekaitinčiau, kad tik nepervirčiau, kad tik jie nepatamsėtų, išliktų skaisčiai žali… Dažniausiai nuplikiusi juos verdančiu vandeniu murkteliu į dubenėlį su lediniu vandeniu, kad „užfiksuočiau” brokolių žavųjį žalumą, o tada kartais dar trumpai paverdu, kad jie ne tik gražūs, bet ir minkšti būtų.
Įvairiausios žirnelių piurė, špinatų blyneliai, trintos žalios sriubos yra mano mėgiamiausios. Atrodo, kad tokiuose patiekaluose padvigubintas vitaminų ir įvairiausių naudingų medžiagų kiekis:)
Tad į žalių patiekalų sąrašą šiandien norėčiau įtraukti ir šiuos žalius „kepsnelius”, kurių pagrindinis ingredientas yra brokoliai. Visiškai nereikia jaudintis dėl brokolių spalvos, mat patamsėti jie niekaip nespės dėl to, kad vargiai spės ir iškepti. Tačiau jei jus neramina mintis, kad brokolius šiuose kepsneliuose valgysite beveik žalius ir labai traškius, galite juos trumpai apvirti (tik saugokite jų žalią spalvą!!)
Recepte naudojama harisa – Šiaurės Afrikojs regione labai populiari čili pipirų pasta, pagardinta tipiniais arabiškais prieskoniais. Žinau, kad komentaruose klausinėsit kur tos harisos nusipirkti. Tai atsakau iškart: aš pirkau Assorti, pradarytas nedidelis stiklainėlis ramiai sau stovi šaldytuve, harisa mielai gardinu įvairiausius mėsos patiekalus.
Tačiau jei harisos neturite ir nenorite jos ieškoti, gardinkite kepsnelius kitokiais prieskoniais, arba, pvz., trupučiu Buga’s čili padažo. Arba curry prieskoniais, arba saldžia paprika, arba dar kitokiais, kokius mėgstate.
Žali brokolių kepsneliai
8 kepsneliai
- 2 pundeliai jaunų brokolių – apie 400g (geriausia broccilini – jie smulkesni ir ant ilgų stiebelių)
- 1/4 stiklinės chia sėklų
- 4 kiaušiniai
- 2 šaukšteliai harisa pastos
- 2/3 stiklinės (50g) sutarkuoto kietojo sūrio
- 1 stiklinė kalendrų, labai smulkiai sukapotų (ir lapelių ir kotelių)
- Druskos ir juodųjų pipirų
- Aliejaus kepimui
1 pundelį brokolių supjaustykite išilgai kotelio, kad gautumėte plonas plokščias brokolių juosteles. Patrumpinkite kotelius tiek, kad brokoliai būtų maždaug būsimų kepsnelių dydžio, Šiuos atidėkite į šalį, o likusius brokolius labai smulkiai supjaustykite.
Dubenyje suplakite kiaušinius, suberkite chia sėklas, sudėkite harisą, sūrį, kalendras, susmulkintus brokolius, pagrdinkite druska ir pipirais, ir viską išmaišę palikite apie 20 minučių pabrinkti.
Įkaitinkite šlakelį aliejaus keptuvėje. Šaukštu formuokite kepsnelius, ir ant kiekvieno kepsnelio dėkite po šakelę brokolio, nupjauta puse į viršų, švelniai įsoausdami šakelę į kepsnelių masę. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 2-3 minutes, arba kol gražiai apskrus, tada apverskite kita puse ir toliau kepkite apie 2-3 minutes, arba kol tešla apskrus ir brokoliai šiek tiek suminkštės (jei reikia, įpilkite dar aliejaus). Patiekdami pabarstykite druska ir pipirais, patiekite su žalumynais.
Recepto šaltinis: Donna Hay, Fresh & Light.
Puikiai, Sandra! Ačiū, kad pasidalinot harisos pirkimo vieta:)
Išbandžiau. Tik mano brokolis buvo kreivokas, todėl nusprendžiau tiesiog viską susmulkinti, gavosi puikūs žali kepsneliai.
Na, o harisa pastos jau galima nusipirkti ir didesnėje Maximoje, parduodama tūtelėje, tikrai pravartu.
Ačiū, Agne! Dažniausiai fotografuoju (ir tikrai šias foto fotografavau) Nicon D3S kamera, ir mano mėgstamiausias objektyvas Nikkor micro 105.
Sitie kepseneliai tiesiog genius! Nida, jei ne paslaptis, kokia kamera ir objektyvu fotografuojate? Fantastiskos nuotraukos!