Išduosiu šiek tiek žurnalų leidybos paslapčių, rašydama šį tekstą:) Mat patiekalą, kurį tuoj pat pristatysiu, gaminau kepinant birželio saulei, o fotografuodama dangsčiau langus, kad sukurčiau kuo labiau rudenišką nuotaiką:) Mat gaminau šiuos suktinukus specialiai žurnalo „Beatos virtuvė” rudens numeriui. 

Vynuogių lapai jau senokai užkliūva tikriausiai jums už akių, ypač jei ilgėliau stabtelit prie „egzotiško” maisto lentynų supermarketuose. Anuomet marinuoti lapai buvo tikras deficitas, jų tekdavo parsigabent nebent iš užsienio. O dabar, kai turkiška virtuvė bent jau Vilniuje pasidarė populiari ir plačiai prieinama (vien ko vertas turkišų produktų supermarketas Šiaurės miestelyje!), tai savaime suprantama parduotuvių lentynose vietos atsirado ir tipiško tų kraštų patiekalo ingredientui – vynuogių lapams. 

Tuos vynuogių lapus, po teisybei, visos galim pasigaminti namuose, ir lietuviškos vynuogės kuo puikiausiai turėtų tikti (kaip marinuoti namuose vynuogių lapus aprašiau žurnale), tačiau daug greitesnis būdas yra griebti indelį parduotuvėje, ir pusė darbo jau atlikta. Na, gal ir ne pusė, nes teks kažkiek laiko praleisti sukant plonyčius „cigarus” ir slepiant vynuogių lapuose ryžių įdarą:) Šį darbą nudirbti man padėjo mano mama, kuri kaip tik viešėjo svečiuose, tad aš turėjau laisvas rankas fotograduoti 🙂 

Prieš vyniojant įdarą, konservuotus vynuogių lapus patartina nuplauti ir kelioms minutėms panardinti į verdantį vandenį. Įdaro reikia nedaug, ir jį susukti patartina labai tampriai, kad užkandį būtų patogu paimti rankomis, o ir verdant ritinėlis neiširtų. Pasak žinovų, vynuogių suktinukus geriausia troškinti moliniame puode, tačiau tiks ir špižinis ar stiklinis troškintuvas.

Vynuogių lapų suktinukų įdaras gali būti pats įvairiausias: dažniausiai į juos sukami žolelėmis, prieskoniais ir riešutais pagardinti virti ryžiai, tačiau ne mažiau populiarus maltos avienos įdaras, o kartais įdarui naudojamas abiejų – ryžių ir mėsos mišinys. Tiesa, kai kurios šiuolaikinės šeimininkės, labiau nei tradicijas puoselėjančias savo kūno linijas, ryžius pakeičia trupintais šviežiais kalafiorais. Suktinukai valgomi karšti ir atvėsę, tačiau užvis geriausia jų pasigaminti daugiau, ir turėti šaldytuve šių lengvų užkandžių alkio priepuoliams malšinti.

 

Jei ruošiatės vakarėliui, labai tiks vynuogių lapų suktinukai
Vynuogių lapus pirmiausia nublanširuokite, tada dėkite įdaro
Užlenkite kraštus
ir kuo tampriau susukite į ploną „cigarą”
Dolmas galima valgyti ir šiltas, ir atvėsusias, kambario temperatūros
Dolmos labai praverčia, kai grįžus po darbo užpuola alkio priepuolis:) Gera tuirėti jų šaldytuve:)

Vynuogių lapų suktinukai su ryžiais ir riešutais – dolmos

  • 5 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūnas, susmulkintas
  • 1 pomidoras, smulkiai supjaustytas
  • 1 stiklinė ryžių, gerai nuplautų
  • 1 ir 1/3 stiklinės vandens (350ml)
  • 1 stiklinė (40g) šviežių mėtų, susmulkintų
  • 1 stiklinė (40g) šviežių kalendrų, susmulkintų
  • ½ stiklinės (20g) šviežių krapų, susmulkintų
  • 2 šaukštai paskrudintų kedrinių pinijų
  • 2 šaukštai paskrudintų pistacijų, pasmulkintų
  • Druskos ir grūstų juodųjų pipirų
  • Marinuotų vynuogių lapų
  • 1 didelis pomidoras, sutarkuotas stambia tarka
  • ¼ stiklinės (60ml) vandens

Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir suberkite svogūnus. Kepinkite maišydami, kol svogūnai suminkštės ir švelniai paruduos. Bebaigiant kepti suberkite česnakus ir dar minutę pakepinkite. Suberkite susmulkintus pomidorus ir kepinkite kol neliks skysčio (apie 3-4 minutes). Suberkite ryžius, įpilkite 350ml vandens, ir užvirinkite. Puodą uždenkite, sumažinkite ugnį ir virkite kol ryžiai suminkštės ir sugers visą vandenį (apie 15 min.). Nuimkite puodą nuo ugnies, suberkite visus žalumynus, riešutus, gerai pasūdykite, pagardinkite pipirais, išmaišykite ir palikite atvėsti.

Įkaitinkite orkaitę iki 150C. Indą, kuriame kepsite suktinukus, patepkite vienu šaukštu aliejaus. Vynuogių lapus trumpam panardinkite į verdantį vandenį, tada atvėsinkite šaltame vandenyje. Dėkite vieną lapą ant darbastalio taip, kad lapo gyslos būtų atsuktos į viršų. Nupjaukite vunuogės lapo kotelį ir išmeskite. Dėkite apie 1 šaukštą įdaro ant smailiosios lapo dalies, palikdami kraštelį, tada vyniokite lapą į cilindrą, tampriai įspausdami įdarą ir užlenkdami kraštus, kad jis neišbyrėtų. Dėkite suktinuką į paruoštą kepimo indą taip, kad lapo kraštas būtų apačioje, ir kartokite su likusiais vynuogių lapais. Suktinukus stenkitės dėti kuo arčiau vienas kito, kad virdami jie neiširtų.

Nedideliame puode sumaišykite tarkuotą pomidorą su likusiais 2 šaukštais aliejaus ir ¼ stiklinės (60ml) vandens. Šiuo mišiniu užpilkite paruoštus suktinukus, kuo sandariau uždenkite kepimo indą aliuminio folija (ir dangčiu, jei indas turi dangtį), ir kepkite apie 45 minutes. Patiekite vynuogių lapų suktinuks šiltus arba atvėsusius, kambario temperatūros.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *