Kai į namus pasikviečiam svečių, ir kai tie svečiai dėl vienų ar kitų priežasčių nevalgo raudonos mėsos, mano pirmas pasirinkimas vaišėms – vištienos suktinukai. Esu tiek kartų juos gaminusi, kad darau viską užmerktomis akimis. Tačiau taip niekada ir nepasitaikė proga tuos suktinukus įamžinti ir pasidalinti receptu blog’e… Nes visuomet be išimties vaišes ruošiu paskutinę dieną, kepu prieš pat serviruojant, tad apie mojavimus fotoaparatu negali būti nė minčių.
Šįkart, kadangi dėl laiko stokos į parduotuvę supirkti produktų nusiunčiau vyrą, jis nupirko šiek tiek daugiau krūtinėlių, nei prašiau:) Gal ir gerai – turėjau progą pagaminti daugiau suktinukų ir juos nufotografuoti:)
Vištienos krūtinėles įdaryti galima kuo įvairiausiais įdarais. Vienas mano laba mėgstamų įdarų – džiovintos slyvos. Slyvų įdaro norisi rudenį arba žiemą… Tačiau vasarą, kai sužaliuoja švieži špinatai, jie vištienos kepsnelių įdarui labai tinka, be to gražiai atrodo patiekiant.
Pastaruoju metu pamėgau įdarui naudoti įvairius sūrius arba kelių sūrių mišinį. Visuomet puikiai įdarams tinka mocarela, tačiau ne ką mažiau – išraiškingesnio skonio pelėsinis sūris arba camembert. Pastarasis taip gražiai išsilydo kepdamas, tad visas patiekalas gaunasi sultingas tarsi su padažu…
Krūtinėles esu įdariusi taip pat ir džiovintais pomidorais. Galima pusę krūtinėlės išilgai padengti džiovintų pomidorų, o kitą pusę – špinatų įdaru. Taip suvynioti ir riekelėmis supjaustyti suktinukai itin gražiai atrodo lėkštėje dėl spalvų kontrasto.
Kodėl būtent šį patiekalą mėgstu gaminti svečiams? Todėl, kad didžiąją dalį darbų galiu padaryti iš anksto, o visi suktinukai kartu baigia kepti skardoje, tad man nereikia stovėti prie trijų keptuvių ir kvepinti visų namų, kol svečiai laukia atkeliaujant pagrindinio patiekalo. Kadangi mano virtuvė sujungta su valgomuoju, tai išties didelė problema, kurią turiu iš anksto įvertinti.
Suktinukus paprastai patiekiu su orkaitėje kepintomis karamelizuotomis jaunomis daržovėmis (morkomis, burokėliais, bulvėmis), arba su kuskusu. Kartais svečiams pasiūlau pelėsinio sūrio ir kojako padažą (tą padažą labai paprasta padaryti: keptuvėje ištirpinu šaukštą sviesto ir įpilu stiklelį konjako. Truputį nugarinu skystį, tada sudedu pelėsinį sūrį ir šlakelį grietinėlės. Plaku kaitindama kol sūris išsilydo, ir iki norimos konsistencijos praskiedžiu grietinėle).
- 4 vištienos krūtinėlės (viena pusė)
- Alyvuogių aliejaus
- 1/2 skiltelė česnako, sutritos
- Druskos, pipirų
- 100g šviežių špinatų lapų
- 1/2 mažo svogūno, labai smulkiai supjaustyto
- 1 skiltelė česnako, susmulkinta
- 1 kiaušinio trynys arba 1/2 suplakto kiaušinio
- Druskos, pipirų
- 4 gabalėliai camembert sūrio
- Kiekvieną krūtinėlę įpjaukite peiliu per vidurį išilgai taip, kad ji atsiverstų tarsi knyga. Virtuviniu plaktuku švelniai išmuškite mėsą, kad gautumėte ploną pagrindą. Iš abiejų pusių patepkite alyvuogių aliejumi, patepkite trupučiu česnako ir pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų. Palikite pasimarinuoti, kol gaminate įdarą.
- Špinatus sudėkite į sausą keptuvę ir užkaiskite. Kaitinkite, kol špinatai suglebs ir visas skystis išgaruos. Išimkite iš keptuvės ir sudėkite ant pjaustymo lentutės. Susmulkinkite aštriu peiliu iškepusius špinatus ir sudėkite į dubenėlį. Į tą patį dubenėlį sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir česnakus, įmaišykite kiaušinio trynį, įberkite truputį druskos ir pipirų ir viską gerai sumaišykite.
- Ant kiekvienos krūtinėlės paviršiaus dėkite 1/4 įdaro ir juo padenkite visą plotą, palikdami maždaug 1 cm iš kraštų. Ant arčiau jūsų esančio krašto uždėkite gabalėlį camembert sūrio ir susukite krūtinėlę į ritinėlį, užlenkdami šonus, kad įdaras neišbėgtų. Sutvirtinkite viską keletu medinių dantų krapštukų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190C.
- Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite 1-2 šaukštus aliejaus. Apkepinkite krūtinėles iš visų pusių, kol gražiai apskrus*.
- Perkelkite suktinukus į karščiui atsparų kepimo indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Išėmę atsargiai ištraukite medinius krapštukus ir supjaustę riekelėmis patiekite.
- *Šioje stadijoje krūtinėles galite sudėti į indą ir laikyti šaldytuve iki 24 valandų. Jums beliks likus 20 minučių prieš ateinant svečiams įkaitinti orkaitę ir iškepti.
Taip, Agne, čia toks paprastas bet ir labai šventiškas receptas iš tiesų!!
Cia yra tikrai superinis receptas. Kas nori kuo maziau riebalu, tai galima neapkepti to suktinuko, tiesiog idejus idara ir susukus tvirtai ivynioti i atskira folijos lapeli kaip saldaini ir taip iskepti, mesyte buna neriebi, minksta ir sultinga, o kai atvesta atrodo, kad valgytu kepta vyniotini
Ačiū, Jekaterina! Toks aukštas įvertinimas iš mėsos nevalgančio žmogaus lūpų – ypač mielas!:) O krūtinėles reikia labai plonai supjaustyti (tas reikalauja įgūdžių), ir dar gerai išmušti (šitas darbas reikalauja įgūdžių mažiau:)). Kiap man gerai būdavo, kai Izraelyje visa tai padarydavo mėsininkai…. Tada sukt į vidų nors ir visą viščiuką būtų galima, ne vien šparagus… 🙂
Gaminau kitiems šeimos nariams (nevalgau mėsos ir todėl beveik jos negaminu). Paragavau po kepimo likusį sultinį – tobula 🙂
Tiesa, vargau su suktinukų susukimu, nes nu nepavyko man labai plonai išmušti vištienos (gal per didelės vištos? :D). Todėl nekepiau keptuvėje, o iš karto šoviau į orkaitę, nes bijojau, kad iširs suktinukai-beveik-maišeliai 😀
Ups….. Rasa…. AČIŪ:) 🙂
Tikrai iki 24 PARŲ? ne iki 24 valandų?
Dovile, kadangi ir aš esu linkusi tokius paprastus dalykus pamiršti, tai man ir pačiai naujas atradimas būna:) Pomidorų įdaras – klasika, niekad neatsibosta. Bet su špinatais man irgi labai patinka. Ir sūris tada gerai sužaidžia.
Labai geras receptas. Gan paprastas, o atrodo vau vau. Aš dažniausiai įdarau džiovintais pomidorais ir mocarela, bet reiks ir špinatais pabandyti.
Dusia, sėkmės! Ir dar galite paruo6ti greitai labai skanių agurkų salotų (man jos tiesiog tobulai tiko prieš šio patiekalo): agurkus nulupkite, supjaustykite, pabarstykite druska ir pipirais. Padažas: 3 šaukštai ryžių acto (kur sušiams naudojate), 1 šaukštas sezamų aliejaus, 1 šaukštelis rudojo cukraus. Užpilkite, sumaišykite, palikite pasimarinuoti kelias minutes ir pabarstykite svogūno laiškais ir sezamų sėklomis. Skanaus:)
kaip grazu,buvau pamirsusi apie ji. tiek daug galimybiu paruost elegantiska patiekala . einu ruosti sveciams vakariene . padazas nerealus . ACIU