Sidnėjuje mes turim nuostabius bičiulius -litvakų šeimą, prieš daugiau nei keturis dešimtmečius emigravusią į Australiją iš Pietų Afrikos. Kiekvienąkart, kai planuojam važiuoti į Sidnėjų, pirmiausiai susiderinam pasimatymą su Venecija ir Stanu. Be visa ko, jiedu didžiuliai gurmanai, Venecija dar ir nuostabi šeimininkė, iš jos vis pasisemiu naujų kulinarinių idėjų, sužinau naujų receptų.
Vienam pirmųjų mūsų susitikimų dar 2021-aisiais, šie bičiuliai pakvietė mus į neišvaizdų, ir net sunkokai randamą restoraną Sidnėjuje „Neptune Palace”. Pasirodo, anuomet netoli šios vietos buvo Stano biuras, tad čia buvo įprasta pietauti ir rengti verslo susitikimus. Restoranas be proto senamadiškas (ypač šių laikų gurmaniškojo Sidnėjaus kontekste), tačiau jis visuomet pilnutėlis žmonių, patekti be rezervacijos paprastai nėra daug šansų. Čia tikrai neužsuka turistai (reikia truputį paklaidžioti, kad surastum įėjimą į pastatą!), visi svečiai, kaip taisyklė,- ištikimieji klientai, senieji Sidnėjaus gyventojai, mintinai mokantys Neptune Place valgiaraštį ir žinantys, ko tikėtis čia apsilankius.
Mes su D buvom taip apžavėti malajų ir kinų virtuvių patiekalų skanumo, kad nuo to pirmojo karto apsilankymas „Neptune Palace” tapo ir mūsų nedidele Sidnėjaus tradicija. Negana to, mes kaip „prilipom” prie keleto čia ruošiamų valgių, kad nėkart neturėjom progos paragauti kažko kitko iš tradiciškai ilgo šio restorano meniu.
Curry Kapitan yra vienas tų būtiniausiųjų patiekalų, kurį visada užsisakom pirmiausia, praktiškai dar net dorai neįsitaisę patogiose kėdėse prie balta staltiese užtiesto stalo. Tradiciškai šis karis verdamas su vištiena, tačiau Neptune Place jį ruošia ir su krevetėmis arba vegetarišką, tik su daržovėmis. Jei yra šiame pasaulyje bene tobuliausias skonių balansas, tai man jis – aromatingoji laksa arba curry Kapitan. Užtai neatsitiktinai, kai tik užtikau šio kario receptą Tony Tan knygoje „Tony Tan’s Asian Cooking Class”, puoliau jį gaminti pati.
Jums (kaip ir man!) turbūt smalsu, iš kur gi toks keistas kario pavadinimas – Kapitan? Sako, kad olandas šeimininkas Malaizijoje kartą paklausė savo kinų šefo, pagaminusio jam lėkštę šio kario: „kaip vadinasi šis patiekalas?”. „Curry, kapitan” – atsakė šefas. Vardu „kapitan” anuomet buvo kreipiamasi į svetimšalius tarpininkus (kaip taisyklė, portugalus), kurie padėdavo savo (vakariečių) bendruomenei susikalbėti su vietos gyventojais – indoneziečiais, malajais. Tony Tan savo knygoje rašo, kad yra ne viena curry Kapitan recepto versija, kiekvienuose namuose jis gaminamas šiek tiek skirtingai. Tonio versija – viena iš jų.



Vištienos karis KAPITAN
- Užtruks: 1 val 20 min
Aprašymas
Aromatingas tirštas ir maistingas malajų karis su kokosų pienu ir tobulu prieskonių balansu
Ingredientai
Kariui:
- 1 šaukštelis maltų ciberžolių
- Druskos
- apie 1,8kg vištienos (gali būti visas viščiukas, padalintas į maždaug 7cm gabalus, gali būti blauzdelės su ora ir kaulu ar šlaunelės)
- 80ml augalinio aliejaus
- 1 šaukštelis cukraus
- 750ml kokosų pieno
- 250ml kokosų grietinėlės (aš nedėjau, man ir taip pakako riebumo ir tirštumo)
- 2 laimų sultys
- 2 laimų lapai, plonai supjaustyti (patiekti)
- Traškių skrudintų svogūnų (pirktų, pabarstyti prieš patiekiant)
- raudonųjų čili pipirų (pagal skonį, patiekti)
- Virtų ryžių (patiekti)
Prieskonių pastai
- 5 džiovinti čili pipirai
- 10 raudonųjų čili pipirų (arba pagal skonį)
- 2,5cm šviežios ciberžolės šaknies (arba 1 šaukštelis miltelių)
- 2 citrinžolės stiebai (tik baltoji dalis)
- 6 makadamijų riešutai (originaliai reiktų candlenuts, bet jų Europoje bus sunku gauti)
- 300g šalotinių svogūnų (apie 6-7)
- 4 česnako skiltelės
- 1 šaukštelis krevečių pastos (belacan, ieškokit Azijos produktų skyriuose ar specializuotose parduotuvėse)
Instrukcijos
- Sumaišykite ciberžoles ir druską ir šiuo mišiniu ištrinkite visus vištienos gabalėlius. Palikite pasimarinuoti apie 4 valandas (geriausia – per naktį)
- Pasigaminkite prieskonių pastą: išmirkykite šiltame vandenyje džiovintus čili pipirus, kad jie suminkštėtų. Visus ingredientus sudėkite į blenderį ir sutrinkite iki vientisos masės (jei masė per tiršta, įpilkite truputį vandens).
- Įkaitinkite aliejų puode (turi būti storu dugnu) arba didelėje keptuvėje (arba wok’e). Sudėkite visą prieskonių pastą ir kepinkite maišydami, kol pasklis aromatas ir riebalai pradės atsiskyrinėti (užtruksite ne trumpiau nei 8-10 min). Sudėkite viščiuko gabalėlius, įberkite cukrų ir kepinkite vis pamaišydami ir pavartydami, kad neprisviltų (apie 5 min). Įpilkite kokosų pieną, įberkite druskos ir palaukite, kol užvirs. Virinkite ant vidutinės ugnies apie 35-40 minučių, arba kol vištiena suminkštės ir padažas sutirštės. Pabaigoje supilkite kokosų grietinėlę, vėl užvirinkite. Įspauskite laimų sultis, įmaišykite laimų lapus. Paragaukite, ar netrūksta sūrumo, saldumo.
- Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę skrudintais svogūnais ir čili pipirais.
- Paruošimo laikas: 20 min
- Gaminimo laikas: 1 val
- Kategorija: Pagrindinis
- Metodas: Virta, kepta
- Virtuvė: Malajų
Labai ačiū, Ciberžole 🙂
Net seilės burnoje susikaupė. O jau lėkštės gražumas.