Aprašymas
Peperonata – saldžiarūgštis itin subalansuoto skonio pagardas su paprikomis ir pomidorais. Jį patiekti siūlay su cannellini pupelių koše, tačiau peperonata tiks ir su dešrelėmis, vištiena ar žuvimi. Peperonatą galima ir užšaldyti
Ingredientai
Peperonatai
- 100 ml Alyvuogių aliejaus
- 2 svogūnai ((smulkiai supjaustyti))
- 4 saldžiosios paprikos ((raudonos arba kartu su geltonom), supjaustytos plonomis juostelėmis)
- 400 g konservuotų pomidorų savo sultyse
- 4 šaukštai raudonojo vyno acto
- 3 šaukštai žaliųjų alyvuogių ((be kauliukų, supjaustytų))
- druskos
- susmulkintų petražolių ((arba bazilikų) patiekti)
Cannellini pupelių pastai
- 2 česnako skiltelės ((sutraiškytos ir nuluptos, bet nesusmulkintos))
- 1 svogūnas ((mažas, smulkiai supjaustytas))
- 100 ml Alyvuogių aliejaus
- 500 g cannellini pupelių ((išvirtų arba konservuotų))
- druskos
Instrukcijos
- Pradėkite nuo peperonatos: į puodą storu dugnu supilkite aliejų, suberkite svogūnus ir žiupsnį druskos, kepinkite lėtai apie 10-15 min., kol svogūnai suminkštės. Sudėkite paprikas, puodą pridenkite dangčiu (palikite mažą tarpelį) ir kepinkite dar 15 min., karkartėmis pamaišydami, kol paprikos suminkštės.
- Supilkite pomidorus kartu su sultimis, taip pat šiek tiek vandens (įpilkite vandens į indelį, kuriame buvo pomidorai ir pateliuskuokite, nuplaudami sieneles), supilkite actą, suberkite alyvuoges, ir palikite troškintis ant silpnos ugnies atidengtame puode apie 40 minučių.
Geriausia, jei peperonatai leisite pastovėti bent dieną prieš patiekiant – ji bus tik skanesnė. - Cannellini pupelių pastą gaminkite taip: puode storu dugnu įkaitinkite 50ml aliejaus. Sudėkite česnako skilteles ir svogūną, įberkite žiupsnį druskos, ir kepinkite lėtai apie 10-15 min, kol svogūnai ir česnakas bus minkšti, bet nepradės skrusti. Suberkite pupeles, įpilkite truputį vandens (tiks tas vanduo, kuriame virė pupelės), palikite troškintis viską uždengtame puode apie 10 minučių. Tada blenderiu arba įmerkiamu blenderiu masę sutrinkite iki vientisos konsistencijos, tirštumą reguliuokite įpildami dar papildomai virinto vandens (arba skysčio, kuriame virė pupelės). Paragaukite, ar netrūksta druskos, įpilkite dar aliejaus.
- Patiekite peperonatą su pupelių koše šiltą arba kambario temperatūros: į lėkštę dėkite pupelių košės ir šaukšto nugarėle paskirstykite masę po visą lėkštės dugną. Ant viršaus dėkite peperonatą, pabarstykite viską petražolėmis arba bazilikais.
Pastabos
Recepto šaltinis – Olivia Cavalli, Stagioni
- Paruošimo laikas: 20 min
- Gaminimo laikas: 1 val
- Kategorija: Pagardai, Užkandžiai
- Virtuvė: Italian