Nieko nėra geriau už vieno puodo patiekalus… Aš juos vadinu tikrais stebuklais, nes sumetei kalną ingredientų į vieną didelį kepimo indą (aš dažniausia naudoju keptuvę, kuri tinkama pašauti į orkaitę, nes joje mėgstu maistą ir serviruoti, o vėliau dar tą pačią keptuvę panaudoju ir pašildyti likučiams, jei lieka:)) ir įjungus atitinkamą orkaitės funkciją karštis padaro tikrą stebuklą: iš to kalno padrikų dalių gaunasi skaniausias patiekalas! Nei daug indų plauti, nei atsistojus prie puodų valandą prakaituoti…
Pastą mes šeimoje valgom mažiausiai kartą per savaitę. Dažniausiai tai nutinka ketvirtadienais: visada penktadienio vakarui būnu suplanavusi kažkokią „didesnę” (šventiškesnę) vakarienę (kaip ne kaip, tai mūsų tradicinis „šabas”, kurio laikomės jau berods 15 metų :)), tad iš vakaro norisi kažko lengvesnio. Dar viena priežastis – pagrindinį apsipirkimą aš paprastai darau šeštadieniais. Atsikėlusi ryte vairuoju daugiau nei 20km į dideliame pavilione vykstantį ūkininkų turgų, tada, ko nerandu turguje (žuvies, mėsos), nusperku pakeliuj namo pas savo žuvininką ir mėsininką, telieka dar pakeliuj stabtelti prie kepyklėlės ir šio to iš parduotuvės, ir visai savaitei (dažniausiai ir ilgesniam laikui) esu pasiruošusi. Tad ketvirtadienį iš mano pirkinių jau būna telikę likučiai, todėl tai puikus metas gaminti pastą ir juos sunaudoti.
Kartais (gal net dažniausiai!!) ketvirtadienio pastos patiekalas būna tiesiog al aglio, kitaip sakant, pasta su alyvuogių aliejuje trumpai pakepintais česnakais ir trupučiu šviežių čili bei petražolių. Niekada nenusibostantis receptas, dažnai sunku būna prikalbinti vyrą kam nors kitkam:) Tačiau šis patiekalas, kurio receptu dalinuosi žemiau, mano buvo iki šiol dar neatrastas – kepti pastą kartu su visais pastos padažo ingredientais man dar neteko, bet rezultatas tikrai nenuvylė: pasta išliko al dente, padažas reikiamo tirštumo, o ir darbo stebėtinai mažai 🙂 Tad griebkite receptą ir išbandykite. Nebūtinai ketvirtadienį 🙂
Print Recipe
Orkaitėje kepta pasta su baklažanais ir pomidorais
Patiekalas, kuriam prireiks vos vieno orkaitei tinkamo indo - keptuvės, kepimo formos ar pan. Patiems bus sunku patikėti, kad sudėjus į krūva visus ingredientus ir pašovus kepti, po kurio laiko ištrauksite visai šeimai paruoštą vakarienę. Ir (beveik) jokio indų plovimo 🙂
Įkaitinkite orkaitę iki 200C (su apipūtimu).
Baklažanus sudėkite į didelę (30cm skersmens) gilią keptuvę (tinkamą pašauti į orkaitę) arba talpų kepimo indą, pabarstykite juos 1 šaukšteliu druskos, daug pipirų, supilkite aliejų, viską išmaišykite, sustatykite baklažanų gabalėlius odele į apačią ir pašaukite į orkaitę 30-čiai minučių (kol baklažanai suminnkštės ir truputį apskrus).
Išimkite keptuvę su apkepintais baklažanais ir sudėkite visus likusius ingredientus (išskyrus parmezaną ir petražoles), įberkite ¾ šaukštelio druskos, viską išmaišykite, keptuvę uždenkite kuo sandariau aliuminio folija (arba dangčiu, jei tokį turite) ir pašaukite vėl kepti 30 minučių (nepergyvenkit, kad pasta visa nepasidengusi vandeniu).
Atidenkite foliją (ar dangtį), viską išmaišykite ir vėl pašaukite kepti apie 15 minučių atidengus, arba kol viskas bus gražiai apskrudę. Išimkite iš orkaitės ir palaikykite 10 minučių, tada viską pabarstyktie parmezanu ir petražolėm (bei bazilikais, jei turite) ir patiekite.