Mano kulinariniame gyvenime cezario salotos kažkodėl užima ypatingą vietą. Neturiu paaiškinimo kodėl – gal dėl to, kad pirmąkart jų (tikrųjų) paragavau kažkur berods Kanadoje, prašmatniame viešbutyje, kuomet jas mums atnešė tiesiai į kambarį. Nuo to laiko, beje, supratau, kad viskas, ką buvau iki tol ragavusi Lietuvoje, visos šių salotų interpretacijos buvo taip toli nuo teisybės, kaip iki mėnulio… O gal man jos ypatingos todėl, kad nors ir taip lengvai pagaminamos, jos nėra labai dažnai ant mano stalo. Gal todėl, kad noriu, jog jos i išliktų tokios šiek tiek šventiškos? Ypatingos?…

Šią vegetarišką cezario salotų versiją nusižiūrėjau (esu profesionali nusižiūrinėtoja!!) viename Tel Avivo restorane. Be galo patiko pati idėja ir pateikimo būdas: ant kupetos traškių salotų lapų pūpsojo lengvai apkepta kalafijoro galvutė.

Cezario salotos-15_LR

Visa kitka – kaip priklauso cezario saltoms: tirštas padažas, kuris suplakamas iš žalio kiaušinio trynio, česnako, citrinos sulčių, dijon garstyčių ir alyvuogių aliejaus, namuose pagaminti ir rankomis suplėšyti krutonai, pagardinti česnakiniu aliejumi… Na ar gali būti labiau tobulas patiekalas vasarai???

vegetariskos cezario salotos

 

Cezario salotos su kalafijoru

 

Vegetariškos cezario salotos su kalafijoru
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 4 mažos kalafijorų galvutės (be lapų ir be storo koto)
  2. Džiūvėsių
  3. Aliejaus kepimui
  4. Pundas salotų (tinka romėniškos, iceberg, bet jei pundas mažas gali prireikti dar šiek tiek)
  5. Parmezano sūris
  6. 8 ančioviai
Padažui
  1. 3 ančioviai
  2. 1 česnako skiltelė, sutraiškyta
  3. 1 kiaušinio trynys
  4. 1 šaukštas citrinos sulčių
  5. 1/3 šaukštelio Dijon garstyčių
  6. žiupsnis rupios druskos
  7. 1 šaukštas + 1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
  8. Druskos, pipirų
Krutonams
  1. Baltos duonos gabalėlis (aš naudojau čiabatą)
  2. Šlakelis alyvuogių aliejaus
  3. Sutrupinta česnako skiltelė
  4. Druskos
Instrukcijos
  1. Pirmiausia susimaišykite padažą: ančiovius supjaustykite gabaliukais, ęesnakus sutrinkite, viską sudėkite į blenderio indą, įmuškite kiaušinio trynį, įpilkite šaukštą citrinos sulčių, įdėkite 1/3 šaukštelio Dijon garsyučių, žiupsnelį rupios druskos ir viską gerai išsukite iki vientisos masės. Įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir viską gerai suplakite. Tada plakdami plonyte srovele pilkite aliejų ir nuolat plakite, kol masė pradės tirštėti, imti panašėti į skystą majonezą. Pabaigoje dar pagardinkite druska, pipirais, paragaukite, ar netrūksta citrinos sulčių.
  2. Pasigaminkite krutonus: Baltą duoną suplėšykite gabaliukais. Sutrintą česnaką sumaišykite su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir šiuo mišiniu pašlakstykite duonos gabalėlius. Pašaukite į orkaitę, įkaitusią iki 180C ir kepkite keletą minučių, kol krutonai gerai paskrus.
  3. Užkaiskite didelį puodą vandens ir gerai pasūdykite. Kai užvirs, sudėkite kalafijorus ir pavirkite juos apie 5-6 minutes, kol šiek tiek suminkštės, bet neištež. Nupilkite vandenį, nusausinkite virtus kalafijorus.
  4. Didelėje keptuvėje įkaitinkite gerą šlaką aliejaus. Apvirto kalafijoro viršų pabarstykite trupiniais (kad geriau liptų, galite prieš tai patepti kiaušinio baltymu), ir kepinkite tik trupiniais pabarstytą kalafijoro pusę kol apskrus. Tą patį padarykite su likusiais kalafijorais.
  5. Nuplautus ir nusausintus salotų lapus suplėšykite (jei jei maži - palikite neplėšytus). Sumaišykite salotas su stambiai supjaustytais ančioviais, paruoštais krutonais ir daržovių skutikliu plonomis drožlėmis supjaustytu Parmezano sūriu. Užpilkite padažu ir viską gerai išmaišykite (patogiausia - rankomis).
  6. Sudėkite salotas į lėkštes, kiekvienos lėkštės centre dėkite apkepintą šiltą kalafijoro galvą. Viską pabarstykite pipirais ir dar ant viršaus patarkuokite sūrio.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Vegetariškos cezario salotos su kalafijoru": 8

  1. Dovilė:

    Dariau šiandien šį padažiuką, bet citrinos sulčių padauginau. Tai nežinau ko pridėt dar, kad atsvertų tą rūgštį? 😉

  2. Nida:

    Va būtent, Odeta, kažkas tame padažiuke yra:) Kažkas tokio, ko nėra kituose:) Einu ieškot skaitinių pas kolegę. Ačiū už rekomendaciją:)

  3. odeta:

    Nida, man tas padažiuks su ančioviais ir kiaušinio tryniu yra nerealus. Ir nesvarbu, kad kiaušinis žalias ir, kad jis ne vegetariškas;)
    Ne į temą, bet ir į temą:) Ar skaitei Kristinos iš Šaukštu aplink pasaulį istoriją apie Cezario salotas? Labai smagi informacija:)

  4. Nida:

    Skaitytoja, ir aš labai liberaliai į vehetarizmą žiūriu. Buvau tokia pusiau vegetare, taip pat valgiau žuvį, bet ne mėsą kokius ketverius metus. Paskui įjungiau vištieną, bet neėmiau į burną jautienos, kiaulienos, avienos. Dar keli metai praėjo, ir dabar valgau viską. Bet ančiuviai man šiuo atveju taip pat būtini, kokius įžadus bebūčiau davusi:))

  5. Skaitytoja:

    Rasiau komentara ir dingo 🙁
    Bet kadangi cia butent apie Cezario salotas, tai nepatinegsiu sukalti vel :)) Nes man sios salotos yra pacios paciausios! Irgi net nezinau kodel. Tu tikruju: romanines salotos, crutonai, permezanas, padazas – nezinau kiek laiko tureciau valgyti, kad ju atsivalgyciau. Ir sis variantas atrodo labai idomiai, reiktu gal ir issibandyti (nes irgi namuose labai retai sias salotas gaminu).

    O del to kad nevegetariska…kaip paziuresi. As buvau vegetare, bet ne radikali, tai nevalgiau tik mesos, o zuvi kartais valgydavau. Gal klistu, bet vegetaru yra ir laisvesniu, ir grieztesniu. O jei be kiausinio – tai isvis man regis veganai, ne? Bet kokiu atveju, man tai cia vegetariskos salotos :))) Ir neisivaizduoju Cezario padazo be anciuviu, niekaip 🙂
    Na ir pripyskinau 😀

  6. Nida:

    Tikrai taip! Ir kiaušinio trynys ne visiems vegetarams tinka. Bet prisiekę vegetarai žinos, kaip pasireguliuoti, kad ir jiems šios salotos būtų tinkamos:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *