Šiandien iš naujo atradau avižas. Ne, ne avižinius dribsnius, kuriuos valgau bene kasdien pusryčiams:) Bet tikras, neskaldytas avižų kruopas. Kai jų paragavau, prsiminiau, kad tokias mums duodavo darželyje… Tiesa, darželyje nemokėdavo kaip nors įdomiau jų paruošti, tad tai nebuvo mano mėgstamiausias patiekalas:)
O avižas atradau ir vėl dėka M. Speck knygos apie kruopas. Ir toje knygoje aptiktą vegetariškų burgerių receptą. Panašiai kaip neseniai publikuotame Raudonųjų ryžių ir burokėlių burgerių recepte, čia ir vėl smagiai sugroja senoviškos kruopos ir šakninės daržovės – svogūnai, saldžios bulvės. Šioje vegetariškų paplotėlių versijoje, tiesa, atskirą vaidmenį atlieka migdolai, džiovintos vyšnios bei pelėsinis sūris! Tik įsivaizduokite, kokia turtinga skonių kombinacija!…
Paplotėliai skanūs vieni, su šlakeliu aštraus čili padažo, jie puikiai tinka kaip garnyras prie mėsiškų patiekalų arba žuvies, ir tikrai yra patogus užkandis, lengvai supakuojamas į pietų dėžutę. Aš iškart iškepiau dvi porcijas burgerių, ir neprašoviau pro šalį:)





- 1.5 stiklinės vandens
- 1/4 stiklinės avižų*
- Aliejaus kepimui
- 1 mažas svogūnas, supjaustytas gabaliukais
- 0.5 šaukštelio rupios druskos
- 1 stiklinė stambia tarka sutarkuotos saldžios bulvės (nevirtos)
- 2 šaukštai sukapotų šviežių šalavijų
- 1.5 šaukštelio saldžios paprikos miltelių (galite pamaišyti su rūkyta paprika)
- 4 šaukštai sauso balto vyno
- 2 kiaušiniai
- Žiupsnis grūstų juodųjų pipirų
- 1/2 stiklinės sutrupinto pelėsinio sūrio
- 1/2 stiklinės paskrudintų skaldytų migdolų
- 1/2 stiklinės džiovintų vyšnių arba razinų
- 1 stiklinė smulkių avižinių dribsnių
- Suberkite nuplautas avižas į puodą ir supilkite vandenį. Užkaiskite. Kai vanduo užvirs, pavirinkite atidengtame puode ant stiprios ugnies apie 2 minutes. Tada išjunkite ugnį, puodą uždenkite ir palikite taip pabringti apie valandą**
- Keptuvėje įkaitinkite šlaką aliejaus ir jame apkepinkite svogūnus su druska, kol svogūnai suminkštės
- Suberkite tarkuotas saldžias bulves, kapotus šalavijus ir papriką ir toliau kepinkite maišant, 2-3minutes, arba kol bulvės suminkštės.
- Supilkite į keptuvę baltą vyną ir pagramdykite dugną, kad atliptų prikepę gabaliukai. Kepinkite kol vynas pilnai išgaruos. Atvėsinkite daržoves apie 10 minučių.
- Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su juodaisiais pipirais.
- Sudėkite virtas avižas, apkepintas daržoves, suberkite sūrį, migdolus ir džiovintas vyšnias bei avižinius dribsnius. Viską gerai išmaišykite. Jei masė pernelyg skysta ir nesusiklijavusi, įberkite dar papildomai avižinių dribsnių.
- Įkaitinkite orkaitę*** iki 200C.
- Skardą išklokite pergamentiniu popieriumi, patepkite aliejumi. Formuokite burgerius. Viršų pašlakstykite dar šlakeliu aliejaus
- Kepkite apie 20-24 minutes, kol gražiai apskrus.
- Patiekite su aštriu čili padažu.
- *Rinkitės ne dribsnius, bet visas, neskaldytas avižų kruopas
- **Avižas galite išsivirti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 3 dienų
- ***Burgerius galima kepti ir keptuvėje - įkaitintame aliejuje apskrudinkite iš abiejų pusių, maždaug po 4-5 minutes kiekvieną pusę.
Dalia, kaip fainaaaaa!!!!!
Aciu Nida, vakar isbandziau recepta- toks geris kad vos nekeptu nesuvalgem..
Nuostabus skoniu derinys- tikrai dar ne karta gaminsiu.
Dalia, žinoma taip, keiskit, tik tekstūra bus gal kitokia, bet šiuo atveju tai nieko nesugadins.
Nida o ar tiktu cia avizas pakeisti Bulgur Wheat neskaldytais grudais ar kokiom kitom kruopom? Nera UK tokiu avizu niekur..
Egle, atsiprašau aš – nes nusipirkau dizainą, bet jis, deja, nepritaikytas lietuviškiems blog’ams… Gerai, kad radau bent vieną šriftą su lietuviškom raidėm… Gal kada nors šis blog’as suaugs iki vien jam sukurto dizaino, ir tas dizainas bus pilnai lietuviškas!!!:) Smagių švenčių!!
Oj, dovanokit nelabai supratau sito pusiau lietuvisko pusiau anglisko formato.
Aciu uz patikslinima;)
Egle – recepte parašyta: 8. Bet jei darysite mažesnius – atitinkamai daugiau.
Kiek burgeriu iseina pagal si recepta?
Taip, Edita, saldžios bulvės – tai batatai:) Tikiuosi, kad ir šie burgeriai patiks ne mažiau nei su ryžiais ir burokais:) Toks šios vasaros vegetariškų burgerių antplūdis gavosi:)
Dar vienas nuostabus receptas,tuoj bus išbandytas,nes burgerius su burokėliais kepiau net tris kartus.Ar saldžios butvės -tai batatai?
Kristina, naudojau Memel Blue pelėsinį Vilykiškių sūrį – jis ir patrupintas parduodamas, ir atskirame gabale.
Sakykite, naudojate melynaji pelesini suri, Bri ar dar kitoki? Dekui is anksto ????