Kas sakė, kad darganotą rudenį negalima mėgautis šviežių braškių skoniais ir aromatais? Net ir gyvenant Lietuvoje, beje:) Juk šaldikliuose turite žiemos laukiančių trintų šviežių uogų? Ši tarta gali tapti pretekstu išsitraukti pirmąjį šaldytų braškių indelį…:)
Savaitgaliui, gausiam vaišių stalui reikėjo kokio nors ne pernelyg saldaus, ne riebaus ir neįpareigojančio deserto. Iš pradžių tarta su braškėmis pasirodė kaip kvaila idėja lapkričiui, bet paskui ėmiau ir pagalvojau – o kodėl gi ne??:) Juolab, kad kai pasiunčiau savo vyrą į parduotuvę ir užsiminiau, kad jei netyčia rastų šviežių braškių, tai man jų labai reikia, ir jis su tom braškėm parkeliavo… Tad beliko tik griebti užšaldytų trintų su cukrumi vasara kvepiančių braškių indelį ir imtis darbo.
Geriausia tokioms tartoms, kaip ir, beje, apkepams, sūrio pyragams ir kitokiems kepiniams, kur reikia švelnios, iki maksimumo sutrintos varškės masės, naudoti jau paruoštą keliskart permaltą varškės masę. Aš visuomet perku kibirėliuose parduotą po 1kg sufasuotą varškę (President arba kitokios firmos). Šįkart pasirinkimo nebuvo – tik saldi varškė su vanile. Tad kepimo procesas dar palegvėjo, nes nereikėjo dėti papildomai cukraus į masę:)
Jei ir neturite šviežių braškių papuošimui – visai ne bėda: galite naudoti kitokias uogas ar vaisius.
- 130 g miltų
- 50 g cukraus
- 80 g šalto sviesto
- 1/2 kiaušinio
- 500 g sumaltos varškės
- 50 g cukraus
- 1 pak. vanilės skonio pudingas (milteliai) arba 1 šaukštas krakmolo
- 1 kiaušinis
- Šviežių trintų braškių arba braškių uogienės
- Šviežių braškių
- Granatų sėklų
- Mėtų lapelių
- Į didelį dubenį suberkite miltus, cukrų ir šaltą sviestą, supjaustytą gabaliukais. Pirštų galais arba kombainu sutrinkite masę, kad gautumėte riebius trupinius. Supilkite pusę kiaušinio ir minkykite, kol masė sulips. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui.
- Pasiruoškite tartos formą (23 - 24 cm): patepkite sviestu dugną ir kraštus. Tešlą iškočiokite ant miltais pabarstyto stalviršio ir išklokite formos apačią beikraštelius. Subadyktie šakute ir įdėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų (ne trumpoau nei pusvalandžiui).
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 C. Formą su išklota tešla uždenkite aliuminio folija, ant viršaus užberkite pupelių ar kitokio svorio, ir kepkite 15 minučių, tada nuimkite foliją kartu su pupomis (ar kitu svoriu) ir keplite pagrindą180 C dar apie 15 minučių, arba kol jis gražiai paruduos. Išimkite iškeptą pagrindą, ir neišjunkit orkaitės.
- Šaukštu arba virtuviniu plaktuvu sumaišykite varškę su cukrumi ir pudingo milteliais (krakmolu), tada įmuškite kiaušinį ir maišykite, kol visi ingredientai susijungs. Gautą masę supilkite ant iškepto pagrindo.
- Ant varškės masės maždaug 5-6 vietose uždėkite po šaukštelį trintų braškių masės. Smailiu pagaliuku (tiks dantų krapštukas, valgymui skirtas medinis pagaliukas arba iešmelis) išbraižykite aštuoniukes, taip suformuodami gražų raudoną ornamentą baltame pyrago pagrinde: įmerkite pagaliuką į raudoną braškių masę maždaug iki pusės varškės masės ir pasukite kelis ratelius ar kitas formas.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20 min 180C temperatūroje, arba kol viršus taps minkštas ir iškepęs.
- Atvėsikite pyragą, papuoškite šviežiomis braškėmis ir granatų sėklomis bei mėtų lapeliais.
Kristine – nesu bandžiusi, bet nė nemirktelėjusi bandyčiau! Juk rikota tokiems kepiniams dar labiau tinka nei tradicinė varškė!! Ji švelnaus skonio ir vienalytės konsistencijos. Jei tik patinka receptas, drąsiai keiskite varškę rikota!!
Sveiki,
Gal esate bandziusi sia tarta su rikota? Dekui
Pingback: greitai paruošiami mini sūrio pyragėliai