Oi kad aš galėčiau žodžiais jums nusakyti šio pyrago (ką čia kuklintis – torto!) skonį…. Šokoladinis pagrindas, drėgnas vanilinės varškės sluoksnis ir iki alpulio gardus karamelinio šokolado putėsių sluoksnis… Jei jūsų mėgstamas skonis yra karamelė (parodykite man tą, kuriam karamelė nepatinka:)), tai šis desertas jums ir tik jums. 

Perspėju, kad sunkiausia bus gauti karamelinio šokolado. Taip taip, karamelinio. Įvairių sonių šokolado paprastai būna konditeriniais ingredientais prekiaujančiose vietose, arba internete. Tiesa, dažnai tenka parsisiųsti didelę pakuotę tokio gėrio. Gerai, jei saldėsius kepate dažnai, tai tikrai tokį suvartosite ir dar užsisakysite:) Tačiau jei mėgaujatės tokias darbeliais tik retkarčiais, verčiau paieškoti kokių pažįstamų konditerių ir per juos įsigyti 400g tokio karamelinio šokolado. 

Jei ieškosite karamelinio šokolado, atkreipkite dėmesį į cukraus kiekį – kai kurie yra pernelyg saldūs, tad ir jūsų tortas gali būti per saldus. Aš naudojau Valhrona karamelinį šokoladą, bet vos sisilaikiau jo nesuvalgiusi, nes toooooooookio skanumo, kad turėjau nuo savęs paslėpti:) Taip pat tiktų ir belgiškas Callebaut šokoladas su karamele.

Pyrago pagrindui galite naudoti pirktus avižinius sausainius, arba kitokius šokoladinius mėgstamus sausainius, tačiau aš specialiai iškepiau partiją avižinių sausainių pagal šį receptą, tik vietoje razinų įdėjau 2 šaukštus kakavos ir dar du šaukštus kakavos granulyčių (cocoa nibs). Beje, cukraus dėjau 20-čia gramų mažiau, nes saldumo pageidavau iš karamelinio šokolado putėsių:)

Tai va toks čia techniškas gavosi aprašymas, bet ką čia bepridursi – jei tik turit rimtą progą, arba jei kaip tik neturit rimtos progos ir norit ją susikurti, tai išsikepkit šio gėrio ir tikrai bus rimta paskata kažką atšvęsti:)

Varškės pyragas su karamelinio šokolado putėsiais
Kiekvienas kąsnis šio torto – vertas nuodėmės
Net jei nėra progos, ją visada galima susikurti:)
Drėgnas varškės ir vanilės sluoksnis puikiai dera su puriu šokoladiniu musu
Pyrago pagrindui specialiai kepiau avižinius šokoladinius sausainius

Varškės pyragas su karamelinio šokolado putėsiais

Pyrago pagrindui:

  • 160 g šokoladinių sausainių (aš kepiau pagal šį receptą)
  • 30 g sviesto, ištirpinto

Varškės sluoksniui:

  • 500 g varškės 9% riebumo, sumaltos
  • 250 ml grietinnėlės 36% riebumo
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 3/4 stiklinės cukraus 
  • 1 šaukštelis vanilės pastos arba 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • 3 šaukštai miltų

Karamelinio šokolado putėsiams:

  • 1,5 šaukštelio želatinos arba 1,5 želatinos lapelio
  • 1,5 šaukšto vandens
  • 280 g karamelinio šokolado
  • 500 ml grietinėlės 36%, labai gerai atšaldytos
  • 2 šaukštai Bailey’s likerio

Papuošimui:

  • 40 g karamelinio šokolado
  • 10 ml grietinėlės 36% riebumo

Įkaitinkite orkaitę iki 170C (viršus apačia). Torto formą (20-23cm diametro) su nusegamais kraštais išklokite pergamentiniu popieriumi ir visą torto formą iš išorės apvyniokite keliais sluoksniais aliuminio folijos (kadangi vėliau kepsite pyragą vandens vonelėje, tad reikia paruošti formą taip, kad ją saugiai būtų galima panardinti į vandenį). 

Sausainius sutrinkite iki trupinių ir išmaišykite su sviestu. Šia mase išklokite visą pagrindą ir apkepkite jį orkaitėje 10 minučių. Iškimkite torto formą ir palikite šiek tiek pravėsti. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150C. 

Varškės sluoksniui skirti ingredientai privalo būti kambario temperatūros. Juos visus sudėkite į kombaino indą ir lėtai sumaišykite, neplakdami pernelyg intensyviai, tik kad susijungtų ingredientai. Jei maišysite ilgai ir didelėmis apsukomis, pyragas kepant iškils, o vėsdamas subliukš, taip padarydamas netolygų paviršių. Supilkite varškės masę ant pyrago pagrindo. Formą su paruošta mase įsitatykite į kitą, didesnę kepimo formą arba kepimo skardą, iki pyrago formos vidurio pripilkite verdančio vandens, ir pašaukite kepti. Kepkite apie 60 minučių, arba kol visas varškės sluoksnis sutvirtės, pajudinus neteliuskuos. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite (galite palikti atvėsi ir sustingti per naktį šaldytuve). 

Pasigaminkite karamelinio šokolado putėsius: želatinos miltelius užpilkite 1,5 šaukšto vandens ir palikite išbrinkti 5-10 min. 

180ml grietinėlės užkaiskite. Kai ji beveik užvirs, nuimkite nuo ugnies, sudėkite išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišykite, kad ji ištirptų. Tada sudėkite šokoladą ir maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Palaukite, kol ši masė atvės iki kambario temperatūros, laiks nuo laiko pamaišydami. 

Likusią grietinėlę (320ml) suplakite iki standžių putų. Trečdalį plaktos grietinėlės sudėkite į šokolado masę, ir labai atsargiai sumaišykite, saugodami kad grietinėlė neprarastų purumo. Tada atsargiai įmaišykite ir likusią plaktą grietinėlę bei likerį. Šią masę supilkite ant varškės sluoksnio, išlyginkite paviršių ir padėkite šaltai, kad pilnai sustengtų. 

Kai putėsiai sustings, aštriu pašildytu peiliu apipjaukite pyrago kraštus ir iškelkite jį iš kepimo formos, perkelkite ant torto padėklo. Papuošimui skirtą šokoladą kartu su grietinėle sumaišykite mažame dubenėlyje, tą dubenėlį įstatykite į karšto vandens dubenį ir maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Perpilkite šią masę į nedidelį celofano maišelį, nupjaukite maišelio kampelį ir papuoškite pvz., šokolado juostelėmis visą paviršių. Palaukite, kol papuošimas sustengs. 

Recepto šaltinis – Moje Wypieki.

Vienas komentaras apie straipsnį "Varškės pyragas su karamelinio šokolado putėsiais"

  1. Nida:

    Vaida, mieloji, kvailų klausimų nebūna!! Ačiū, kad garsiai klausiat, nes tai ženklas, kad ir kitiems gali toks pats klausimas kilt, gal tik nedrįso paklaust:) Tai atsakau su malonumu – galima varškę malti mėsmale (jei tokią dar apskritai turit:)), ir be abejo, galima trinti blenderiu! Man asmeniškai labiau tinka malimas blenderiu, nes plaut lengviau nei mėsmalę:)

  2. Vaida:

    Sveiki, Nida. Gal kvailas klausimas, bet kaip sumalti tą varškę?:) Ar tiktų sutrinti su blenderiu?

  3. Nida:

    Erika, tikrai buvau praleidusi jį įrašyti! Ačiū, kad pastebėjot, jau pataisiau. Eiliškumas čia nesvarbus, tiesiog jį supilkite paskutiniame etape į kremo masę, prieš išmaišydami ir užtepdami ant torto.

  4. Nida:

    🙂 Na, rududu man nebūtų net į galvą šovę pakeisti karamelinio šokolado:)

  5. Greta:

    Isbandziau ir as si tortuka velykom. Labai suintrigavo.. Karamelinio sokolado neturejau tad dejau rududu. Bet man asmeniskai truko skonio.. Nelabai jautesi karameles skonis, tad tos kurios bandys su rududu, manau dekit visa indeli (as dejau truputi daugiau nei puse). Ant virsaus dar sokolado dejau tai pasodrino skoni. 😊

  6. Nida:

    Ačiū, Milena, kad pasidalinot! Beje, aš karamelinio šokolado (plytelėmis) mačiau ir Assorti parduotuvėje!!

  7. Nida:

    Jurga, aš įsigijau pas pažįstamą konditerę, kuri tą šokoladą perka iš didmenininkų (net nežinau LT ar užsienio, manau kad LT). Beje visokių skonių šokolado mačiau Gian Luca Kulinarijos studijoje esančioje parduotuvėjėje. Pasidomėkit, patars

  8. Jurga:

    Gal galite patikslinti iš kur nusipirkti karamelinį šokoladą, kad atsiųstų į Lietuvą. Ačiū už info iš anksto.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *