Dar viena ekskursija po plačiuosius interneto lobynus:) Kai pamačiau Anželikos (http://www.kainetingiu.com/) patalpintą varškės ir moliūgų apkepą, iškart žinojau, kad būtinai jį išbandysiu. Varškė visais pavidalais – tai produktas be kurio negalėčiau gyventi! Visi svečiai, atvykstantys iš Lietuvos, pirmu numeriu gauna „užsakymą” lauktuvėms: varškės sūrio (nes jį lengviausia transportuoti). Šią savo besąlygišką meilę varškei perdaviau tikriausiai ir savo vienintelei dukrai Rūtai: gyvendama Bankoke ji tiesiog mirė iš nusivylimo, kad Tailande nėra varškės… Suprantu ją kuo puikiausiai, nes pati nežinau kaip ilgai ištverčiau šaly, kurioje negaminama varškė…
Anželika, savo blog’e patalpinusi šį nuostabių spalvų meno kūrinį, paklausta, ar jis skanus, kukliai atrašo jog „taip, skanus”. Žmonės, šis apkepas – dieviškas!!! O dar pridėjus visiškai nulines pastangas jį pagaminti – tai tiesiog tobulas patiekalas visomis prasmėmis: sugaišto laiko, reikalingų priduktų paprastumo, ir puikaus rezultato. Esu tikra, kad jei vaikams negalite įsiūlyti daržovių, šį apkepą jie sulapnos su didžiausiu malonumu!! Tikiuosi, kad savo įspūdžiais tie, kurie išbandys, pasidalins komentaruose 🙂 Tad Anželika, didelis ačiū už receptą!
Varškės ir moliūgų apkepas (lengvai mano modifikuotas)
2 pakeliai varškės (mūsiškiai pakeliai po 250g)
Apie 800g moliūgo
4 kiaušiniai
7 šaukštai manų kruopų
6 šaukštai cukraus (jei mėgstate saldžiai, dėkite šiek tiek daugiau)
Sauja razinų
Vanilijos
Žiupsnis druskos
Paruošiame moliūgą: kepimo popieriumi išklotoje skardoje kepame supjaustę dideliais gabalais ir pašlakstę aliejumi apie valandą, arba kol moliūgas taps minkštutis. Atvėsiname. (Aš paprastai išsiekpu daugiau moliūgo nei man reikia vienam patiekalui, nes jis gali kelias dienas stovėti šaldytuve, ir kaskart nereikia kaitinti orkaitės). Nulupame odelę.
Moliūgo masė: moliūgą blenderiu ar kokiu kitokiu grūstuvu sutriname iki purios masės. Įplakame 2 kiaušinius, 3 šaukštus manų kruopų, 3 šaukštus cukraus ir žiupsnelį druskos.
Varškės masė: 2 kiaušinius išsukame su cukrumi, sumaišome su minkšta varške, įmaišome 4 šaukštus manų kruopų, vaniliją ir žiupsnelį druskos. Pabaigoje įmaišome nuplautas ir karštam vandeny pamirkytas razinas.
Apkepui skirtą kepimo formą ištepame sviestu. Ant dugno išliejame moliūgo masę (1/3 kiekio), tada dedame varškės masės pusę, liejame moliūgo masę (kitą 1/3 kiekio), likusią varškę ir ant viršaus užbaigiame likusia moliūgo mase. Neišsigąskite, kad moliūgo masė bus daug skystesnė nei varškės masė, ir varškės masė taip tolygiai nepasidengs visu paviršiumi. Visvien iškepęs apkepas bus gražiai pamargintas:)
Kepame apie valandą 180C orkaitėje. Pateikiame su mėgiama uogiene arba grietine (man skaniausia -su natūraliu graikišku jogurtu).
Originalus receptas: http://www.kainetingiu.com/2011/10/varskes-moliugu-apkepas.html
Lilija, kaip miela:) O su tais moliūgais tikra tiesa, reikia kaskart pasikoreguoti receptą pagal faktą, nes vieni kietesni, kiti vandeningesni..
Labai ačiū! Puikus receptas! Pirmą kartą pavyko puikiai. Svečias, kuris nemėgsta moliūgo, tris kartus ėjo įsidėti po gabalą. 😀 Antrą kartą – moliūgas buvo per daug vandeningas, tad moliūgo masė buvo skystoka, ne puri. Darysiu ir vėl, tik atkreipsiu dėmesį į moliūgo konsistenciją. 😉
Lina, bravo!! Tas karantinas tikrai turi savų pliusų!! 🙂
Karantinas – metas naujiems atradimams virtuvėje. Šiandiena receptas išbandytas !!!!
Nijole, kaip miela girdėti!!! Skanaus ir sėkmės, ir labai ačiū, kad parašėt!
Mane pavaisino kaimyne Super siandien kepsiu ir pavaisinsiu dukters ir sunaus seimas su anukais ir kita kaimyne Labai aciu
Giedre, labai smagu girdėti!! Mūsų šeimoje šis apkepas populiarumu lenkia visus kitus kepinius:)
Mano dukters studentes ivertinimas: ziauriai skanu 🙂
Ilona, smalsu, ar viskas gavosi. Tos masės tirštumas priklauso nuo moliūgo rūšies. Vieni skystesni gaunasi, kiti tirštesni. Aš tada manų arba mažiau, arba daugiau dedu. Bet visada skaniai gaunasi, bent man:)
Bandau ir as si receptuka, Kaip Alma rase pas mane ir moliugu mase gavosi tirsta, na bet tikiuosi kad viskas bus gerai ir valgysi skanu apkeepa:)
Kepa orkaiteje ir nekantrauju paragauti. Tiesa,pas mane moliugu mase gana tirsta,gal dar kiek nuo moliugu veisles priklauso.
Ačiū, Daiva, kad parašei:)
Isbandziau, labai skanus, ir man su naturaliu graikisku jogurtu buvo skaniau, nei su gritine 🙂
Ačiū, Andželika, kad pasidalinai receptu! Lauksiu naujų įrašų tavo blog’e!
Nida, džiaugiuosi, kad patiko šis apkepas 🙂
Pritariu, kad šį apkepą su malonumu sušveis bet kuris daržovių nemėgstantis vaikas 😉 Maniškis (tiesa, visai jau ne vaikas, o 21 m. vaikinas), nevalgo nei varškės, nei moliūgo, o šį apkepą valgė su didžiausiu malonumu 😉
Dija! Ačiu!!! Na ir išsiblaškymas mano:) Tekstą pataisiau.
Pabaigoje įmaišome nuplautas ir karštam vandeny pamirkytas citrinas.
gal razinas? 😀
Vilma, sėkmės! Tikiuosi, ne tik pakelsi sąraše, bet ir kuo greičiau išbandysi! Aš jau planuoju sekantį šio apkepo kepimą savaitgalį atvykstantiems svečiams vaišinti 🙂
Aš Andželikos receptą irgi išsisaugojau, o dabar dar ir pakelsiu jį aukščiau sąraše 🙂 atrodo fantastiškai!
Daiva, dėjau „heloweenini” (geras pavadinimas!!:)), bet manau, kad didelio skirtumo nebūtų naudojant ir kokią kitą rūšį.
O koki moliuga dejote, „helloween’ini ” ar butternut squash? Dekui.