Tai ką, nėrėm visi vėl į veiklų sūkurius?… Užtenka pirmomis rugsėjo dienomis pravažiuoti Vilniaus gatvėmis, ir supranti labai greitai, kad ankstesnis (vasaros, karantino) laiko planavimas jau liko užmaršty… Kamščiai, vėlavimas, stresas, bėgimas, nespėjimas… Aš, žinokit, jau pavargau 🙂 O jūs?
Kada kada, o rugsėjį labiausiai prisireikia tokių receptų, kuriuos būtų galima be didelių pastangų suruošti vienam „bliūde„, pašauti į orkaitę, ir turėti ne tik skanią vakarienę, bet pageidautina kad tos vakarienės likučiai dar tiktų ir kitos dienos užkandžiams. Ir dar labai patogiai susipakuotų pietų dėžutėje į mokyklą/studijas.
Dar pageidautina, kad tas „vieno bliūdo patiekalas” būtų subalansuotas, kad jame būtų išradingai pripakuota visokių gėrių (tų gėrių, neslėpkim, ne visada namiškai laukia su šypsena 🙂 bet mes juk žinom kas jiems geriausia ir sveikiausia!), ir kad mums nereiktų gaminti trijų patiekalų per dieną, ir dar trijų skirtingų versijų visiems vis kitką mėgstantiems/nemėgstantiems…
Sakot – neįmanoma? Tikrai įmanoma:) Štai tik pažiūrėkit į šį (nesaldų) cukinijų apkepą: jame tik varškė, kiaušiniai, kalnas kale (lapinių kopustų), cukinijos, šlakas alyvuogių aliejaus ir prieskoniai. Nekaloringa, bet maistinga ir skanu! Patiekti galite taip, kaip kas mėgsta – su prosciutto, su sūdyta lašiša, arba su kalnu salotų (čia bus turbūt labiau mamytėms, kurios amžinai laikosi dietos:)).
Pasiruošimas | 15 min |
Laikas | 45 min |
Porcijos |
porc
|
- 850 g cukinijų
- ½ stiklinės šviežių mėtų lapų susmulkintų
- 60 ml Alyvuogių aliejaus
- grūstų juodųjų pipirų
- 720 g varškės
- 6 kiaušiniai lengvai suplakti
- 125 ml pieno
- 60 g tarkuoto kietojo sūrio (Parmegiano, Džiugo ar kt)
- 1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės
- 100 g kale lapų (susmulkintų - gausis apie 3 stiklinės)
- 3 svogūno laiškai susmulkinti
- druskos, pipirų
Ingredientai
|
|
- Įkaitinkite orkaitę ikii 200C. Specialiu skustuku (julienne peeler*) supjaustykite cukinijas plonomis juostelėmis (siūlais). Jei tokio skustuko neturite, tą patį padarykite su daržovių skutikliu.
- Dubenyje labai švelniai sumaišykite cukinijų siūlus, mėtas, aliejų ir žiupsnelį pipirų (tik jokiais būdais neberkite druskos, antraip cukinijos pavandeniuos).
- Kitame dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinius, pieną, tarkuotą sūrį, citrinos žievelę, kale lapus, svogūno laiškus, įberkite druskos ir pipirų. Galiausiai į šią masę įmaišykite ¾ kiekio cukinijų mišinio. Sudėkite visą šią masę į kepimo skardą (20x25 cm) ir ant viršaus palei kepimo formos kraštus paskirstykite atidėtus cukinijų siūlus, tarsi rėmelį.
- Kepkite apie 45 min., arba kol apkepas gražiai apskrus. Patiekite su mėgiamais priedais - prosciutto, lašiša, salotomis.
*julienne peeler - tai labai naudingas virtuvės įrankis, telpantis stalčiuje šalia daržovių skutiklio. Su juo labai lengva greitai supjaustyti kietas daržoves (pvz morkas) plonomis juostelėmis salotoms arba stir fry patiekalams.
Recepto šaltinis - Donna Hay
Egle, žinoma kad taip!! Taip pat galite keisti ir mangoldų lapais ir kitais tokio tipo žalumynais.
Sveiki, Nida, kaip manote ar butu galima kale lapus keisti spinatais?